c

Koti voi tuupata kohti kestävämpää elämäntapaa

Tällä hetkellä moni asia tulevaisuuteen liittyen mietityttää. Asiakkaitamme kiinnostavat vahvasti energiakysymykset ja niiden vaikutukset omaan arkeen ja kustannuksiin.

Turussa As. Oy Turun Prikantiinin katolle tulevat aurinkopaneelit tuottavat energiaa kiinteistön tarpeisiin, ja asuntojen kiinteät valaisimet ovat energiatehokkaita sekä pitkäkestoisia led-valaisimia.

Asuntoprojektikehittäjänä haluamme tehdä voitavamme, jotta asiakkaamme voivat elää ympäristövastuullista elämää, jossa asumisen kustannukset ovat hallinnassa. Asuntorahoitukseen tai korkomaailmaan emme pysty vaikuttamaan, mutta moneen muuhun asiaan sen sijaan voimme.

Esimerkiksi Turussa As. Oy Turun Prikantiinin katolle tulevat aurinkopaneelit tuottavat energiaa kiinteistön tarpeisiin, ja asuntojen kiinteät valaisimet ovat energiatehokkaita sekä pitkäkestoisia led-valaisimia. Yhtiön autopaikat varustetaan sähköauton latauspisteellä.

Ennen kuin asukas tekee omia päätöksiään asumisensa suhteen, olemme me asuntoprojektikehittäjänä ja -rakentajana jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehneet valintoja, joiden avulla mahdollistetaan kestävä ja vastuullinen asumisen arki.

Taloteknisten järjestelmien kehittyminen ja kodin digitalisoituminen mahdollistavat energiansäästön sekä kulutuksen seurannan ja ohjauksen. Nyt pohditaan esimerkiksi, miten asunto voisi ohjata kulutusta kulutushuippujen ulkopuolelle ja vastaavasti vähäpäästöisten tuotantohuippujen ajankohtaan, jolloin energia on edullista ja kestävää. Myös kodin laitteet kehittyvät ja voivat kertoa käyttäjälleen energian kulutuksesta. Esimerkiksi suihku voi mitata veden- ja energiankulutusta ja kertoa siitä käyttäjälleen. Näin oma koti tuuppaa meitä kohti kestävämpää elämäntapaa. 

Asunnonostajan kannattaakin olla kiinnostunut rakentajan valinnoista sekä ympäristön, että oman kukkaronsa kannalta.

A-energialuokka ja RTS-ympäristöluokitus

Skanska Kodeilla valintamme on esimerkiksi A-energialuokka ja RTS-ympäristöluokitus.

RTS-ympäristöluokiteltu ja A-energialuokkainen kohde on energiapihi rakennus, joka antaa hyvät mahdollisuudet vastuulliseen asumiseen.

Suunnitteluvaiheessa pohdimme kohdekohtaisesti energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuja. Tällaisia voivat olla aurinkopaneelit, aurinkosuojalasit ikkunoihin, valaisimet liiketunnistimella, rakennuksen kiinteät valaisimet energiaa säästävinä led-valaisimina tai vaikkapa jarrutusenergiaa hyödyntävät hissit. Valikoimassamme on tarjolla vain vettä säästäviä vesikalusteita ja energiapihejä kodinkoneita.

Ratkaisujen konkreettiset vaikutukset voi todeta myös kukkarossaan, sillä hiilijalanjäljen lisäksi ne pienentävät asumiskustannuksia. Esimerkiksi lämmintä vettä säästävien hanojen ja suihkun ansiosta yhden henkilön vuosittainen vedenkulutus voi olla jopa yli 6 000 litraa tavallista pienempi, mikä tarkoittaa kymmenien eurojen säästöä. Veden lämmitys vaatii energiaa, joten pienempi kulutus säästää myös ympäristöä.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Hyvä muistaa myös tuttu mantra sijainnista. Toki omiin tarpeisiin soveltuva alue on listan kärkipäässä, mutta sijaintiin liittyy muitakin näkökulmia. Palveluiden ja julkisten liikenneyhteyksien ulottuvilla sijaitseva asunto tuo arkeen joustoa. Samoin mahdollisuus liikkua ja ulkoilla lähialueella sen sijaan, että lenkkipolun äärelle pitää hurauttaa autolla.  Ja aika mukavaa on sekin, että lähikauppaan voi kipaista jalan tai pyörällä.

Vastuulliseen ja sujuvaan arkeen kuuluu myös taloyhtiön ja kodin hyvät ja monipuoliset tilat ja mahdollisuudet jätteiden lajitteluun. Sähköautojen tarpeet huomioidaan suunnitelmissa samoin kuin pyöräilijöille tärkeät säilytys-, pesu- ja huoltotilat.

Asukkaana vaikutan – minä voin!

Uudet asunnot ovat energiatehokkaita, ja uudisasuntoihin valitut ratkaisut toimivat alustana, joka omalta osaltaan mahdollistaa kestävän elämäntavan. Asukkaana voin itse vaikuttaa moneen asiaan sekä ympäristön että oman talouden näkökulmasta.

Voin pudottaa sisälämpötilaa, jäähdyttää luonnollisesti kesäaikaa varjon puolelta ja/tai yöaikaan, suojata ikkunat sälekaihtimilla ja säätää ilmanvaihdon pienemmälle esimerkiksi pidemmän poissaolon ajaksi.

Voin lyhentää suihkuhetkiä, pestä pyykkiä vain täysinä koneellisina ja hyödyntää erilaisia pesuohjelmia.​​

Voin lajitella ja pakata jätteet fiksusti: litistän pahvilaatikot ja pakkaan muovit sisäkkäin, sillä sekajäte on kalleinta jätejaetta.

Voin kävellä tai pyöräillä lähipalveluihin ja käyttää joukkoliikennettä.

Arjen pieneltäkin tuntuva valinta vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeeni ja kukkarooni.

Esimerkiksi Motivan sivuilta saa paljon hyötytietoa energiasta ja energiansäästön mahdollisuuksista.

 

Päivitetty: 11.10.2022