c

Rakennusalan erilaiset urapolut tutuiksi Oppivan kautta

Kivenlahden metroasemalla talotekniikkainsinöörinä toimivalla Anna Äijöllä ei ollut entuudestaan lainkaan rakennusalan työkokemusta, ennen kun hänet valittiin Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmaan. Annan tulevaisuuden haaveena on olla mukana vaikuttamassa rakentamisen ympäristövastuullisuuteen.

Anna teki keväällä 2020 Oppivan yhteydessä Skanskaan opinnäytetyönsä, jonka aiheena oli talotekniikan tietomallinnusohjeet.

Anna Äijö sai ensikosketuksensa Skanskaan talotekniikan uratarinaillassa vuonna 2018. Samassa tilaisuudessa hän kuuli myös Oppivasta, rakennusalan korkeakouluopiskelijoille suunnatusta harjoitteluohjelmasta. ”Vakuutuin siitä, miten ihmiset puhuivat omasta työstään ja Skanskasta sen illan aikana”, hän kertoo.

Lähes siltä istumalta Anna hakikin ohjelmaan ja tuli valituksi, vaikkei hänellä ollut aiempaa alan työkokemusta. Kun Anna 26-vuotiaana aloitti LVI-insinöörin ammattikorkeakouluopintonsa, hän oli suorittanut jo yhden ammattitutkinnon, yliopisto-opintoja ja ollut monta vuotta työelämässä.

”Kun sitten jäin työttömäksi, minun oli vakavasti pohdittava, mitä haluaisin tehdä. Päätin, että jos opiskelen vielä jonkun ammatin, sen on oltava sekä kiinnostavaa, työllistävää että merkityksellistä.”

Omat intressit ja aktiivisuus ohjaavat Oppivan sisältöä

Oppivan alussa on kaikille yhteiset perehdytyspäivät. Tämän jälkeen opiskelijat tyypillisesti aloittavat työt haalariharjoittelussa. ”Itse olin ensin putkiasentajana kesällä 2018, ja siirryin sieltä osa-aikatöihin Kivenlahteen”, Anna sanoo.

Ohjelman lopullinen sisältö räätälöidään kunkin opiskelijan kiinnostusten ja osaamisen mukaan. Oppivan kautta saa kattavan läpileikkauksen moniin erilaisiin työtehtäviin ja uravaihtoehtoihin, mikä onkin Annan mielestä yksi sen parhaista puolista. ”Käytännössä koko Skanska tulee tutuiksi todella nopeasti”, hän kehuu.

Ympäristövastuullinen kehittämistyö tähtäimessä

Annan nykyinen työ on sekoitus työnjohtajan ja projekti-insinöörin tehtäviä. Työtehtävät vaihtelevat monipuolisesti päivittäin, työtehtäviä ovat muun muassa dokumentaation seuranta, IV-hankinta, talotekniikan laatu- ja aikatauluhallinta sekä avustamiseen käyttöönoton käynnistämisessä.

Valmistuttuaan vuonna 2020 Annalla on selkeät suunnitelmat 5–10 vuoden päähän. ”Haluaisin olla mukana kehittämässä rakentamisen ratkaisuja ympäristön kannalta kestävämmiksi. Rakentaminen aiheuttaa kolmasosan energiankulutuksesta, joten alue on mielestäni todella merkittävä”, hän pohtii.

Joustava työkulttuuri on yksi syy, miksi Anna on viihtynyt niin hyvin Skanskassa. Liukuvan työajan ansiosta hänellä on ollut mahdollisuus käydä myöhään illalla järjestettävissä tanssitreeneissä kahdesti viikossa. ”Tanssitreenien jälkeisinä aamuina olen voinut aloittaa työt tavallista myöhemmin, noin kello 8, kun normaalisti työt alkavat työmaalla klo 7. Se on helpottanut elämääni todella paljon”, hän iloitsee.

Päivitetty: 1.10.2020