c

Muutoksen jyvästen viljelijät

Skanskan turvallisuuskulttuurin kehittämishankkeessa valmentajina toimivat työnjohtaja Sanni Rantala ja rakennustyöntekijä Jani Jäntti ovat oppineet nauttimaan LIFE-riihien vetämisestä, vaikka aluksi tilaisuuksien pitäminen jännittikin.

Työnjohtaja Sanni Rantala ja rakennustyöntekijä Jani Jäntti ovat yhteen hitsautunut valmentajakaksikko, jotka eivät LIFE-riihiä vetäessään säästele huumorissa tai kysymyksissä.

”Tärkeintä LIFE-riihissä olisi, että ensin pohdittaisiin sitä omaa tekemisen tapaa ja tunnistettaisiin riskejä. Sitten vielä mietittäisiin oman työkaverin turvallisuutta”, keskusteluun ja huumoriin luottava valmentajakaksikko toivoo.

LIFEssä on kyse Skanskan turvallisuuskulttuurin ja työhyvinvoinnin edistämisestä. Osana hanketta järjestetään muun muassa LIFE-riihiä, joiden valmentajiksi Jani ja Sanni valittiin. LIFE-riihiin osallistuvat skanskalaiset asemastaan riippumatta, aina rakennustyöntekijästä johtoportaaseen.

LIFE näkyy lisääntyneenä vastuunottona

Vaikka kaikille LIFE-hankkeen uudenlainen ajattelutapa ei ole ollut yhtä helppo sulattaa, lopulta jokainen on saatu hyvin mukaan. ”Hekin, jotka ovat vähän vastustelleet, ovat pehmenneet lopulta. Kun saamme ihmiset ensin pysähtymään ja aidosti miettimään, siinä on asennemuutoksen jyvä”, Jani pohtii.

Toisinaan valmentajat haastavat osallistujia tiukoillakin kysymyksillä. Silloin syntyy eniten keskustelua. ”Se on meidän tyyliämme”, toteaa Sanni.

LIFE-riihissä kylvetty muutoksen siemen näkyy jo konkreettisesti työmailla. ”Vastuuta otetaan nyt enemmän. Asioista keskustellaan avoimesti ja tilanteisiin pohditaan yhdessä ratkaisuja”, Jani kertoo.

Molemmat valmentajat toivovat, että riihien anti näkyisi kaikkien työssä edes yhden konkreettisen lupauksen pitämisenä, oli se sitten turvallisuuden parantamista tai viihtyvyyden lisäämistä. ”Yksikin hymy tai tervehdys tekee yhteisestä työpaikasta kaikille kivemman paikan, johon aamulla tulla.”

Päivitetty: 6.5.2019