c

Turvallisuuteen keskittyvä LIFE-työpaja mursi ennakkoluulot

Pitkän linjan skanskalainen Jari Renlund vakuuttui nopeasti LIFEn merkityksestä, alun epäilyksistä huolimatta.

"Olen käynyt koulutuksen jos toisen, ja tiedän, että jännitys katoaa, jos tarjoutuu heti vapaaehtoiseksi", sanoo Jari.

Skanskan turvallisuuskulttuurin LIFE – minä välitän -hanke tähtää pysyviin muutoksiin tavassa suhtautua turvallisuuteen. Osana LIFEä järjestetään työpajoja, joissa on tarkoituksena juurruttaa uudenlaista toiminta- ja turvallisuuskulttuuria syvälle työmaiden arkeen. Keskustelun kautta tilaisuuksissa pohditaan yhdessä uusia, turvallisempia tapoja toimia.

Vaikka Jarilla oli takana monen vuoden kokemus työturvallisuuskoulutusten vetämisestä, hän suhtautui aluksi hankkeeseen pienen epäilyksen varjostamana. Nopeasti hänen mielensä kuitenkin muuttui.

Työpajassa kerrankin aikaa kuunnella

LIFE-työpajoissa tulee esiin paljon uusia ja yllättäviäkin asioita kollegoista.

”Vaikka työkavereita tapaakin päivittäin, ihmisten takana piilee paljon sellaista, josta ei työmaalla puhuta. Keskustelut ja muiden kokemuksista oppiminen ovat ylivoimaisesti työpajojen parasta antia”, Jari kertoo.

Jarin mielestä on hienoa, että työpajoissa kuuntelemiseen on lupa pysähtyä. Ennakkoluuloton tutustuminen muihin ihmisiin on Jarin mukaan LIFEn ytimessä.

”Kun tunnet toisen, välität enemmän, ja alat toimimaan toisin. Välittäminen LIFEssä perustuu omaan tahtoon ja haluun, joka erottaa sen muista työturvallisuushankkeista”, Jari lisää.

Iloa muiden auttamisesta

Muiden jakamat kokemukset LIFE-tilaisuuksissa saivat Jarin miettimään omaa perhettään. Hän alkoikin nopeasti tehdä pieniä muutoksia omiin arkirutiineihinsa tapaturmien ennaltaehkäisemiseksi.

”En enää jätä esimerkiksi tiskikonetta päälle, kun lähden koiran kanssa ulos. Pidämme myös kotona parempaa huolta paloturvallisuudesta”, hän sanoo.

Luonteenomainen auttamisen halu näkyy myös Jarin vapaa-ajalla. ”Olen aina ollut innokas lähtemään vapaaehtoisena eri juttuihin mukaan. Auttamisesta tulee hyvä fiilis. Pidän siitä, että voin jeesata isompaakin porukkaa ja vaikuttaa sitä kautta pitkälle tulevaisuuteen.”

Päivitetty: 27.1.2020