c

Skanska ja Caverion toteuttavat Lahden Renkomäen monitoimitalon elinkaarihankkeena

Lehdistötiedotteet 19.11.2020 8.00 CET

Lahden kaupunki on valinnut Skanskan ja Caverionin toteuttamaan Renkomäen monitoimitalon elinkaarihankkeen. Skanska vastaa rakennusteknisistä töistä suunnitteluineen sekä toimii hankkeen pääurakoitsijana. Caverion puolestaan vastaa rakentamisvaiheessa talotekniikan kokonaistoteutuksesta suunnitteluineen. Monitoimitalon valmistuttua Caverionin vastuulla on kiinteistön kunnossapito ja huolto sekä palvelujen johtaminen 20 vuoden ajan.

Havainnekuva uudesta Renkomäen koulusta. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Rakennuksessa käytetään toimivia, energiatehokkaita ja elinkaareltaan kestäviä teknisiä ratkaisuja ja tekniikassa on otettu huomioon tilojen muuntojoustavuus. Alhainen hiilijalanjälki saavutetaan hyvällä kokonaissuunnittelulla sekä uusiutuvia energioita hyödyntämällä. Vastuullinen rakentaminen näkyy myös kohteen ympäristö- ja laatutavoitteissa. Renkomäen monitoimitalolle haetaan vaativaa, neljän tähden RTS-ympäristöluokitusta.

”Kysymyksessä on Lahden kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke ja RTS-ympäristöluokiteltu hanke, jossa toteutetaan ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa Suomen oloihin kehitettyä ympäristöluokitusjärjestelmää hyödyntäen”, toteaa Lahden Tilakeskuksen projektipäällikkö Tero Harju.

Monitoimitalosta yhteisöllinen keskus

Monitoimitalosta muodostuu koko alueen ja kyläyhteisön toiminnallinen ja yhteisöllinen keskus. Rakennus on valoisa, turvallinen ja lapsilähtöinen paikka, jossa kohtaamiselle ja yhdessä tekemiselle on luotu hyvät puitteet. Sisustuksessa suositaan kodinomaisia ja tunnelmaltaan rauhallisia ratkaisuja.

”Neuvotteluvaiheessa muodostunut ja vahvan perustan saanut hyvä yhteistyö antaa erinomaiset lähtökohdat hankkeen toteutusvaiheeseen. Lopputuloksena tulee olemaan tämän päivän ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat oppimisympäristöt. Suunnitteluratkaisun muunneltavuus mahdollistaa ja kannustaa käyttäjiä tilojen monipuoliseen hyödyntämiseen”, kertoo suunnittelujohtaja Jukka-Pekka Päivinen Skanskalta.

”Käyttäjien tarpeet ovat olleet keskiössä myös teknisiä ratkaisuja valittaessa. Renkomäen monitoimitalon tulevat oppilaat, henkilökunta sekä lahtelaiset saavat käyttöönsä ensiluokkaiset olosuhteet. Elinkaarimalli varmistaa olosuhteiden säilymisen ja takaa läpinäkyvän raportoinnin koko elinkaaren ajan”, sanoo Caverion Suomen divisioonajohtaja Ville Tamminen. 

Monitoimitaloon sijoittuvat Renkomäen ja Ali-Juhakkalan koulut sekä varhaiskasvatus ja esiopetus. Uuteen rakennukseen muuttaa myös Renkomäen kirjasto. Monitoimitalo toteutetaan nykyisen Renkomäen koulun viereen ja sinne tulee tilat noin 560 lapselle. Rakennuksen kokonaispinta-ala on noin 8 000 neliömetriä. Rakentaminen alkaa maaliskuussa 2021, ja rakennus otetaan käyttöön vuoden 2023 kevätlukukauden alussa.

Kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtipalvelu Oy.

Skanskalla ja Caverionilla on käynnissä useita yhteishankkeita, joista muun muassa Ylivieskan uudet koulurakennukset toteutetaan niin ikään elinkaarihankkeena.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelujohtaja Jukka-Pekka Päivinen, puh. 040 7708 913, jukka-pekka.paivinen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestinnän asiantuntija Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Lahden Tilakeskus, projektipäällikkö Tero Harju, puh. 050 398 5560, tero.harju[at]lahti.fi

Caverion Suomi Oy, viestintäpäällikkö Kirsi Hemmilä, puh. 050 390 0941 kirsi.hemmila[at]caverion.com