c

Katutaide elävöittää työmaan ympäristöä Tampereen Ranta-Tampellassa

Skanska on jo vuosien ajan kehittänyt työmaaympäristöjä viihtyisämmiksi taiteen avulla. Tampereella yhteistyö paikallisen lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumin kanssa alkoi muutama vuosi sitten.

”On erittäin tervetullutta, että ihmisiä osallistetaan, jolloin he pääsevät kokeilemaan uutta ja vaikuttamaan omaan arkiympäristöönsä. On myös hienoa, että taide tuodaan ihmisten luokse, eikä aina tarvitse mennä gallerioihin sitä nähdäkseen”, iloitsee Ranta-Tampellan maalaukset toteuttanut katutaidevastaava Tomi Lastunen lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumista.

Edellinen Skanskan projekti lastenkulttuuriyhdistyksen SirkusRakkausPumPumin kanssa toteutettiin vuonna 2017. Silloin järjestettiin iso taideprojekti, jossa 200 Härmälän koulun oppilasta maalasi teokset 75 metriä pitkään työmaa-aitaan Härmälänrannassa. Tänä vuonna yhteistyö jatkui uuden taideaitaprojektin merkeissä Näsijärven rannan tuntumassa, As. Oy Ranta-Tampellan Kaplanin työmaalla.

”Kaplanin työmaa sijoittuu alueen keskelle, jossa on paljon rakentamattomia tontteja, ja halusimme saada piristystä työmaa-aitoihin. Tarkoitus on tuoda inhimillistä näkökulmaa työmaa-alueelle, ja toki myös herättää ihmisten kiinnostus hankettamme kohtaan”, kertoo Skanska Kotien yksikönjohtaja Toni Tuomola.

SirkusRakkausPumPumin katutaidevastaava Tomi Lastunen oli mukana molemmissa Skanskan taideaitaprojekteissa, joista on saatu pelkästään positiivista palautetta.

”On mahtavaa, että taidetta tuodaan katukuvaan ja myös paikkoihin, jossa se saattaa yllättää. Kaupungeissa ja etenkin lähiöissä on hyvin vähän mitään julkista taidetta. On myös erittäin tervetullutta, että halutaan osallistaa ihmisiä, jolloin he pääsevät kokeilemaan uutta, osallistumaan ja vaikuttamaan omaan arkiympäristöönsä”, Tomi sanoo.

Nuorten ideoimia teemoja

Tampereen Ranta-Tampellassa kahden 12-metrisen aidan maalaukset oli alun perin tarkoitus toteuttaa Tammerkosken kuvaamataitopainotteisen lukion oppilaiden kanssa. He ehtivätkin ideoida aiheita, mutta koronakevät keskeytti yhteisen projektin. Epidemiatilanteessa turvallisuus haluttiin varmistaa, joten lopulta Tomi toteutti maalaukset lukiolaisten ideoita hyödyntäen.

Taide luo mukavia mielikuvia asuinalueesta

Ranta-Tampellan taideaitojen teemoina olivat ’kanava’ ja ’tekemistä järven rannalla’.

”Poimin ajatuksia järvimaalaukseen lukiolaisilta. Toisen maalauksen aihetta varten opiskelin Tampellan historiaa ja maalasin tarinan siitä, kuinka tähän pisteeseen on päädytty. Ehkä historia-aita inspiroi joitakin katsojiakin perehtymään alueen menneisyyteen”, Tomi sanoo. 

Taideaitojen takana kanavan varrelle rakentuu 9-kerroksinen As. Oy Ranta-Tampellan Kaplan, jonka asunnoissa oripaus välimerellisen lomakohteen leppoisaa tunnelmaa.

Taideaidat pysyvät paikoillaan ainakin vuoden 2021 kesään asti, minkä jälkeen ne saattavat saada uuden väliaikaisen kotinsa Kaplanin jälkeen alkavien työmaiden liepeiltä.

Skanska on toteuttanut useita työmaiden taideprojekteja vuosien varrella eri puolilla Suomea. Tampereen lisäksi Skanskan työmaille on tehty taidetta muun muassa Oulussa, Jyväskylässä, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Keravalla, Kirkkonummella ja Kauniaisissa. 

Päivitetty: 10.8.2020