c

Unelmatyötä näköalapaikalla – konsernilaskenta on paljon muutakin kuin numeroita

”Parasta Skanskassa on ollut, että täällä todella luotetaan ja annetaan vastuuta”, kertoo konsernilaskennan päällikkö Miikka Mäkiaho. Nykyisessä työssään hän vastaa yhdessä tiiminsä kanssa Skanska Suomen taloudellisen suorituskyvyn raportoinnista emoyhtiölle, omalle henkilöstölle ja ulkoisille sidosryhmille.

”Skanska on tukenut merkittävästi mahdollisuuksiani itseni kehittämiseen”, Miikka Mäkiaho sanoo. Oppivan lisäksi hän on suorittanut Skanska Pro -koulutuksia, ottanut englannin kielen tunteja ja käynyt lukuisissa koulutuspäivissä ja seminaareissa talon ulkopuolella. Tällä hetkellä hän on Skanska Johtava -esihenkilövalmennuksessa, joka toteutetaan yhteistyössä Aalto EE:n kanssa.

Miikka Mäkiaho oli parikymppinen kauppatieteiden fuksi, kun hän aloitti työt Skanskan talouden palvelukeskuksessa Oppiva-harjoitteluohjelmassa vuonna 2013. Kuusi vuotta myöhemmin hän on valmis kauppatieteiden maisteri ja edennyt esihenkilötehtäviin.

Miikka oli koko opiskeluaikansa Skanskassa töissä opintojensa ohella, loma-aikoina ja jo pitkään täysipäiväisesti. Miksi kauppatieteilijä kiinnostui juuri rakennusalasta? Miikan isä on pitkän linjan infrarakentaja, ja Miikan ensimmäiset kesätyöt olivat kiitoteiden päällystysurakat Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kokemus jätti mielenkiinnon alaan ja Skanskassa hän on onnistunut yhdistämään molemmat: rakennusalan sekä intohimon numeroihin ja liiketoimintaan.

Vaihtelevia tehtäviä esihenkilöiden sparraamana

Oppiva-aikoina Miikan työtehtävät vaihtelivat tiuhaan tahtiin. Juuri niin hän oli toivonutkin: ”Tein alusta asti selväksi, että haluan nähdä ja kokea mahdollisimman paljon. Ja sen olen saanut tehdä”, Miikka painottaa.

Vuosien varrella Miikka on toiminut mm. varainhallinnassa, osto- ja myyntireskontrassa, lakiosastolla ja riskienhallinnassa. Toisena Oppiva-kesänä hän pääsi tutustumaan konsernilaskentaan, joka tuntui alusta asti Miikan omalta jutulta.  

Urapolkua on muokannut Miikan oma toive vaihtelusta, mutta myös esihenkilöiden kannustus: ”Minulla on ollut aina hyvät esihenkilöt, jotka ovat etsineet uusia paikkoja ja tarjonneet toinen toistaan haastavampia mahdollisuuksia.”

Tarinankerrontaa numeroiden avulla

Kun Miikka kertoo omasta työstään ulkopuolisille, monesti oletetaan, että työ on vain mekaanista numeroiden pyörittelyä. ”Todellisuus on paljon muuta. On ymmärrettävä liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja realiteetteja lukujen takana. Omassa roolissani on parasta monipuolisuus. Koen olevani etuoikeutetulla näköalapaikalla päästessäni näkemään kaikki Skanska Suomen liiketoiminnan osa-alueet.”

Aidosti välitön ilmapiiri sekä matala hierarkia työyhteisössä mahdollistavat sen, että asioista kun asioista voi puhua työkavereiden kesken avoimesti. ”Keneltä tahansa voi kysyä, jos tulee jotain ongelmia. Avoin keskustelu on läsnä ja vaikeistakin asioista puhutaan.”

Läpi Miikan uran Skanskasta on tarjottu uusia haasteita. Vaikka Miikka on tyytyväinen nykyiseen työhönsä, tulevaisuudesta hän ei sulje mitään ovia – ei edes töitä ulkomailla. ”Jos työskentely ulkomailla houkuttaa, ei se jää ainakaan yrityksestä kiinni”, hän tuumaa.

Päivitetty: 13.1.2020