c

Vauhtia ja vaarattomia tilanteita

HSE-asiantuntija Senja Sinkko huolehtii turvallisuuteen, työntekijöihin ja ympäristöön liittyvistä seikoista työmaalla. Asiantuntijatehtäviin hyppääminen jännitti, mutta kannustavan ilmapiirin turvin vastuuta ja toimenkuvaa on turvallista kasvattaa.

Kolme vuotta rakennustyöntekijänä ja pesti työsuojeluvaltuutettuna valmistivat Senja Sinkkoa HSE-asiantuntijan tehtävään.

Tärkeät kokonaisuudet ja pienet yksityiskohdat. Niistä muodostuvat turvallisuus ja Senja Sinkon työpäivät Helsingin Verkkosaaren työmaalla. Keväällä 2020 Senja astui HSE-asiantuntijan (Health, Safety & Environment) vastuullisiin saappaisiin, ja hän huolehtii korttelissaan terveys-, turvallisuus- ja ympäristöasioista. Muutos työtehtävissä on sekä haastanut että palkinnut.

”Yllätyin, kuinka positiivinen vaikutus uudella työllä on ollut. Olen saanut käsittämättömän paljon esimerkiksi itsevarmuutta ja rohkeutta puhua muiden edessä.”

Senja muun muassa perehdyttää uudet työntekijät LIFE-henkisesti Skanskan turvallisuuskulttuuriin ja auttaa alihankkijoiden verkkoperehdytyksissä. Työhön kuuluu erilaisia, säännöllisiä turvallisuustarkistuksia. Hän raportoi työtapaturmista ja huolehtii suojavarusteiden saatavuudesta. Omalla viikkovuorollaan Senja tekee työturvallisuus- eli TR-mittauksen.

”Huolehdin siitä, että havaitut puutteet myös korjataan. Pahinta olisi, että ehtisi tapahtua onnettomuus. Onneksi homma on täällä hyvin hallussa.”

Kannustus vie eteenpäin

HSE-asiantuntijan työn lisäksi Senja on muun muassa tehnyt palokatkoja ja ollut mukana raudoitus-, valu- sekä eristystöissä. Kun Senja siirtyi asiantuntijatyöhön, kannustus oli hänelle tärkeää.

”Luulin, että toimihenkilöksi pääsee vain koulutuksella, kunnes työpäällikkö ehdotti tätä työtä. Skanskalla kannustus ja välittäminen ei ole vain puhetta. On kiva tulla töihin, kun joka päivä on hyvä päivä!”

Vaikeinta on hyväksyä, että kaikkea ei osaa valmiiksi. Vastuuta kertyy kuitenkin pikkuhiljaa. Nykyään Senja päivittää esimerkiksi aluesuunnitelmaa, alihankkijapuuta ja verotietoja sekä hoitaa juoksevia asioita. Moninaiset tehtävät vaativat vastuullisuutta ja järjestelykykyä – sekä isoa muistivihkoa.

”Yritän hoitaa kiireellisimmät ensin, mutta välillä to do -lista kasvaa pitkäksi. On ihana tunne, kun saa taas yhden aanelosellisen hoidettua!”

Kaasua ja kavereita

Muistivihkon sisältö unohtuu auton ratissa. Vapaa-ajallaan Senja harrastaa jokamiehenluokan- eli jokkisajoja ja rakentaa yhdessä puolisonsa kanssa ajokkia kisoja varten.

”Jokkisautoilu on hauskaa, pelottavaa ja jännittävää. Lähtöviivalla on ihan hullua! Kierroksia on kuusi tonnia, kytkin pohjassa ja käsijarru päällä. Kun lippu liehahtaa, niin vasen jalka sivuun ja kaasu pohjaan! Sitä tunnetta on vaikea kuvailla.”

Jaa
Päivitetty: 15.1.2021