c

Kauppakeskus Puuvilla, Pori

  • Kauppakeskus Puuvilla
  • Kauppakeskus Puuvilla
  • Kauppakeskus Puuvilla

Puuvillan kauppakeskus sijaitsee historiallisessa tehdasmiljöössä ja muodostaa kokonaisen kaupunkikorttelin.

Se on kaupan, julkisten palveluiden, koulutuksen, kulttuurin, hallinnon ja vapaa-ajan keskus. Kauppakeskuksessa on vuokrattavaa liike- ja toimitilaa noin 43 000 neliömetriä.

Ainutlaatuisen kohteesta tekee sen sijainti Kokemäenjoen varrella, Porin kaupungin keskustassa ja historiallisesti arvokkaiden, suojeltujen rakennusten ympäröimänä. Puuvilla on ainoa suomalainen kauppakeskus, jossa moderni miljöö on sulautettu historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön vanhoja rakennuksia kunnioittaen. Rakennusaikana hanke on työllistänyt parhaimmillaan jopa 300 henkilöä. 

Ympäristötehokkaita ratkaisuja

Kauppakeskus Puuvillan lähtökohtana oli vähäpäästöinen energiaratkaisu. Sen energiankulutuksen arvioidaan olevan noin 45 % alhaisempi kuin nykymääräykset edellyttävät. Kiinteistön lämmityksessä ja jäähdytyksessä käytettävä energia otetaan maaperästä, ja tämän geoenergia tavoitteena on kattaa 80 % vuotuisesta lämmitys- ja 90 % vuotuisesta jäähdytysenergiasta.

Skanskan ympäristövastuullinen elinkaariajattelu tarkoittaa sitä, että myös rakentaminen toteutetaan huolellisesti ympäristö huomioiden. Puuvillan työmaalla erityistä huomiota kiinnitettiin rakennusjätteen kierrättämiseen. Kaatopaikalle päätyikin vain noin viisi prosenttia kaikesta työmaajätteestä.

Puuvillalle myönnettiin platinatason eli korkeimman tason LEED-ympäristösertifikaatti. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on kansainvälisesti tunnettu ja laajasti käytössä oleva rakennusten ympäristöluokitus.

Rakennusprosessissa hyödynnettiin tietomallintamista monipuolisesti

Puuvillan Kauppakeskus palkittiin vuoden 2013 maailman parhaaksi tietomallinnuskohteeksi Global Tekla BIM Awards kilpailussa sarjassa, jossa valittiin kokonaisvaltaisesti parhaiten tietomallintamista hyödyntävä rakennushanke. Tiedonhallinnalla on ollut Puuvillan kaltaisen monimutkaisen rakennushankkeen toteutuksessa ratkaiseva merkitys.

Projektissa oli mukana peräti 13 tietomalleja käyttävää osapuolta. Puuvillan työmaa valittiin myös vuonna 2013 parhaaksi paalutustyömaaksi. Valinnan perusteina olivat erityisesti paalutustöiden erinomainen organisointi ja johtaminen sekä sujuva yhteistyö eri osapuolten välillä. Valinnan teki Betoniteollisuus ry.

Porin Puuvilla Oy:n omistavat tasavertaisin osuuksin Renor ja Ilmarinen.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading