c

Asunnon arvon säilymisen kannalta arkinenkin asia voi olla ratkaiseva

Asunto on meille ensisijaisesti koti, mutta usein myös elämämme suurin taloudellinen investointi. Asunnon arvon säilymisen kannalta arkinenkin asia voi olla ratkaiseva.

Valitessamme uutta kotia, käymme yleensä läpi plus- ja miinuspuolia, mietimme sijaintia ja hintaa, tarkastelemme asuntolainaehtoja, vastikekuluja, vertailemme asuntojen materiaaleja, ominaisuuksia ja tunnustelemme, olisiko tämä juuri se oikea.

Asunnon hankinnan hetkellä ei välttämättä tule pohtineeksi, vastaako asunto asumisen muuttuviin tulevaisuuden tarpeisiin ja tukeeko se kestävää elämäntapaa, jolloin myös ympäristötekijät tulisi nostaa tärkeäksi valintakriteeriksi.

Ympäristövastuullisuuteen kannattaa sijoittaa koska kestävyydestä huolehtiminen vaikuttaa asunnon arvoon pitkällä tähtäimellä. Samalla se mahdollistaa asumisaikaisten kulujen pienenemisen sekä tietysti tukee myös ympäristön hyvinvointia ja sen säilymistä.

Toimitilarakentamisessa kiinteistösijoittajan apuna ovat jo pitkään olleet erilaiset ympäristöluokitukset, jotka yleistyvät nyt myös vastuullisten asuntosijoittajien ja omaa kotia ostavien asiakkaiden päätöksenteon kriteereinä.

Skanska Kodit on valinnut kotimaisen RTS-ympäristöluokituksen, jota tavoittelemme kaikissa asuntokohteissamme. Lisäksi hankkeemme ovat A-energialuokkaa. Näistä valinnoista myös asiakkaamme lompakko hyötyy.

Ympäristöluokitus ylläpitää rakennuksen arvoa ja kiinnostavuutta sekä todentaa, että talo on suunniteltu ja rakennettu ympäristö huomioiden kestämään elämää pitkälle tulevaisuuteen. RTS-ympäristöluokitus haastaa myös meitä ja toimialaa kokonaisuutena kehittymään ja oppimaan jatkuvasti luokituksen ympäristöinnovaatiovaatimuksen kautta. Lisäksi RTS-ympäristöluokitus mahdollistanee tulevaisuudessa vihreän lainoituksen.

Tässä muutama vinkki, jotka auttavat arvioimaan kestävää elämäntapaa tukevan asumisen ratkaisuja asuntokaupoilla.

  • Uusissa asunnoissa energiatehokkuus ja uusiutuvaa energiaa tuottavat ratkaisut, kuten energiapihit kodinkoneet ja aurinkopaneelit, ovat myös asukkaan etu. Esimerkiksi Skanska Kotien kohteisiin asennetut aurinkopaneelit tuottavat taloyhtiölle keskimäärin 10 930 kWh säästöä vuodessa.  
  • Arkiselta tuntuva, mutta tärkeä asia on jätteiden lajittelu. Toimiva keittiö on suunniteltu niin, että monipuolinen jätteiden lajittelu onnistuu vaivatta. Laajat lajittelumahdollisuudet pienentävät vastiketta, sillä sekajäte on lähes kaksi kertaa muita jätelajeja kalliimpaa.
  • Vesipihit hanat pienentävät vesimaksua. Vuoden aikana on mahdollista säästää jopa 6000 litraa lämmintä vettä asukasta kohden.
  • Tehokkaalla tilankäytöllä ja fiksuilla tilaratkaisuilla neliömäärä voi olla pienempi, sillä kodin ei tarvitse olla vain siellä neljän seinän sisällä. Taloyhtiön yhteistilojen lisäksi se voi laajentua piha-alueelle, joka on suunniteltu kasvivalinnoiltaan sellaiseksi, että se tukee samalla luonnon monimuotoisuutta ja tekee pihasta viihtyisän ja monipuolisen.
  • Hyvä sijainti on muutakin kuin osoite. Mahdollisuus liikkua jalan, pyöräillä tai julkisilla kulkuvälineillä on myös yksi osa kestävää elämäntapaa.

Noin neljäsosa suomalaisen hiilijalanjäljestä tulee asumisesta. Siksi on väliä minkälaisissa kodeissa asumme ja millaisia elämisen valintoja teemme nyt.  Skanskan valintoihin voit tutustua täällä.

Skanska on ottanut maailmanlaajuiseksi tavoitteekseen hiilineutraaliuden kaikessa toiminnassaan vuoteen 2045 mennessä. Välitavoitteena on puolittaa hiilipäästöt vuoteen 2030 mennessä Skanskan omissa hankkeissa.  

Päivitetty: 19.4.2022