c

Ahveniston sairaalan toteutusvaihe käynnistyy

Lehdistötiedotteet 29.1.2021 10.05 CET

Skanska ja sen allianssikumppanit Sweco sekä Integrated Työyhteenliittymä ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa Ahveniston sairaalan toteuttamisesta. Hämeenlinnaan tulevan uuden sairaalan myötä Kanta-Hämeeseen muodostuu korkeatasoinen terveydenhuollon keskittymä.

Havainnekuva Ahveniston sairaalan Ahvenistontien sisäänkäynnistä. Kuva: Integrated Työyhteenliittymä

Sopimuksen arvo Skanskalle on noin 272 miljoonaa euroa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille hankkeen kokonaiskustannus on noin 356 miljoonaa euroa, josta allianssin tavoitekustannus on noin 308 miljoonaa euroa.  Toteutusvaihe käynnistyy heti helmikuussa, ja rakentaminen elokuussa 2021. Ahveniston sairaalan, tuttavallisemmin Assin, toiminta käynnistyy syksyllä vuonna 2026.

”On hienoa, että pitkän ja vaikeankin kehittämisvaiheen jälkeen meillä on hyvä suunnitelma uudesta sairaalasta ja pääsemme vihdoin rakentamaan. Kanta-Hämeen väestölle hanke varmistaa maakunnan erikoissairaanhoidon ja päivystyksen palveluita pitkälle tulevaisuuteen. Terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta kokonaan uusi sairaala puolestaan tarjoaa modernit työtilat ja lisää merkittävästi vetovoimaamme työnantajana”, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Uuden keskussairaalan kokonaisuus kattaa noin 74 000 bruttoneliömetriä, ja se sisältää kaikki sairaalatoiminnot. Rakennus on jaettu kolmeen eri päämassaan, joista kuumaan sairaalaan kuuluvat muun muassa leikkausosastot, päivystys, kuvantamistilat ja laboratorio. Elektiivinen sairaalapuoli sisältää vastaanottotiloja ja monitilatoimistot. Kolmanteen osaan sijoittuvat potilasosastot. Rakennuksen eri osia yhdistää yhteinen aulatila. Lisäksi sairaalan yhteyteen rakennetaan sairaala-apteekki sekä pelastusasema.

”Allianssimuotoisen toteutusmallin vahvuus on laadukkaassa yhteistyössä, ja hankkeen kehitysvaiheessa saavutimme konseptin, johon kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä. Suunnittelussa on huomioitu käyttäjien monipuoliset tarpeet, ja yhteistyö jatkuu rakentamisen ajan tiiviisti. Assista tulee kestävästi rakennettu maailman inhimillisin sairaala”, kertoo tulosyksikön johtaja Mirja Serenius Skanskalta.

Assi sijaitsee Ahvenistontien varrella hyvin kulkuyhteyksien päässä, ja alueen perinteinen luonnonmaisema on pyritty huomioimaan kohteen suunnittelussa. Valmistuessaan uusi sairaalarakennus korvaa nykyisen keskussairaalakokonaisuuden, joka on tullut käyttöikänsä päähän.

Assin toteutusvaihetta edeltävä kehitysvaihe käynnistyi vuonna 2018 yhdessä allianssikumppaneiden kanssa. Skanska toimii hankkeessa projektinjohtourakoitsijana, Sweco vastaa rakenne- ja taloteknisestä suunnittelusta ja Integrated Työyhteenliittymä arkkitehtisuunnittelusta.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, projektijohtaja Kari Sundelin, puh. 040 776 3230, kari.sundelin[at]skanska.fi

Skanska Talonrakennus Oy, tulosyksikön johtaja Mirja Serenius, puh. 040 766 2130, mirja.serenius[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestinnän asiantuntija Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, johtaja Seppo Ranta, puh. 044 278 7320, seppo.ranta[at]khshp.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2019 lopussa 2 179 henkilöä Suomessa.