c

Turun normaalikoulu, Turku

  • Turun normaalikoulun saaneerauksen yhteydessä uudistettiin koulun sisätilat, vesikatto ja koko talotekniikka.
  • Turun normaalikoulu on laajan saneerauksensa jälkeen yksi Suomen moderneimmista opinahjoista.

Turun Varissuolla sijaitseva Turun normaalikoulu on laajan saneerauksensa jälkeen yksi Suomen moderneimmista opinahjoista. Peruskorjauksessa yli 30-vuotias koulukiinteistö uusittiin vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

Saneerauksessa Turun normaalikouluun luotiin nykyaikaisia opetusmenetelmiä tukevia oppimisympäristöjä sekä toimivia ja muuntojoustavia tilaratkaisuja, jolloin tilat toimivat monenlaisissa tilanteissa ja tukevat oppimista mahdollisimman hyvin. Opetus voi esimerkiksi tapahtua useammasta suunnasta kuin perinteisessä luokkatilassa. 

BREEAM-sertifikaatin mukainen toteutus

Turun normaalikoulun peruskorjaus tehtiin tilaajan, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n, ympäristöluokitus- ja sisäilmatavoitteisiin pohjautuen BREEAM-sertifikaatin (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) mukaisesti tavoitetasona ”Very Good”.

BREEAM vaikuttaa laajasti työmaan johtamiseen, kohteen käyttöönottoon, urakan dokumentointiin sekä kohteen viihtyisyyden ja terveellisyyden varmistamiseen. Se sisältää lukuisia urakan suunnitteluun ja kohteen käytönaikaiseen toimivuuteen sekä energiatehokkuuteen liittyviä asioita. Lisäksi luokituksessa tarkastellaan muun muassa työmaan energiankulutusta, työmaaliikenteen hiilidioksidipäästöjä, jätteiden- ja pölynhallintaa ja pohjavesivaikutuksia.

Saneerauksen myötä Turun normaalikoulun käytönaikainen energiatehokkuus parani 33 prosenttia. Tähän päästiin muun muassa ilmanvaihdon, valaistuksen ja automatiikan modernisoimisella. Myös ikkunoiden tiivistämisellä sekä alapohjan, yläpohjan ja ulkoseinien liittymien kunnostamisella parannettiin energiatehokkuutta.

Saneerauksesta talotekniikkaan, valaistuksesta uudisrakentamiseen

Saneerauksen yhteydessä uudistettiin Turun normaalikoulun sisätilat, vesikatto ja koko talotekniikka. Vesikatolle rakennettiin neljä uutta konehuonetta ilmanvaihtokoneineen. Lisäksi rakennettiin laajennusosa, johon sijoittuu uusi auditorio sekä valmistuskeittiön tiloja. 

Rakennuksen valaistus uusittiin ja valojen sävyt valittiin oppimisen kannalta optimaalisiksi. Myös luonnonvalo maksimoitiin. Valaistus hoituu automaattisesti päivänvaloasteiden mukaan ja myös ilmastointi osaa säätää itseään tiloissa olevan väkimäärän mukaisesti.

Turun normaalikoulun saneeraus toteutettiin yhteistyöurakkamallina Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Rakennuksen terveellisyys varmistettiin noudattamalla Terve Talo -ohjeistusta P1-puhtausluokkavaatimustasoa.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading