c

Oma-aloitteinen ongelmanratkoja onnistuu yhteispelillä

Sähköisen talotekniikan insinööriksi valmistunut Tuomas Toivonen varmisti itselleen heti opintojen päätyttyä vakinaisen työpaikan. ”Paljon on vielä matkaa siihen, että hallitsisin kaikki osa-alueet, mutta sen tiedän, että rakentaminen on pitkälti yhteispeliä. Mitä enemmän puhallamme yhteen hiileen, sitä helpompi on itsekin tehdä parhaansa.”

Talotekniikan sähköpuolelta paikkansa löytänyt Tuomas arvostaa sitä, että ehti nähdä kolmen kesäharjoittelun aikana monipuolisesti erilaisia työmaita ja toimintatapoja. Hyvältä on tuntunut myös muiden Oppivien kanssa jaettu yhteinen kokemus. ”Kun muita Oppivia tulee vastaan, siinä on tietynlainen yhteenkuuluvaisuuden tunne.”

Pienestä asti sähköstä kiinnostuneelle Tuomakselle oli alusta asti selvää, että lukion jälkeen opinnot suuntautuvat jotenkin sähköön. Pääaineeksi valikoitui sähköinen talotekniikka.

Skanskan Oppiva tuli Metropolian ammattikorkeakoulussa heti ensimmäisenä vuonna kuvioihin, kun harjoitteluohjelmaan haettiin uusia hakijoita. Oppivassa Tuomas aloitti kesällä 2019.

”Työmaaharjoittelu vaikutti nastalta hommalta, ja sitä se on kyllä ollutkin”, Tuomas kertoo. ”Olen ollut työnjohtoharjoittelussa toimitila- ja asuntorakennuspuolella, laskennassa pääkonttorilla ja ainakin kuudella eri työmaalla ympäri pääkaupunkiseutua kolmena eri kesänä. Oppivassa parasta on sen monipuolisuus.”

Opinnäytetyönsä Tuomas sai tehdä Skanskalle itseään kiinnostavasta aiheesta: älykkäiden asuinrakennusten ratkaisuista. Työlle lisäpontta toi Metropolian, Skanskan ja ABB:n yhteisesti luotsaama SmartLab-hanke, jossa älykotien ratkaisuja päästiin testaamaan oikeassa ympäristössä. Opiskelijan motivaatiota lisäsivät erityisesti säännölliset ohjauspalaverit, joissa tutkimuslinjaa sparrailtiin yhdessä skanskalaisten kanssa.

”Keskusteluissa heräsi puolin toisin uusia ideoita. Ohjaajana oli Skanskan talotekniikan suunnittelujohtaja ja joskus mukana oli aluejohtajakin. Skanskan panostus merkitsi paljon ja olen tosi tyytyväinen, sillä lopputulos hyödytti molempia osapuolia”, Tuomas sanoo.

Vastuuta, vakkarityö ja sopivasti haasteita

Oppiva-ajan työmaat valikoituivat pitkälti työmailla tarvittavien resurssien mukaan. Valmius venyä muuttuvien tilanteiden mukaan onkin ollut tärkeä oppi aloittelevalle sähköinsinöörille. Joustava ja luotettava tekijä varmisti itselleen vakituisen työpaikan heti valmistuttuaan. Vastuuta on annettu sopivissa määrin.

Nykyisiin työtehtäviin kuuluu sähköisen talotekniikan projektinhoito ja päiviin kuuluu muun muassa laadunvarmistusta, hankintoja ja mahdollisten epäselvyyksien selvittämistä. Työmaalla yhteistyötä tehdään tiiviisti kärkimiehen sekä muun asennusryhmän kanssa.

”Projektinjohdossa vaaditaan oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä, koska iso osa päivästä on jonkinlaista selvittämistyötä. Työmailla on käytössä rinnakkain useita eri järjestelmiä, eikä kaikkea voi itse hallita. Pitää olla kanttia kysyä ja edetä yhteispelillä.”

Tuomas voi samaistua Skanskassa tuttuun sanomaan siitä, että jokaisen pitää päästä terveenä kotiin. Vapaa-ajalla askel vie punttisalille tai koripallokentille. Opiskeluintoakin vielä riittää, joten tulevaisuudessa sähköinsinööri nähdään kenties uudestaan koulunpenkillä.

”En koe olevani vielä täysin valmis. On vaan hyvä, että tällä alalla riittää haasteita”, Tuomas tuumaa.

Päivitetty: 7.1.2022