c

Koti kestävää elämää varten

Asunto on meille ensisijaisesti koti, mutta usein myös elämämme suurin investointi. Asunnon arvon kannalta arkinenkin asia voi olla ratkaiseva. Kotien on kestettävä elämä.

Skanska suunnittelee kaikki kodit niin, että asumisesta tule yhä viihtyisämpää ja vastuullisempaa.

Valitessamme kotia, etsimme plus- ja miinuspuolia, mietimme sijaintia ja hintaa, vertailemme asuntojen ominaisuuksia ja tunnustelemme, olisiko tämä juuri se oikea. Yhä tärkeämmässä roolissa on se, vastaako asunto asumisen muuttuviin tarpeisiin ja mahdollistaako se kestävän elämän. Asunnonostaja pohtii nykyään myös ympäristötekijöitä tehdessään valintoja. Vastuullisuus on kriteeri, jonka täyttymistä voi tarkastella muun muassa siltä kantilta, että kierrättäminen onnistuu helposti tehokkaan lajittelujärjestelmän ansiosta, kodinkoneet eivät tuhlaa energiaa ja vedenkulutusta voi kontrolloida.

Kodin ei tarvitse olla neljän seinän sisällä vaan se voi laajentua piha-alueelle, joka on suunniteltu kasvivalinnoiltaan sellaiseksi, että se tukee luonnon monimuotoisuutta. Polkupyöräily on yksi osa kestävää elämänmuotoa. Kun pyöräily on tehty helpoksi, pyörää tule myös käytettyä. On tärkeää, että turvallisia pyöräpaikkoja on riittävästi saatavilla ja pyörää on mahdollista pestä ja huoltaa omassa asuinpiirissä.

People and shape(52)_1920x1080.jpg
Ympäristökestävyyteen kannattaa sijoittaa, sillä se vaikuttaa ympäristön  
hyvinvointiin, mutta myös asunnon arvoon pitkällä tähtäimellä. 

Ilmastotavoite ohjaa kohti kestäviä ratkaisuja

Noin puolet suomalaisen hiilijalanjäljestä tulee asumisesta ja liikkumisesta. Siksi sillä on väliä minkälaisissa kodeissa me asumme. Skanska on ottanut maailmanlaajuiseksi tavoitteekseen hiilineutraaliuden kaikessa toiminnassa vuoteen 2045 mennessä. Välitavoitteensa on puolittaa hiilipäästöt vuoteen 2030 mennessä Skanskan omissa hankkeissa. Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosman mukaan on kaikkien vastuulla, että tavoitteet toteutuvat. 

”Pienistä puroista tulee valtameri,” muistuttaa Kuosma. 

Vastuullisia valintoja ihmisen ja ympäristön hyväksi 

Kotien energiatehokkuus ja uusiutuvaa energiaa tuottavat ratkaisut, kuten aurinkopaneelit, ovat myös asukkaan etu. Kotien kohteisiin asennetut aurinkopaneelit tuottavat taloyhtiölle keskimäärin 10 930 KWh säästöä vuodessa. Laajat lajittelumahdollisuudet pienentävät vastiketta, sillä sekajäte on lähes kaksi kertaa muita jätelajeja kalliimpi. Vesipihit hanat pienentävät vesimaksua. Vuoden aikana on mahdollista säästää jopa 6000 litraa lämmintä vettä asukasta kohden. 

Ympäristökestävyyteen kannattaa sijoittaa siksikin, että siitä huolehtiminen vaikuttaa asunnon arvoon pitkällä tähtäimellä sekä tietysti tukee ympäristön hyvinvointia ja sen säilymistä,” sanoo Marja Kuosma. 

Skanskan rakennuskohteet ovat A-energialuokkaa ja niissä tavoitellaan RTS-ympäristöluokitusta. Suuri osa kohteista varustellaan aurinkopaneeleilla. Lisäksi Skanska Kodit kannustaa polkupyöräilyyn ja rakentaa uudet kohteet niin, että niissä on otettu pyöräilyn helppous huomioon. Uusia ympäristöinnovaatioita syntyy jatkuvasti. 

”Hyvin arkinenkin asia voi olla ratkaiseva. Meidän on mahdollistettava asukkaille ympäristövastuullinen elämä ja tehtävä koteja, jotka kestävät elämän,” Kuosma summaa.

helsingin-mansku162-aluevisualisointi-1920x1080.jpg
Kotien uusiutuvaa energiaa tuottavat ratkaisut, kuten aurinkopaneelit, ovat myös asukkaan etu. Kuvan kohde Mansku 162, Helsinki.  

 

Päivitetty: 23.3.2022