c

”Kiitos kun rakennatte meille uuden koulun!” – turvallisen koulutyömaan lähistöllä ei tarvitse lasten eikä aikuisten pelätä

Vaikka isot työkoneet ovat jänniä ja työmaa-aidat houkuttelevia, uteliaat lapset ja rakentaminen eivät aina sovi kovin hyvin yhteen. Siksi rakentamiemme koulujen työmailla kiinnitetään erityistä huomiota sujuvaan yhteistyöhön koulun väen kanssa sekä jokaisen skanskalaisen sisäistämään työmaaturvallisuuteen.

Vihtavuoren koulun eka- ja tokaluokkalaisten askartelemat puhekuplat herättelevät toimimaan turvallisesti kouluympäristössä. Lasten piirustukset ovat esillä Skanskan työmaatoimistolla.

Laukaan Vihtavuoren koulun ala- ja yläkoululaiset ovat saaneet seurata aitiopaikalta jännittävää näkymää pian jo yli vuoden verran, kun nykyisen koulun viereen nousee aivan uusi koulukeskus. Skanska laajentaa ja peruskorjaa Vihtavuoren koulukeskuksen lähes kaksi vuotta kestävän rakennushankkeen aikana.

Sekä lasten että aikuisten mielestä pitkän rakennusurakan aikana hyvä mieli pysyy yllä avoimesti keskustellen ja toisia kehuen. Kun tarjoaa toiselle apua ja jaksaa aamuisin moikata, päivä lähtee paremmin liikkeelle. Sama pätee niin koululaisiin kuin rakentajiin.

Yhteinen LIFE-tilaisuus päästi lapset ja aikuiset ääneen

Yhteistyön vahvistamiseksi työmaan väki järjesti marraskuussa 2020 yhdessä koulun ja 8. luokkalaisten yrittäjyysryhmän kanssa LIFE-tilaisuuden. Tapahtumassa juteltiin Skanskan LIFE – minä välitän -hankkeen hengessä toisten turvallisuudesta välittämisestä. Koronan vuoksi lapset osallistuivat tilaisuuteen videotervehdyksellä, ja skanskalaiset pääsivät kertomaan työmaan arjesta ja nauttimaan 8. luokkalaisten järjestämästä tarjoiluista turvavälein uudessa, lähes valmiissa liikuntasalissa.

IMG-20210203-WA0000.jpg
Skanska järjesti Vihtavuoren koulun kanssa yhteisen LIFE-tilaisuuden, jossa juteltiin turvallisesta kouluympäristöstä. Koronan vuoksi lapset osallistuivat tilaisuuteen videotervehdyksellä, ja skanskalaiset pääsivät nauttimaan kasiluokkalaisten järjestämästä tarjoiluista turvavälein uudessa, lähes valmiissa liikuntasalissa.


”Haluamme välittämisellä nostaa turvallisuutta seuraavalle tasolle ja kertoa lapsillekin, että siihen liittyy paljon muutakin kuin turvalliset toimintatavat. Turvallisuus syntyy koko työmaan hengestä. Oli myös mukavaa kuulla videolla lasten suusta, mitä ajatuksia työmaa heissä on herättänyt. Keltaiset työtakit ja kypärät olivat selvästi kiinnittäneet huomiota, ja moni muisti iloisesti työmiesten ja -naisten takaisin heittämät pallot, jotka olivat vahingossa lentäneet työmaan puolelle. Pienet asiat merkkaavat lapsille paljon”, kertoo työpäällikkö Juha Ruokolainen Skanskalta.

Apulaisrehtori Eija Pulkkinen kertoo, että tapahtumaa oli järjestämässä 20 yläkoulun oppilasta ja 25 alakoululaista. Tilaisuus opetti nuorille uusia taitoja aina videon editoimisesta tarjoiluun. Aina ei ole helppoa saada 15-vuotiaita innostumaan koulutehtävistä, mutta yrittäjyysryhmän vetäjänä Eija kertoo olevansa ylpeä mukaan lähteneistä nuorista.

”Työmaa-aidan luota löytää usein pienempiä lapsia juttelemassa rakentajille, mutta isommat lapset eivät samalla tavalla ota kontaktia. Siksi oli hienoa, miten yhteinen tilaisuus sai kasiluokkalaisetkin miettimään turvallisuutta ja teki työmaan väkeä tutummaksi. Viimeistään tilaisuuden jälkeen kenestäkään ei tunnu, että aidan takana olisi mitään vieraita mörköjä, vaan ihan tavallisia ihmisiä”, Eija pohtii.

Eka- ja tokaluokkalaiset olivat askarrelleet tilaisuutta varten myös puhekuplia, joissa he kertoivat omin sanoin uuden koulun rakentamisesta heränneitä ajatuksia. Kuvia hyödynnetään Skanskan työmaan urakoitsijapalavereissa ja uusien työntekijöiden perehdytyksissä. Perehdytyksissä korostetaan esimerkiksi varovaisuutta, kun työmaa-autojen kanssa liikutaan kulkureiteillä. Koulualueella liikkumisen ja leikkimisen on oltava lapsille turvallista.

”Pitää varovasti tehdä töitä, että on kaikilla hyvä mieli. Ja rauhallisesti.”

20210203_153438.jpg

”Koululaiset jututtavat työntekijöitä silloin tällöin. Lapsia mietityttävät usein asiat, joihin emme itse kiinnitä huomiota, kuten minkä värisiä rekkoja työmaalle tulee. Kaikenlaisiin pohdintoihin vastaamme kyllä mielellämme. Koululta onkin tullut palautetta, että lapset ovat olleet huomiosta mielissään”, kertoo työmaainsinööri Erja Jauhiainen.

Avoimuuden ja luottamuksen hengessä on helppo toimia

Apulaisrehtori Eija kiittää työmaan väkeä säännöllisestä ja oma-aloitteisesta yhteydenpidosta. Avoimet ja luottamukselliset välit ovat hälventäneet tittelit tyystin. Päällikön tai vastaavan mestarin sijaan Eija soittaa ihan vaan Juhalle, Hannulle tai Ilkalle.

”He ovat tulleet omana itsenään ja aitoina ihmisinä näkyviksi. Se on valtavan tärkeää pitkässä yhteistyössä”, Eija pohtii. Kiitosta saavat myös koululle ja vanhemmille jaettavat, työmaan tilanteesta kuvin ja tekstein kertovat viikkotiedotteet, sekä koulun henkilökunnalle järjestetyt työmaakierrokset. Tiedon jakaminen riittävässä määrin ja säännöllisesti on kaikki kaikessa.

”Kiitos kun ne tekee uutta koulua! Ja kiitos kun ne laukoo meidän pallot takaisin aidan yli.”

Joskus rakentamisesta on väistämättä myös päänvaivaa. Lapsia harmittaa, jos leikkitilaa ja kiipeilytelineitä löytyy pihasta ajoittain vähemmän, kun työmaa-aluetta joudutaan rajaamaan työvaiheiden takia isommaksi. Melukin saattaa välitunnilla joskus vaivata, ja viivästykset muuttavat suunnitelmia. Palautetta saa kuitenkin antaa, ja sen pohjalta pyritään aina reagoimaan.

20210203_153415.jpg

”Onhan tämä ollut jännää lapsille. Kohtahan me osaamme vaikka itse rakentaa talon, kun olemme seuranneet rakentamista niin läheltä! Kovasti jo odotellaan uutta koulua valmistuvaksi”, Eija toteaa koko koulun puolesta.

Laukaan Vihtavuoren uusi koulukeskus

  • Vihtavuoren koulussa järjestetään opetusta kaikille perusopetuksen ikäluokille.
  • Nykyinen, kolmesta erillisestä rakennuksesta koostuva koulu on normaalisti oppilaiden käytössä rakennustöiden ajan.
  • Hanke alkoi vuonna 2019 laajennustöillä, josta jatketaan nykyisen yläkoulun rakennuksen peruskorjauksella sekä vanhan alakoulun rakennuksen purulla.
  • Uuteen koulukeskukseen rakennetaan noin 3 700 neliömetrin liikuntahalli sekä 4 600 neliömetrin laajennusosa, johon tulee uudet esi- ja perusopetuksen tilat.
  • Laajennustyö valmistuu kesällä 2020, ja koko hanke vuoden 2022 syksyllä.
Päivitetty: 12.2.2021