c

Päivä kerrallaan yhä paremmaksi

Riittävät haasteet ja mahdollisuus kehittymiseen kannustavat vanhempana työnjohtajana työskentelevää Juha Laurénia kohti uusia tavoitteita. Skanska Oppiva -harjoitusohjelmasta esimiestehtäviin ponnistaneelle Juhalle yhdessä onnistuminen on työnteon parasta antia.

Vanhempi työnjohtaja Juha Laurén asettaa itselleen joka aamu uudet tavoitteet. ”Yritän ennakoida asioita, ja parantaa suoritustani esihenkilönä joka vaiheessa. Laitan aina tavoitteet riittävän korkealle, ja koen onnistuneeni, kun kehityn. Kukaan ei kuitenkaan yksin tee taloja. Tarvitaan osaavia henkilöitä, jotta tavoitteet saavutetaan”, Juha kertoo.

Rakennusalalle Juha Laurén päätyi verenperintönä heti lukion jälkeen. Kirvesmiehen työt ja omakotitalojen työvaiheet anturoista viimeisen listan naulaukseen tulivat tutuiksi, ennen kuin pitkäaikainen haave rakennusmestariopinnoista alkoi toteutua.

Opintojensa alkuvaiheessa Juha huomasi Metropolian ammattikorkeakoulussa ilmoituksen Skanskan kolmevuotisesta Oppiva-harjoitteluohjelmasta. Vuoden 2020 keväällä hän valmistui sekä opinahjostaan että Oppivasta. Saman vuoden syksyllä Juha työskenteli Skanskassa vanhempana työnjohtajana 15-kerroksisen kerrostalon työmaalla Helsingissä.

”Oppivan aikana sain hyvän kokonaiskuvan niin organisaatiosta, työyhteisöstä kuin toimintatavoistakin. Harjoitteluiden lisäksi tein Skanskalle lopputyöni märkätilojen kevyistä väliseinärakenteista. Sain harjoitteluohjelmasta myös hyvän ystävän, jonka kanssa pidetään yhteyttä vieläkin."

Vanhemman työnjohtajan ura sai vauhdikkaan alun kohteen sisätyövaiheissa, kun skanskalaiset jatkoivat konkurssiin menneen rakentajan urakkaa.

”Oli erittäin opettavainen kokemus hypätä toisen tontille. Meillä oli loistava porukka ja suurenmoinen vastaava mestari. Viimeinen kuukausi venyttiin ja tehtiin ylitöitä, mutta työ luovutettiin täsmälleen sovittuna päivänä."

Hyvää kokemusta – ja palautetta – kertyi myös takuutyönjohtajan pestissä luovutuksen jälkeen. Asukaspalaute, kuten muukin palaute, pitää tavoitteet kirkkaana mielessä.

Kehitystä askel kerrallaan 

Esihenkilöiden palaute auttaa myös henkilökohtaisessa kehittymisessä. Skanskan kannustava työyhteisö on hyvä perusta, samoin molemminpuolinen sitoutuminen. Isossa yrityksessä on hyvä kasvaa. Halutessa voi hakea työtehtäviä työmailta tai konttoreilta aina ulkomaita myöten.

”Olen saanut vastuullisia tehtäviä. Yritän ennakoida asioita, ja parantaa suoritustani esihenkilönä joka vaiheessa. Laitan aina tavoitteet riittävän korkealle, ja koen onnistuneeni, kun kehityn. Huomaan myös muiden vahvuudet. Kukaan ei yksin tee taloja. Tarvitaan osaavia henkilöitä, jotta tavoitteet saavutetaan”, Juha toteaa.

”Unelmana olisi olla mukana jonkun oikein korkean rakennuksen rakentamisessa. Ehkä voin joskus työskennellä myös vastaavana mestarina."

Vapaa-ajallaan Juha harrastaa liikuntaa ja käy kuntosalilla. Työpaikalle hän pyöräilee 15–20 kilometriä päivittäin. Kotona aika kuluu arkisissa askareissa. ”Perheen kanssa tykkään ulkoilla ja tehdä ruokaa yhdessä”, Juha kertoo rentoutumiskeinoistaan.

Päivitetty: 14.12.2020