c

Askelia kohti nollaa liikkumistapaturmaa

Montako askelta sinulle kertyy työpäivän aikana? Rakentajalle ovat tyypillisiä 10 000 ja jopa 20 000 askeleen päivät, ja varsinkin isoilla työmailla askeleita kertyy todella paljon. Ei siis ole ihme, että eniten tapaturmia työmailla sattuu nimenomaan liikkuessa.

Työmaalla ei parane hötkyillä. Normaali kävelyvauhti on turvallisin valinta.

Jokainen tapaturma on torjuttavissa. Tämä paljastuu, kun tapaturmien juurisyihin pureudutaan.

Nolla tapaturmaa -ajattelu tuotiin suomalaiseen työelämään vuosituhannen vaihteessa. Siihen liittyy väistämättä tietty nöyryys, sillä helppoa kaikkien tapaturmien torjunta ei ole. Kun tapaturmia tutkitaan, taustalta löytyy niin turvallisuustekniikkaan, työpaikan organisoitumiseen kuin ihmisiinkin liittyviä tekijöitä, joihin kaikkiin voidaan vaikuttaa.

Ihminen on epävakaa liikkuja. Kävelemme kahdella jalalla, horjahdamme helposti ja havainnoiva katseemme ja painopisteemme on korkealla. Säästämme vaistomaisesti energiaa, otamme sumeilematta oikotien ja nostamme kävellessä jalkojamme vain puolen senttimetrin korkeudelle. Myös keskittymiskykymme harhaantuu helposti.

Esimerkiksi tällaisia tapaturmia on työmailla liikkuessa sattunut:

  • Nosturikuskin polvi meni sijoiltaan, kun hän horjahti juuri sataneen lumen alle jääneen muovin takia
  • Työntekijä kompastui kulkuväylällä olleeseen laudanpäähän ja kaatui, mistä aiheutui käden vamma
  • Työntekijä kaatui kulkiessaan pimeässä portaikossa, mistä seurasi selkävamma ja pitkäaikainen sairausloma.

Huomio työturvallisuuden kaikkiin kolmeen osa-alueeseen

Rakennuksen valmiusasteella kuvataan, kuinka lähellä tilauksen luovutusta ja tyytyväistä asiakasta ollaan. Asennetut materiaalineliöt, kuutiot ja tonnit eivät kuitenkaan loksahda paikoilleen ilman oikealla hetkellä ja paikalla olevaa osaajaa. Siksi huolellinen toteuttaja, kuten moni teollinen tilaaja, rakentaa työmaalle erillisiä, rajattuja jalankulkuteitä työmaalla.

Turvallisuustekniikkaa ovat myös esimerkiksi sopivan koon turvajalkineet, joiden pohjasta löytyy talvella kitkapalat tai nastat.

Ihmisen tehtävä on sitten huolehtia kenkien oikeasta koosta, kunnosta ja kiristyksestä sekä tarkkaavaisuudesta kulkuteiden valinnassa ja käytössä. Lisäksi jokaisen vastuulle kuuluu huolehtia näistä:

  • Liiku työmaalla vain normaalilla kävelyvauhdilla
  • Pysähdy, jos käytät mobiililaitetta
  • Kohdista katseesi kulkutiellä noin kolme metriä eteenpäin, älä anna häiriötekijöiden viedä huomiota
  • Pidä portaissa kiinni kaiteesta – tai ainakin huolehdi, että sinulla on valmius ottaa kaiteesta kiinni, jos horjahdat
  • Älä kuljeteta käsissäsi materiaaleja, kun siirryt tikkailla.

Kolmas turvallisuuden osa-alue on työmaan organisoiminen, jolla luodaan yhteisen työpaikan turvallisuuskäytännöt. Aluesuunnittelulla erotellaan ihmiset ajoneuvoliikenteestä, logistiikkaratkaisuilla vähennetään ylimääräisen materiaalin sijoittamista työmaalle, töiden suunnittelulla ja perehdytyksellä edesautetaan järjestystä ja jätehuoltokäytännöillä ja tarkastuskierroksilla ylläpidetään kulkuteiden siisteyttä ja huoltoa:

  • Letkut, johdot ja materiaalit kerätään pois heti käytön jälkeen
  • Yleisvalaistus kulkuteillä pidetään kunnossa
  • Puutteista ilmoitetaan välittömästi, ja niihin reagoidaan viipymättä
  • Erinomaisista suorituksista annetaan tunnustusta ja innostetaan myös muita.

Kaikkien tapaturmien torjunta ei ole helppoa – silti pitää toimia

Nolla tapaturmaa -ajattelussa on tärkeää, että yksikään tapaturma ei ole hyväksyttävä.

Nollatasoa emme ehkä koskaan saavuta, sillä ihminen on horjahtavainen. Silti voimme jatkuvasti pienentää liikkumisen riskejä, kun työskentelemme aktiivisesti, opimme sattuneista tapaturmista ja pyrimme vaikuttamaan niin tekniikkaan, organisoitumiseen kuin inhimillisiin tekijöihinkin. Nollan tavoittelun lisäksi on vähintään yhtä tärkeää jatkuvasti pienentää tapaturmien vakavuutta.

Otetut askeleet, niin pienet kuin suuremmatkin, vievät meitä eteenpäin matkalla kohti nollaa tapaturmaa.

Vietämme Skanskassa työturvallisuusviikkoa vuosittain ja tänä vuonna kiinnitämmekin erityistä huomiota liikkumisturvallisuuteen. Tutustu työturvallisuusviikon sisältöihimme.

P.S. Tasapainossa pysymistä voi ja kannattaa treenata yhdellä jalalla seisten. Kuinka kauan sinä jaksat seisoa yhdellä jalalla? Haasta myös kollegasi mukaan!

Päivitetty: 6.5.2025