c

Rakennusalan Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma laajenee, mukana Skanska, YIT ja Peab

Lehdistötiedotteet 5.1.2021 7.00 CET

Vuonna 2019 lanseeratun Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelman seuraava haku nuorille käynnistyy keväällä 2021. Skanska, YIT ja Peab tulevat tarjoamaan noin 10 työssäoppimispaikkaa rakennusalasta kiinnostuneille nuorille. Rakennusyritysten lisäksi mukana ovat Rakennusliitto ja Barona.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma käynnistyi 2019.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma toteutetaan pääkaupunkiseudulla Skanskan, YIT ja Peabin työmailla. Samalla selvitetään mahdollisuuksia laajentaa työssäoppimisohjelmaa myöhemmin myös muualle Suomeen.

Yhteisenä tavoitteena on kehittää uudenlaisia toimintatapoja, joilla pyritään edistämään rakennusalan työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksia. Vuonna 2019 alkaneen ohjelman käynnistivät Skanska, Rakennusliitto ja Barona. 

Yritykset tarjoavat kuuden kuukauden määräaikaisen työsopimuksen, jonka aikana nuoret tutustuvat työmaaharjoittelussa rakentamisen tehtäviin pääkaupunkiseudun työmailla kokeneiden ammattilaisten ohjauksessa.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma on kohdennettu nuorille, jotka oppivat paremmin tekemällä kuin koulun penkillä istuen. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia, mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

”Nuorten jääminen työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle voi pahimmassa tapauksessa johtaa syrjäytymiseen ja tulee toteutuessaan myös yhteiskunnalle kalliiksi. Skanska, Rakennusliitto ja Barona lähtivät kehittämään nuorille polkua työelämään käytännön työn avulla, ja syntyi Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma. Ohjelman ensimmäisen kierroksen tulokset olivat todella rohkaisevat ja motivoivat. Nyt pallo on lähtenyt pyörimään ja mukaan ovat tulleet YIT ja Peab. Kannustan muitakin yrityksiä liittymään joukkoon ja lähtemään rohkeasti mukaan”, sanoo Skanska Talorakennus Oy:n aluejohtaja Ilpo Luhtala.

”Rakennusala tarvitsee uusia tekijöitä alalle, ja työssäoppimisohjelma tuntui heti meille luontevalta tavalta auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Aina nuoren elämä ei kulje suoraviivaisesti ja joskus pienikin apu uudelle uralle voi olla käänteentekevä”, henkilöstöpäällikkö Eija Rääpysjärvi YIT:ltä sanoo.

”Osallistumme mielellämme tähän hankkeeseen, sillä haluamme kantaa yhteiskuntavastuuta ja tarjota mahdollisuuden nuorille, jotka ovat joutuneet sivuraiteille koulutuksen ja työelämän suhteen. Vastaavaa työtä on konsernissamme Ruotsissa tehty Peab-koulujen kautta jo useiden vuosien ajan kouluttamalla syrjäytyneitä nuoria rakennusalalle ja työelämään. Suomessa olemme rekrytoineet Peab-opettajan, joka tekee yhteistyötä alamme ammattioppilaitosten kanssa. Peab-opettaja tulee meillä koordinoimaan myös tätä hanketta”, kertoo toimitusjohtaja Mika Katajisto Peab Oy:stä.

”On erinomaista, että Mestari-kisälli ohjelma laajenee ja osoittaa toimivan tavan rekrytoida nuoria rakennusalalle. Se kertoo yhteiskuntavastuusta ja toisaalta fiksusta linjasta katsoa tulevaisuuteen satsaten oman työvoiman lisäämiseen sekä laadukkaan rakentamisen vahvistamiseen. Lisää tällaista”, kannustaa Rakennusliiton koulutuspäällikkö Juhani Lohikoski

”Vastuullisuus on yksi Baronan keskeisimpiä arvoja, ja on mahtavaa saada olla mukana tänäkin vuonna tässä upeassa hankkeessa. Hienoa nähdä, että YIT ja Peab tarttuivat myös haasteeseen ja voimme tarjota useammalle nuorelle mahdollisuutta työllistyä rakennusalalle. Tämä on upea avaus rakennusalalta ja on hienoa nähdä alan yritykset tekemässä yhteistyötä tärkeän asian eteen. Olisi mahtavaa nähdä vastaavanlaisia konsepteja myös muilla aloilla lähivuosina”, sanoo Baronan palvelujohtaja Kalle Pulkkanen.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Ilpo Luhtala, puh. 040 572 1579, ilpo.luhtala[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestinnän asiantuntija Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

YIT, henkilöstöpäällikkö Eija Rääpysjärvi, puh. 040 589 4615, eija.raapysjarvi[at]yit.fi

Peab Oy, toimitusjohtaja Mika Katajisto, puh. 040 570 1025, mika.katajisto[at]peab.fi

Rakennusliitto, koulutuspäällikkö Juhani Lohikoski, puh. 050 366 1171, juhani.lohikoski[at]rakennusliitto.fi

Barona, palvelujohtaja Kalle Pulkkanen, puh. 043 824 4194, kalle.pulkkanen[at]barona.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2019 lopussa 2 179 henkilöä Suomessa.