Turvallisuustoimien hierarkia auttaa meitä tunnistamaan vaaroja ja hallitsemaan riskejä. Malli perustuu siihen, että ensisijaisesti vaarat poistetaan tai niitä vähennetään. Hierarkian mukaisesti toimien vaikuttavuus vähenee vaiheittain.
Turvallisuustoimien hierarkia voi auttaa poistamaan työskentelyyn liittyviä riskejä työmaillamme. Hierarkian alimmalla tasolla ovat henkilönsuojaimet.
Suunnitteluvaiheessa tehdyt ratkaisut vaikuttavat merkittävästi työturvallisuuteen. Suunnittelijoilla on tärkeä rooli varhaisen vaiheen työturvallisuusriskien tunnistamisessa ja eliminoinnissa. Sen jälkeen jokaisen tehtävänä on omalta osaltamme varmistaa, että suunnittelun ohjauksessa, hankinnassa ja tuotannossa sovitut turvallisuustoimet myös toteutuvat käytännössä.
Suunnittelulla ja suunnittelun ohjauksella voidaan jopa poistaa vaaratekijät kokonaan
Työturvallisuuden varmistaminen alkaa jo suunnittelupöydältä. Suunnittelijoiden tulee noudattaa voimassa olevia turvallisuusmääräyksiä ja -standardeja, kuten valtioneuvoston asetusta rakennustyön turvallisuudesta, ja tuntea oman suunnittelualansa eritysvaatimukset. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää tunnistaa mahdolliset vaaratekijät, arvioida niiden vaikutukset ja mahdollisuuksien mukaan poistaa ne.
”Meidän roolinamme päätoteuttajana on varmistaa, että suunnittelijat tekevät oman suunnittelualansa ja -tehtävänsä riskikartoitukset ja saattavat havaitut työturvallisuusriskit tiedoksi myös kaikille muille osapuolille. Puutumme kartoitettuihin riskeihin ajoissa ja ohjaamme suunnittelua siten, että mahdollisuuksien mukaan vaaratekijät voidaan joko kokonaan poistaa tai kehittää suunnitelmia siten, että riskejä voidaan pienentää. Kriittisimmille rakenteille ja suunnitelmille teetämme ulkopuolisen, kolmannen osapuolen tarkastuksen”, kertoo Skanskan suunnittelun johtamisen prosessista vastaava liiketoiminnan kehityspäällikkö Pekka Kujansuu.
Suunnittelun johtamisella on iso rooli suunnittelutavoitteiden toteutumisessa. Oikea-aikainen riskikartoitus auttaa suunnittelemaan turvallisempia ratkaisuja ja vähentämään riskejä työmaalla. Työturvallisuus- ja riskikartoitusnäkökulma on tärkeä läpi suunnitteluprosessin ja sen kaikissa kokouksissa ja suunnitelmakatselmuksissa.
Työturvallisuus, tuottavuus ja rakennettavuus kulkevat käsi kädessä
Rakennettavuus tulee olla mielessä alusta asti. Kun rakenteet suunnitellaan siten, että ne ovat helppoja ja turvallisia asentaa, voidaan vähentää tapaturmariskejä.
”Paras näkemys suunnitelmien rakennettavuudesta on tuotannolla. Suunnittelun ohjauksen tulee antaa tuotannolle mahdollisuus vaikuttaa ratkaisuihin ja erilaisiin tuotantotekniikoihin. Samalla vaikutetaan myös aikatauluun. Hankkeiden tiukat aikataulutavoitteet pakottavat hiomaan prosessit sujuviksi ja hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan myös esivalmisteita”, sanoo Pekka.
Rakenteiden esivalmistus voi parantaa tuottavuutta ja turvallisuutta työmaalla monella tavalla:
- Esivalmisteet vähentävät työmaalla tehtävää työtä ja työvaiheita. Korkealla työskentelyä tai riskialttiita nostotöitä voidaan vähentää. Hyvä esimerkki on vesikaton valmistaminen lohkoina maassa ja nostaminen suojakaiteineen paikoilleen.
- Esivalmisteiden käyttö nopeuttaa prosessia, ja siten voidaan lyhentää koko hankkeen läpimenoaikaa.
- Esivalmisteiden käyttö myös vähentää rekkarallia ja sujuvoittaa logistiikan hallintaa ja edistää siten turvallisuutta. Esivalmisteet myös pienentävät materiaalihävikkiä.
- Tehtaalla esivalmistus tapahtuu tasaisemmissa olosuhteissa ja on usein vielä tarkemmassa laaduntarkkailussa kuin työmaalla tehty työ. Kun virheet ja korjaustarpeet vähenevät, vähenee myös tapaturmariski.
Saumattomalla yhteistyöllä parempiin työturvallisuustuloksiin
Myös hankinnalla on tärkeä rooli turvallisuustoimien hierarkian näkökulmasta. Hankinta tuo eri osapuolten tietotaidon oikea-aikaisesti hankkeiden hyödynnettäväksi.
”Hankinta on tärkeä sanansaattaja tuotannon ja toimittajien välillä. Valmistelemme tarjouspyynnöt yhdessä tuotannon kanssa ja varmistamme, että tuotannon näkemys huomioidaan hankintakokonaisuuden laajuudessa, sisällössä ja esimerkiksi urakkarajoissa. Tuomme myös tuotannon työturvallisuushuomiot osaksi tarjouspyyntöä, neuvotteluja ja itse sopimusta”, sanoo Skanskan hankinnan kehityksestä vastaava logistiikkapäällikkö Ulla Talvitie.
”Toimittajamme tunnistavat meitä paremmin oman erikoisalansa turvallisuusriskit sekä keinot niiden poistamiseen ja vähentämiseen. Siksi haluamme sitouttaa heidät riittävän aikaisin mukaan hankkeisiin ja kuuntelemme herkällä korvalla heidän asiantuntemustaan.”
Turvallinen työskentely työmaalla edellyttää jatkuvaa vaarojen tunnistamista ja riskien hallintaa. Viime kädessä työmaa on vastuussa siitä, että työt sujuvat turvallisesti. Monen asian tulee kuitenkin olla ennakkoon suunniteltu ja toteutettu turvallisesti, jotta työt voivat tapahtua häiriöittä, turvallisesti ja tehokkaasti.
Työturvallisuuden varmistaminen vaatii saumatonta yhteistyötä kaikkien osapuolten välillä. Suunnittelijoiden, suunnittelun ohjauksen, hankinnan, toimittajien ja tuotannon tulee toimia yhdessä ja jakaa tietoa avoimesti. Vain näin voidaan varmistaa, että jokainen pääsee joka päivä terveenä töistä kotiin.