c

Kainuun uusi sairaala

Tietomallintaminen on orgaaninen osa hankkeen toteutusta

Tietomallipohjainen suunnittelu on ollut alusta alkaen lähtökohtana ja tilaajan vaatimuksena. Projektiosapuolten yhteistoiminta on ollut poikkeuksellisen tiivistä ja siinä on hyödynnetty muun muassa allianssiosapuolten yhteistä työtilaa työmaalla sekä tietomallikoordinaatiota.

Keskeisenä työkaluna, jonka avulla sairaalan henkilöstöä on saatu mukaan tulevien tilojen suunniteluun, on käytetty virtuaalitilaa. Tilassa pystytään liikkumaan lähes luonnollisen kokoisessa kolmiulotteisessa ympäristössä. Yli 800 sairaalan henkilöstöön kuuluvaa on toistaiseksi osallistunut virtuaalitilassa pidettyihin työpajoihin. Tietomalleja käytetään myös yksiköiden henkilöstön infotilaisuuksissa sekä myöhemmin sairaalan käyttöönottovaiheessa perehdytyksen apuvälineenä.

Vaihtoehtojen vertailu ja muutosten tekeminen ehdotussuunnitteluvaiheessa, kustannuslaskennan ja hankinnan tehostaminen sekä rakentamisen tuotantoa palvelevat tehtävät ovat eri suunnitelmien yhteensovittamisen lisäksi olleet keskeiset mallintamalla saadut hyödyt.

Työmaalla tietomallin käyttöä sovelletaan paitsi rakennustuotannon suunnitteluun ja seurantaan myös käytännön toteutukseen, eli esimerkiksi suunnitelmien tarkasteluun työmaalla mobiililaitteiden avulla. Kaikkiin elementtipiirustuksiin liitetty QR-koodi tehostaa elementtituotantoa sekä työmaatoimintaa. Koodista avautuva tietomalli toimii lisätyn todellisuuden keinoin: se näkyy hologrammina piirustuksen päällä, mutta sitä voi myös pyöritellä puhelimen näytöllä perinteisessä kolmiulotteisessa muodossa.

Työmaalla on tiedonkulku ja työturvallisuus on hiottu huippuunsa erilaisia digitaalisia käytäntöjä hyödyntäen. ”Digitaaliset työkalut ovat auttaneet luomaan työmaalle parempaa järjestystä ja kehittäneet yhteistä työturvallisuuskulttuuria”, sanoo vastaava työnjohtaja Jukka. Lue lisää.

Kainuun uusi sairaala voitti Tekla BIM Awards 2018 -kilpailun. Kilpailun tuomariston mielestä projektin innovatiivisuudesta kertoo lisätyn todellisuuden hyödyntäminen hankkeen eri vaiheissa. “Projekti antoi parhaan kuvan tehokkaasta tietomalleihin pohjautuvasta yhteistyöstä”. Lue lisää Teklan sivuilta.

 

Jaa

Etsi referenssiprojekteja

Referenssiprojektien määrä

loading