c

Kankaalla mittava investointi kulttuuriin, Skanska mukana suunnittelussa

Lehdistötiedotteet 9.1.2015 12.00 CET

Jyväskylän Kankaalla, jossa on menossa mittava aluekehityshanke, on järjestelmällisesti päätetty edistää kulttuuria ns. prosenttiperiaatteen mukaisesti: noin yksi prosentti tonttien myyntituloista ja rakentamisen kustannuksista käytetään kulttuurihankkeisiin.

Tapahtumat ja taide ovat tuoneet toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä Kankaalle jo alueen kehittämisen alkuvaiheesta lähtien. Tätä perinnettä aiotaan jatkaa keräämällä ja käyttämällä varoja kulttuuriin pitkällä tähtäimellä.

”Kulttuurilla on ollut merkittävä rooli Kankaan kehittämisessä ja vahvana se tulee myös pysymään. Prosenttikulttuurin myötä kulttuurin ja taiteen merkitys syvenee ja kudotaan sisään Kankaaseen, eikä niin, että se olisi jokin erillinen osio”, toteaa Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin.

Arviolta 5 miljoonan euron kokonaispanostus

Käytännössä prosenttikulttuuri tarkoittaa sitä, että noin yksi prosentti Kankaan tontinmyyntituloista sekä erityyppisen rakentamisen kustannuksista ohjataan Kankaan kulttuuriin edistämiseen. ”15 seuraavan vuoden aikana tämä tarkoittaa arviolta yli viiden miljoonan euron kokonaissummaa − ja se on valtava panostus”, iloitsee Jyväskylän kaupungin kulttuurijohtaja Mari Aholainen. Kankaalla prosenttikulttuuri on kuvioissa koko rakentamisvaiheen ajan. Sen toteuttamiseen osallistuvat kulttuurituottaja ja taidekoordinaattori yhteistyössä asukkaiden ja alueen rakentajien kanssa.

”Odotamme kiinnostuneina, miten panostuksemme edistää kulttuuria Kankaan alueella, jolla työskentelemme ja näymme vuosien ajan. Skanskalla on pitkät perinteet kulttuurin tukemisesta osana toimintaamme. Viime vuosina meillä on ollut esimerkiksi valotaideteos esillä työmaallamme Tampereen Härmälänrannassa, ja Espoossa ja Helsingissä olemme toteuttaneet taideprojekteja yhteistyössä työmaidemme lähellä sijaitsevien koulujen kanssa. Meillä oli myös monen vuoden ajan pääkonttorimme aulassa kuukausittain vaihtuva taidenäyttely, jonka kautta nuoret taiteilijat saivat teoksiaan esiin”, kertoo yksikönjohtaja Jorma Mustakangas Skanskasta.

Skanskan osuus kulttuurirahoituksesta nousee karkeasti arvioiden 1,5 miljoonaan euroon alueen rakentamisen aikana. Myöhemmin täsmentyy, millä tavalla Skanska on mukana varoilla toteutettavien teosten ja tapahtumien valinnassa ja suunnittelussa.

”Skanskalla on prosenttikulttuurin toteutumisessa Kankaalla alueen yhteistyökumppanina ja rakentajana keskeinen rooli. Ilman rakentajien osallistumista ja näkemyksiä näin merkittävät panostukset tapahtumiin ja taiteeseen eivät olisi lainkaan mahdollisia”, toteaa Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala.

Alueen asukkaat ja toimijat mukaan hankkeisiin

Perinteisten taidehankintojen lisäksi tilapäinen sekä esittävä taide, kuten vaikkapa teatteri, sirkus, musiikki ja elokuvat, tulevat olemaan tärkeä osa Kankaan kulttuurikokonaisuutta. ”Uusi malli vahvistaa jo olemassa olevaa Kankaan identiteettiä: yhteisöllisyyttä ja tulevien asukkaiden ja toimijoiden keskuudessa ylpeyttä omasta alueestaan”, toteaa Sandelin.

Skanska on käynnistänyt Kankaan vanhan paperitehtaan kunnostustyöt, ja asuinrakentuminen alkaa tulevana keväänä. Rakennustyömaat asettavat omat rajoituksensa kulttuuritoiminnalle etenkin alkuvaiheessa, mutta yhdessä ideoiden ja toteuttaen moni asia on mahdollinen myös rakennusmyllerryksen keskellä.

Alueen ensimmäinen teos Tommi Toijalta

Kankaan ensimmäinen taidehankinta saadaan valtakunnallisen läpimurtonsa tehneeltä Tommi Toijalta, joka on tunnettu muun muassa Helsingin Juhlaviikkoja varten kauppatorille pystytetystä Bad Bad Boy -teoksestaan. Toijan teoksia on ollut esillä myös kansainvälisesti aina Pohjoismaista Eurooppaan sekä Pekingin kansainväliseen taidebiennaaliin. Hankinta rahoitetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin sekä Ympäristötaiteen säätiön kanssa.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki, hankejohtaja Anne Sandelin, p. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi

Jyväskylän kaupunki, kulttuurijohtaja Mari Aholainen, p. 014 266 4040, mari.aholainen[at]jkl.fi

Skanska Talonrakennus Oy, yksikönjohtaja Jorma Mustakangas, puh. 0400 672 617, jorma.mustakangas[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2013 oli noin 798 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2 190.