c

Näköaloja tiedolla ja taidolla rakentamiseen

Kun Vuokko aloitti Oppivana Skanskalla, unelmana oli monipuolinen ura kansainvälisessä yrityksessä, ehkä joskus jopa työpaikka New Yorkissa. Kymmenen vuotta myöhemmin molemmat toiveet ovat toteutuneet.

Skanskalla olen päässyt näkemään monenlaista rakentamista useasta eri näkökulmasta. Vaikka mukana on ollut niin tuuria kuin kannustavia esihenkilöitä, paljon uralla etenemisessä on kiinni myös omasta määrätietoisuudesta”, toteaa projektipäällikkö Vuokko Suutarla.

Lapsena Vuokko Suutarla oli innolla mukana perheensä omakotitalon rakentamisessa. Pienestä apurista tuntui mahtavalta, kun talo valmistuessaan oli aivan isän rakentaman pienoismallin näköinen.

”Omakotitalon jälkeen teimme vielä kesämökin, jota pääsin suunnittelemaan jo arkkitehtipiirustuksista lähtien. Siitä lähti liikkeelle omakin innostus rakennusalalle.” 

Rakennustekniikan opinnot Vuokko aloitti Aalto-yliopistossa vuonna 2009. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän päätti hakea mukaan Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmaan. Vuokko aloitteli uraansa työnjohtoharjoittelussa työmaalla ja siirtyi nopeasti työmaainsinöörin tehtäviin.

Vuonna 2012 Vuokko aloitti Skanskalla logistiikkainsinöörinä, jolloin työ jakautui työmaiden lisäksi myös pääkonttorille. ”Jos haluaa kehittää työmaan toimintaa, pitää myös tietää miten työmaa toimii”, Vuokko toteaa. 

New Yorkista uutta potkua uraan 

Vuoden 2016 alussa tuore diplomi-insinööri siirtyi kehitysinsinööriksi tietomallintamisen ja rakentamisen digitalisaation pariin.  

Sitten ura otti huiman käänteen, kun pitkäaikainen unelma ulkomailla työskentelystä kävi toteen. Vuokko vietti vuoden 2019 Skanskan sisäisessä Stretch -vaihdossa New Yorkissa LaGuardia -lentokenttähankkeen VDC (Virtual Design and Construction) -tiimissä.

LaGuardia on Skanskan kaikkien aikojen suurin projekti, ja koostuu yli kymmenestä samanaikaisesta rakennushankkeesta. Uusi vaativampi rooli Atlantin toisella puolen oli ammatillinen haaste ja näytön paikka. 

”Päätehtävänäni projektilla oli Central Hall- ja Cooling Towers -rakennuksien suunnittelunohjaus, jossa keskityin erityisesti talotekniikkaan. Vedin viikoittain suunnittelukokouksia eri alojen suunnittelijoiden kanssa. Kaikki suunnitelmat tehdasvalmistusta ja rakentamista varten tuotettiin tietomallipohjaisesti”, Vuokko kertoo. 

New Yorkista käteen jäi erityisesti sosiaalisemman työkulttuurin arvostaminen. ”Huomasin, että kun tehdään rennosti yhdessä juttuja vapaa-ajalla ja osallistutaan projektin järjestämiin tapahtumiin, kuten laskettelureissuille tai NHL-peleihin, töissäkin on mukavampaa ja apua on helpompi pyytää.” 

Yllätyksenä taas tuli paikallisten epävirallinen keskustelukulttuuri, jossa palaverit käytiin pääasiassa työpöydän ääressä etukäteen sopimatta. ”Suomalaiselle se vaati totuttelua. Toisaalta toin tietomallipohjaiseen suunnittelunohjaukseen osaltani toimiviksi todettuja, heillekin ehkä uusia prosesseja.” 

Myös se yllätti, kuinka samanlaista työnteko Amerikassa ja Suomessa lopulta on. ”Ajattelin, että siellä kaikki on isommin ja paremmin, mutta ihan samojen haasteiden kanssa sielläkin painitaan. Ja yhtä lailla sielläkin tavoitellaan samankaltaisia mahdollisuuksia esimerkiksi teknologian osalta”, Vuokko toteaa.

Osaamisen kaikki puolet hyötykäytössä 

Suomeen palattuaan Vuokko siirtyi jälleen uusiin tehtäviin, kun hän sai paikan Skanska Kotien projektipäällikkönä.

”Nyt olen siinä missä toivoinkin; toinen käsi savessa paikallisten projektien parissa, toinen kehittämässä suunnitteluohjausta. Tuntuu siltä, että osaamiseni kaikki puolet ovat hyötykäytössä.” 

Kun Vuokko ei paini suunnitteluohjauksen parissa, hänet saattaa löytää joko intensiivisistä triathlon-treeneistä tai kotoa kitara sylissä. 

”New Yorkin vuoden aikana kitaransoitto auttoi pitämään kiinni omasta ajasta. Rauhoittuminen on edelleen tärkeä vastapaino muuten vauhdikkaalle menolle."

Aiemmassa tehtävässään kehitysinsinöörinä Vuokko kerrytti osaamistaan tietomallintamisesta. Skanskan kansainvälinen johtajuusohjelma vei Vuokon vaativiin tehtäviin New Yorkiin La Guardia -lentokenttähankkeeseen.

Päivitetty: 12.10.2020