c

Kohti tehokkaampaa rakentamista – aktiivisesta kehitystyöstä hyötyä koko rakennusalalle

Jatkuvan parantamisen kulttuuri on syvällä DNA:ssamme. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja innovoimme uutta, sillä uusien työkalujen ja menetelmien kehittäminen ja käyttöönotto tuo hyötyjä paitsi meille rakentajille, myös ennen kaikkea asiakkaillemme.

Johtamisen ja päätöksenteon tueksi tarvitaan todellista ja reaaliaikaista dataa työmailta, erityisesti tahtituotannossa ja suurilla hankkeilla.

Rakennusala on paininut viime vuosina monenlaisten haasteiden parissa. Esimerkiksi rakentamisen kustannusten nousu on haastanut toimialaa ja hidastanut markkinaa. 

”Meillä Skanskassa ei ole kuitenkaan koskaan ajateltu, että laakereilla lepääminen olisi vaihtoehto. Innovaatiotoimintamme on aktiivista niin Suomessa kuin muissakin liiketoimintayksiköissämme. Meillä on aina ollut tahto uudistua ja uudistaa alaa”, kertoo Skanskan liiketoiminnan kehittämisjohtaja Jan Elfving. 

”Innovaatioidemme ja kehitystyömme avulla olemme parantaneet muun muassa asiakastyytyväisyyttä ja tehneet merkittäviä avauksia hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Modernit työkalut ja menetelmät auttavat meitä johtamaan vaativia ja monimutkaisia – ja yhtä lailla pienempiä – hankkeita.” 

Skanskassa kehitystyö ja innovointi tehdään projekteissa, ja hyvät käytännöt ja opit viedään eteenpäin seuraaviin hankkeisiin. Jatkuva vuoropuhelu ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa on tärkeä osa kehittämistä.  

”Kehitystyömme kiteytyy yhteistyöhön ja yhteiseen tavoitteeseen: tuottaa yhä enemmän arvoa asiakkaillemme”, sanoo Jan. 

Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti kolme jatkuvan parantamisen työkaluamme ja toimintamalliamme. 

Tehokasta ja tarkkaa tavoitteiden määrittelyä ja talouden ohjausta 

”Asiakkaamme toivovat tarkkoja, nopeita ja läpinäkyviä kustannusarvioita ja -analyysejä heti projektien alkuvaiheista lähtien. Realaizer-simulaatioteknologian avulla voimme vastata asiakkaidemme tarpeisiin entistäkin paremmin”, kertoo Skanskan laskennan kehityspäällikkö Rickhard Ekman. 

Haahtelan Realaizer-ohjelmistoa käytetään esimerkiksi Myllypohjan alueen monitoimitalon rakennushankkeen ohjaukseen ja suunnitteluun. Sen avulla on tehty yli 30 erilaista tutkielmaa suunnitteluratkaisuista ja ohjattu hankkeen päätöksiä tarkkojen kustannuslaskelmien ja -vaihtoehtojen kautta. 

Myllypohjan alueen monitoimitalo on allianssihanke, jossa päätoteuttaja ei tee ratkaisuja yksin, vaan aina hankkeen osapuolten kanssa yhteisymmärryksessä ja keskustellen. Realaizerin avulla etenemistä ja laskelmia käydään säännöllisesti läpi hankkeen kaikissa vaiheissa, yhteisesti ja eri projektitiimeissä. Se näyttää eri vaihtoehtojen kustannukset ja hiilijalanjäljen heti, joten päätöksiä on mahdollista tehdä yhteistuumin, tietoon perustuen ja tehokkaammin. 

Hankkeella onkin saavutettu selkeitä kustannus- ja aikasäästöjä. 

"Emme kuitenkaan missään vaiheessa ole tinkineet laadusta tai asiakastyytyväisyydestä. Asiakkaan tavoitteisiin vastaaminen on meille ensiarvoisen tärkeää", sanoo Rickhard. 

Laadukasta projektinjohtamista kohti asiakkaan tavoitteita 

Asiakkaan tavoitteet ovat myös Koskelan varikkohankkeen johtamisen ytimessä. Tilaajana toimiva Kaupunkiliikenne on asettanut tavoitteekseen hyödyntää alan uusia innovaatioita ja onkin ottanut käyttöön esimerkiksi VDC-mallin (Virtual Design and Construction). 

VDC on Stanfordin yliopiston professori Martin Fischerin kehittämä rakennusprojektin johtamisen viitekehys, joka tarjoaa konkreettisia toimintamalleja ja menetelmiä tehokkuuden lisäämiseksi ja lean-filosofian soveltamiseksi. 

"Suurimmat edistysaskeleemme olemme ottaneet ongelmanratkaisua ja yhteistyötä tehostavan ICE-mallin avulla. Siinä asiantuntijat ratkaisevat itsenäisesti valtaosan ongelmista. Useampaa osapuolta vaativat aiheet sen sijaan kootaan viikoittaisiin ICE-päiviin, joiden agenda suunnitellaan huolellisesti etukäteen ja joiden sessioihin kutsutaan vain ne henkilöt, joita juuri kyseisen pulman ratkaisemiseksi oikeasti tarvitaan", kertoo Kalle Timola, joka vastasi VDC-konseptin käyttöönotosta hankkeella.  

VDC-malli on myös vahvistanut hankkeen mittarointia ja tiedolla johtamista. 

”Nyt tiedämme hyvissä ajoin, olemmeko saavuttamassa tavoitteemme ja voimme tarvittaessa reagoida”, Kalle kertoo. 

Skanska Suomi tekee aktiivista yhteistyötä myös muiden Skanska-maiden asiantuntijoiden kanssa. VDC-mallin kanssa Koskelan varikkohankkeen auttoivat alkuun norjalaiset kollegamme. 

”Mutta ennen kaikkea saamme kiittää Kaupunkiliikennettä, joka lähti rohkeasti hakemaan uutta innovaatiota valtavalle hankkeelle. Uskon, että tästä on hyötyä kaikille allianssin osapuolille myös jatkossa”, Kalle sanoo. 

Rakennusala Excelistä digiaikaan – kehitystä koko rakennusalan hyödyksi 

Teemme myös paljon kehittämistyötä yhdessä kumppaniemme kanssa. 

Esimerkiksi aikataulu- ja tuotannon johtamisen järjestelmä Sitedrive uudistui Skanskan ja Sitedrive Oy:n tiiviissä yhteistyössä. Kehitystyön tavoitteena on ollut tuotannon tehostaminen ja digitalisointi. Sovelluksen avulla koko työmaata ja rakennushanketta voidaan johtaa datapohjaisesti yhden aikataulun kautta, mikä helpottaa eri työvaiheita hallintaa. 

“Johtamisen ja päätöksenteon tueksi tarvitaan todellista ja reaaliaikaista dataa työmailta, erityisesti tahtituotannossa ja suurilla hankkeilla”, kertoo Jan. 

”Yhteisen kehitystyön myötä olemme nyt ensimmäisten joukossa tuottamassa dataa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa myös tekoälyn paremman hyödyntämisen rakentamisessa. Investoinnit tällaisiin ratkaisuihin ovat avainasemassa rakennustyömaiden digitalisoinnissa ja tuottavuusloikassa.” 

Uudistettu tuotannon johtamisen järjestelmä Sitedrive on käytössä kaikilla Skanskan talonrakennustyömailla ja laajasti myös infratyömailla. Myös useat muut Skanskan maayksiköt ovat olleet kiinnostuneita järjestelmästä, ja Norjassa sitä jo koekäytetään. 

”Edelläkävijöinä olemme ensimmäisten hyötyjien joukossa, mutta toki toivomme, että kehitystyömme hyödyttää koko rakennusalaa ja erityisesti asiakkaitamme”, Jan sanoo. 

Päivitetty: 27.5.2025