c

Työntekijätausta hyödyttää monin tavoin nuoremman työnjohtajan roolissa

HSE-asiantuntijasta nuoremmaksi työnjohtajaksi siirtynyt Senja Sinkko huolehtii työsuojelupäällikkyyden lisäksi työnjohtotehtävistä työmaalla. Senja aloitti vuoden alussa rakennusinsinööriopinnot monimuoto-opintoina työn ohella. Tähänastisen Skanska-uran ja kannustavan ilmapiirin turvin vastuuta ja toimenkuvaa on turvallista kasvattaa.

Senja Sinkko on nähnyt rakennustyön monet puolet: tuore nuorempi työnjohtaja aloitti uransa rakennustyöntekijänä, teki pestin työsuojeluvaltuutettuna ja työskenteli HSE-asiantuntijana ennen nykyistä toimea.

Senjan työpäivät Helsingin Verkkosaaren työmaalla pitävät sisällään työsuojelua ja työnjohdollisia tehtäviä omalla vastuualueella. Vuoden 2022 alusta Senja astui nuoremman työnjohtajan vastuullisiin saappaisiin. Hänen vastuualueelleen kuuluu tällä hetkellä esimerkiksi oviasennusten ja listoitustöiden eteneminen aikataulussa. Muutos työtehtävissä on sekä haastanut että palkinnut.

”Työntekijätaustasta on tosi paljon hyötyä nykyisessä tehtävässä: on laaja käsitys siitä, missä järjestyksessä töitä kannattaa tehdä. Kun siirryin keväällä 2020 HSE-asiantuntijaksi, yllätyin, kuinka positiivinen vaikutus uudella työllä silloin oli. Sain silloin käsittämättömän paljon esimerkiksi itsevarmuutta ja rohkeutta puhua muiden edessä.”

Senja perehdyttää edelleen uudet työntekijät LIFE-henkisesti Skanskan turvallisuuskulttuuriin. Työhön kuuluu erilaisia, säännöllisiä turvallisuustarkistuksia.

”Huolehdin siitä, että havaitut puutteet myös korjataan. Onneksi homma on täällä hyvin hallussa.”

Monipuolisessa työssä vastuita riittää. Senja seuraa urakoitsijoille vastuutettujen töiden etenemistä, koordinoi työmaatöiden aikatauluttamista sekä huolehtii työmaan turvallisuudesta.

Kannustus vie eteenpäin

Senjalla on kokemusta monenlaisista työmaan töistä, kuten palokatkojen tekemisestä sekä raudoitus-, valu- ja eristystöistä. Kun Senja siirtyi asiantuntijatyöhön, kannustus oli hänelle tärkeää.

”Luulin, että toimihenkilöksi pääsee vain koulutuksella, kunnes työpäällikkö ehdotti HSE-asiantuntijan työtä. Skanskalla kannustus ja välittäminen ei ole vain puhetta. Kun sittemmin sain päähänpiston hakea opiskelemaan, kaikki työkaverit kannustivat minua.”

Senja tuli Skanskalle rakennustöihin vuonna 2016, hänellä oli jo silloin takaraivossaan ajatus, että jokusen vuoden päästä hän hakisi opiskelemaan. Käytännön töiden taitamisesta on hyötyä neljä vuotta kestävissä rakennusinsinööriopinnoissa.

Nuorempi työnjohtaja pohtii kysyttäessä sitä, millainen esihenkilö hän itse haluaa olla. ”Johdonmukainen ja helposti lähestyttävä, kaikesta voi kysyä. Koitan itse oppia myös urakoitsijoilta, teemme yhdessä näitä asioita.”

Moninaiset tehtävät vaativat vastuullisuutta ja järjestelykykyä.

”Olen tykännyt työnjohtotehtävistä. Odotan sitä, että kehityn käytännössä erilaisissa työvaiheissa, joita olen oppinut koulussa. Valmistumiseen on vielä reilu kolme vuotta. Mutta tiedän jo nyt, että tuskin olen lähdössä työmaalta minnekään. Työmaalla työskentely tuntuu omalta.”

Kaasua ja kavereita

Työ ja vastuut unohtuvat auton ratissa. Vapaa-ajallaan Senja harrastaa jokamiehenluokan- eli jokkisajoja ja rakentaa yhdessä puolisonsa kanssa ajokkia kisoja varten.

”Jokkisautoilu on hauskaa, pelottavaa ja jännittävää. Lähtöviivalla on ihan hullua! Kierroksia on kuusi tonnia, kytkin pohjassa ja käsijarru päällä. Kun lippu liehahtaa, niin vasen jalka sivuun ja kaasu pohjaan! Sitä tunnetta on vaikea kuvailla.”

Päivitetty: 28.4.2022