c

Koululaisten maalaamat muraaliteokset Skanskan työmaa-aitoihin Oulussa

Lehdistötiedotteet 22.9.2022 8.00 CET

Oulun keskustassa sijaitsevat Plaanakortteli ja Ainolankortteli saavat pian väriä pintaan, kun Myllytullin alueen koulujen oppilaiden ideoimat ja maalaamat muraalitaideteokset korvaavat työmaa-aitojen lakanoita ja tuovat kaupunkikuvaan ympärivuotista eloa.

Muraalia työstää noin 150 koululaista. Kuva: Johanna Ollila

Yhteensä noin 150 oppilasta Oulun Myllytullin koulun ja Oulu International schoolin 5.–9. luokilta ovat mukana yhteishankkeessa, jossa oppilaat saavat maalata yli 60 metrin pituudelta lähiympäristöään elävöittävää muraalitaidetta. Ympärivuotiset muraaliteokset tulevat reunustamaan Skanskan rakentamien Plaanakorttelin ja Ainolankorttelin työmaita niiden jäljellä olevan rakentamisen ajan. Muraalit asennetaan paikalleen lokakuun aikana.

Aloite yhteistyöhön oululaisten koulujen kanssa tuli Skanskalta, joka toimittaa kouluille tarvittavat maalaustarvikkeet ja yhteensä noin 50 kappaletta 1,2 x 1,2 metrin kokoista vaneritaulua. Lisäksi projektin toteutusta suunniteltiin yhdessä koulujen ja arkkitehdin kanssa. 

”Skanska rakentaa parempaa yhteiskuntaa ja se merkitsee paljon enemmän kuin vain uusien kotien, koulujen ja sairaaloiden rakentamista. Meille on tärkeää olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa lähiympäristömme kanssa ja tuoda oman panoksemme niiden paikallisten yhteisöjen ja kaupunkitilojen kehittämiseen, joissa itsekin vaikutamme”, sanoo Skanska Kotien aluejohtaja Mikko Herva.

Skanska on vuosien varrella tehnyt yhteistyötä useiden koulujen ja taiteilijoiden kanssa rakennusprojekteissaan ja kehittämillään alueilla, kuten Tampereen Härmälänrannassa, Keravan Ahjossa ja Jyväskylän Kankaan alueella. Taidehankkeet ovat osa Skanskan yhteiskuntatyötä, jonka tavoitteena on muun muassa edistää yhteisöllisyyttä osana uusien asuinalueiden suunnittelua ja toteutusta.

”Skanskan ja oululaisten koulujen yhteistyö on taide- ja kulttuurikasvatusta parhaimmillaan, sillä sen myötä nuoret pääsevät konkreettisesti näkemään, miten hyvän suunnittelun estetiikka voi luoda kaupunkikulttuuria, jossa ihmiset voivat paremmin. On innostavaa antaa ennakkoluulottomille nuorille mahdollisuus ilmaista itseään ja pohtia, miltä tämän päivän työmaa-aidat voisivat näyttää. Samalla he saavat upeasti työnsä näkyville kaupungin keskeisille paikoille jopa vuosien ajaksi”, Skanskan toteuttamien rakennuskohteiden suunnittelun taustoja opiskelijoille avannut arkkitehti, SAFA Pave Mikkonen toteaa.

”Yhteistyö Skanskan kanssa on ollut monella tapaa ilahduttavaa. Projekti ja sen myötä syntyvät teokset noudattelevat hienosti nykyistä opetussuunnitelmaa. Nykykoulun tulee elää yhteistyössä ympäröivien tahojen kanssa, ja muraaliprojektin myötä oppilaidemme silmät ovat varmasti avautuneet havainnoimaan ympäristöään tarkemmin”, kertoo kuvataiteen lehtori Satu Larivaara-Heikkala Oulu International schoolista.

”Uskon, että muraaliprojekti tulee säilymään oppilaiden muistoissa. Sen myötä he voivat kokea merkityksellisyyttä saadessaan tuottaa jotain näkyvää. Se myös vahvistaa lasten ja nuorten halua pitää huolta elinympäristöstämme myös rakennetussa ympäristössä. Alkusyksyn lämpiminä päivinä saimme aloitella maalauksia ulkona koulun pihalla ja kun oppilaat työskentelivät ryhmissä vaneriensa kimpussa, yhdessä tekemisen riemun näki ja kuuli hyvin. Yhdessä tekemisessä ja siitä syntyvässä yhteisöllisyydessä on voimaa!”, Larivaara-Heikkala iloitsee.

Lisätietoja:

Skanska Kodit, aluejohtaja Mikko Herva, puh. 040 558 6580, mikko.herva[at]skanska.fi

Pave Arkkitehdit, arkkitehti Pave Mikkonen, puh. 040 521 9300, mikkonen[at]pavearkkitehdit.fi

Oulu International school & Myllytullin koulu, IB World School, Visual Art Teacher / Kuvataiteen lehtori Satu Larivaara-Heikkala, puh. 040 500 5680, satu.larivaara-heikkala[at]eduouka.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Toimimme valituilla kotimarkkina-alueilla Pohjoismaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhdessä asiakkaidemme ja monimuotoisten tiimiemme kanssa luomme innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja, jotka edistävät terveellistä elämää yli sukupolvien. Suomessa toimintamme kattaa rakentamispalvelut sekä asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen. Skanska työllisti vuoden 2021 lopussa 2 167 henkilöä Suomessa.