c

Historia

Vuosien aikana Skanska on tukenut yhteiskuntien tarpeita monella tapaa.

Tukholmalainen kemisti Rudolf Fredrik Berg perusti Skanskan vuonna 1887 Etelä-Ruotsissa. Jo kymmenen vuoden kuluttua toiminta oli laajentunut kansainvälisiin projekteihin.

Skanskan toiminta keskittyi alkuvaiheessa betonituotteisiin. 1950-luvulla palveluvalikoimamme oli laajentunut huomattavasti, ja toimimme jo monella eri mantereella: Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Skanska listattiin Tukholman pörssiin vuonna 1965.

Skånska Cementgjuteriet -nimellä alkuun lähtenyt yritys otti vuonna 1984 käyttöönsä nimen Skanska, joka oli jo vakiintunut kansainvälisessä käytössä. 1990-luvulla Skanska laajeni nykyiseksi globaaliksi yritykseksi, joka toimii valituilla alueilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Millainen mies oli Rudolf Fredrik Berg?

R.F. Bergin kiinnostuksen kohteita olivat teräsbetoni, tekninen kehitys ja yhteiskunnan toimintaan osallistuminen. Berg pääsi töihin sementin kotipaikkana tunnetun Malmön Limhamniin ja sai vastuulleen sementin tuotannon.

1880-luvulla sementtiä käytettiin lähes yksinomaan rappausaineena, mutta Berg näki siinä potentiaalia muuhunkin. Monien aikalaistensa näkemyksiä uhmaten hän kehitti oman reseptinsä ja menetelmänsä teräsbetonin valmistukseen. Tästä sai alkunsa Skanska.

Sosiaalinen hyvinvointi sydäntä lähellä

Rudolf Fredrik Berg tunnettiin myös miehenä, joka piti hyvää huolta työntekijöistään ja ajoi yhteiskunnallisia parannuksia. Hän oli aktiivinen paikallispoliitikko ja tuki esimerkiksi julkista liikennettä sekä omistusasuntojen rakentamista. Hänen työntekijöilleen tarjottiin vapaaehtoiset eläke- ja henkivakuutukset jo ennen kuin tästä tuli Ruotsissa vakiintunut käytäntö.

Hän oli myös hyvissä väleissä ammattiliittojen kanssa, ja myöhemmin hän toimi monesti myös sovittelijana työkiistoissa eri puolilla Etelä-Ruotsia.

Skanskan toiminta alkoi Suomessa vuonna 1994

Suomeen Skanska perusti ensimmäisen haarakonttorinsa jo vuonna 1917. Yhtiö rakensi vuosisadan alussa nykyaikaista infrastruktuuria eri Pohjoismaissa.

Nykyinen Suomen toiminnoista vastaava yhtiö Skanska Oy perustettiin vuonna 1994. Se on vakiinnuttanut nopeasti asemansa yhtenä Suomen suurimmista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä.

Skanskalaisten kädenjälki näkyy rakennetussa ympäristössä. Olemme olleet mukana vuosien aikana toteuttamassa tuhansia projekteja. Voit tutustua hankkeisiimme verkkosivuiltamme.

Päivitetty: 12.3.2019