c

Digitalisaation eteneminen edellyttää yhteistä rakennetta tiedon standardointiin

Kiinteistö- ja rakennusala on viime vuosien aikana kokenut ihmeellisen digi-ilmiön, joka on pakottanut koko toimialan pohtimaan yhteiskunnan arvon luontia suhteessa muihin toimijoihin.

Uusi terminologia, kuten lohkoketjut, ohjelmistorobotiikka, tekoäly ja alustat, on jo sovitettu päivittäiseen kanssakäymiseemme. Olemme myös pyrkineet tutkimaan ja soveltamaan näitä teknologisia menetelmiä rohkeasti ja ketterästi. Välillä kuitenkin tuntuu, että ilman yhteistä suuntaa. Tähän tarvitaan yhteisen tiedon standardointia.

Tarvitsemme yhteisen tiedon standardoinnin rakenteen

Helsingissä järjestettiin viime syksynä toisen kerran World Digital Built Environment -tapahtuma. Oli mielenkiintoista nähdä, miten digi-ilmiön sumea esirippu hälventyi ja puheenvuorojen lomassa paljastui yhä enemmän viitteitä tiedon standardointiin ja tiedon luotettavuuteen. Suomeksi käännettynä, kiinteistö- ja rakennusalalla ei ole valmiutta edetä digitalisaatiossa täydellä teholla eteenpäin, ellei yhteisesti luoda kestävä rakenne tiedon standardoinnille. Perustukset on siis laitettava kuntoon eli tarvitsemme yhteisen tiedon standardoinnin rakenteen.

Merkittävä osa tiedon standardointia voisi olla kansainvälisen tuotetiedon tunniste (GTIN) ja sen mukana tuoma läpinäkyvyys alan arvoketjussa. GTIN-numero (Global Trade Item Number) toimisi rakennusosien digitaalisena tunnisteena, jonka avulla yhtenäinen näkemys muodostuisi. Ruotsissa hihat on jo kääritty, ja alan toimijat (esimerkiksi rakennusliikkeet) sekä alan järjestöt ovat yhteistyössä lähteneet vaatimaan tuotteille GTIN-numeroa alihankkijoilta ja toimittajilta.

World Green Building Council julkaisi hiljattain hiilineutraalitavoitteen vuoteen 2050 toimenpiteineen. Tässä työssä tiedon standardointi ja tuotetieto ovat avainroolissa ja edellytyksenä, jotta ehdotetuilla toimenpiteillä saavutetaan tavoitteet.

Kello siis käy. Jos haluamme alana ihan oikeasti luoda edellytykset digitaliseen liiketoimintaan ja tuottavuuden parantamiseen, meidän on yhdessä laitettava perusasiat kuntoon – yhdessä tiedon standardointi ja tuotetiedon rakenne kestävälle pohjalle.

Julkaistu 28.2.2020