c

Oulun nimikilpailun voittajat valittu – uusien tornitalojen nimiksi tulee Plaanatorni ja Plaanavahti

Lehdistötiedotteet 12.10.2020 9.00 CET

Skanskan järjestämässä nimikilpailussa haettiin kuvaavaa nimeä uudelle näyttävälle asuinhankkeelle, joka koostuu kahdesta tornitalosta Oulun parhaalla paikalla Vaaranpuiston vieressä. Kilpailuun jätettiin huikeat 455 nimiehdotusta, joista raati valitsi voittajapariksi oululaista historiaa henkivät Plaanatorni- ja Plaanavahti -nimet.

Oulun parhaalle paikalle rakentuvat tornitalot edustavat kansainvälisesti korkeatasoista ja vetovoimaista rakentamista.

16-kerroksinen Plaanatorni ja 13-kerroksinen Plaanavahti ovat Oulun uudet asukkaat. Kaupunkilaisten itsensä nimeämät rakennukset nivoutuvat niin nimiltään kuin ulkoasultaan osaksi arvokasta uutta asuinaluetta, joka tulee muokkaamaan Oulun keskustaa näkyvästi.

”Nimet istuvat hyvin Oulun historiaan, sillä Oulun ruutukaavaa halkaissut Plaanaoja on ollut 1800-luvulta lähtien osa oululaista kaupunkimaisemaa. Plaanatorni ja erityisesti Plaanavahti liittyvät päätepisteinä kaupunkia etelästä vartioivaan, Skanskan aiemmin toteuttamaan 16-kerroksiseen Puistovahtiin. Kaupunkikuvassa uusista torneista nousee siten kaupungin keskustanpuoleiset portinvartijat”, toteaa Skanska Kotien aluejohtaja ja kilpailuraadin puheenjohtaja Mikko Herva.

Alueella on paljon historiaa ja siksi Skanskalle oli tärkeää, että oululaiset saivat olla mukana kaupunkinsa kehityksessä. Useat nimiehdotukset liittyivät Oulun historiaan.

”Ehdotuksissa näkyi kotiseuturakkaus ja -ylpeys kuten myös paikallistuntemus, ja koemme että voittajiksi valikoituneet nimet kuvastavat sopivasti kaikkea tätä. Plaanatorni ja Plaanavahti sitovat yhteen asuinalueen menneen ja tulevan ja tuovat historian tyylillä tähän päivään”, sanoo voittajanimistä ilahtunut Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Sana plaana on paikallisille tuttu Plaanaojasta – oululaisittain Laanaojasta – eli Kaupungin puistovyöhykkeestä, joka suunniteltiin kaksi vuotta vuoden 1822 Oulun palon jälkeen. Sen tarkoitus oli suojata kaupunkia tulevilta tulipaloilta. Itse sana juontaa juurensa ruotsin kielen sanasta plan. Plaanaojaa reunustivat alun perin aukiot ja heinäpellot, joiden heinää huutokaupattiin kaupunkilaisille. Vasta 1860-luvulla heinäpellot muutettiin tänäkin päivänä oululaisille tutuiksi puistoiksi.

Viereisen Vaaranpuiston halki kulkevan Plaanaojan alkuperäinen merkitys tuodaan tornitalojen pihapiiriin myös sen vihersuunnittelussa. Talojen ympärille ja sen pihalle on tarkoitus istuttaa rantaheinikkoa, joka luo alueelle omanlaisensa modernin plaanan. Asuntoja taloihin tulee yhteensä noin 200 ja rakentamisen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2021.

Lisätietoja: 

Skanska Kodit, aluejohtaja Mikko Herva, puh. 040 558 6580, mikko.herva[at]skanska.fi

Skanska Kodit, myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma, puh. 040 844 8630 marja.kuosma[at]skanska.fi

Skanska Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja Cristina Rinnetie-Uski, puh. 040 5019816, cristina.rinnetie-uski[at]skanska.fi