c

Helsingin Pasilan Postipuiston alue täydentyy Skanskan rakentamana

Lehdistötiedotteet 27.8.2020 13.10 CET

Helsingin Pasilan Postipuiston alueelle on rakentumassa kokonaan uusi asuinalue Keskuspuiston kupeeseen entiselle maaliikennekeskuksen sijaintipaikalle. Skanska käynnistää syyskuussa lähes 150 asunnon rakentamisen Helsingin kaupungille As. Oy Helsingin Kollikallio -nimiseen yhtiöön.

Helsingin Kollikallio koostuu korkeammasta torniosasta ja matalammasta lamelliosasta.

Helsingin Kollikallio muodostuu 16-kerroksisesta asuntotornista ja 8-kerroksisesta lamellitalosta. Tornin ja lamellitalon yhdistää kahteen kerrokseen toteutettava pyörävarasto. Pyörä onkin alueella kätevä liikkumisväline, jolla pääsee nopeasti Käpylän ja Ilmalan asemille ja jolla on helppo ajaa myös asioimaan Pasilaan.

149 hitas-asunnon Kollikallio muodostaa tulevaisuudessa osan lähes 6 000 asukkaan Postipuiston alueesta. Asuinalueen rakentaminen käynnistyi vuonna 2019, ja pääosan siitä arvioidaan olevan valmiina vuoden 2025 jälkeen.

Kaupunkimaisesta Postipuistosta pääsee nopeasti luontoon

Postipuistoa rajaavat pohjoisessa Metsäläntie, idässä Veturitie ja lännessä Keskuspuisto. Alueen ilmeestä tulee kaupunkimainen, sillä asemakaava on suunniteltu varsin tehokkaaksi ja urbaaniksi ilmeeltään. Alueen rakennusten kerrosluku vaihtelee viiden ja kahdeksan välillä, mutta alueelle tulee myös kaksi korkeampaa tornia, joista Kollikallion asuntotorni on toinen.

26 hehtaarin alueella umpikorttelien sisään jää suojaisia pihoja. Torialue Rullakkotorin laidalle suunnitellaan asukastilaa taloyhtiöiden käyttöön. Alueelle on tulossa myös muita palveluja, sillä Postipuiston kaksi päiväkotia rakennetaan 2020-luvun alkupuolella ja koulu arviolta 2024–2026. Päivittäistavarakauppa rakentuu sekin Rullakkotorin laidalle.

Postipuistosta pääsee yhtenäistä viheraluetta pitkin Keskuspuistoon. Puistovyöhyke syntyy nykyisen Postintaipaleen tienoille.

Kollikalliolle haetaan RTS-ympäristöluokitusta

Helsingin Kollikallion hanke valmistuu keväällä 2023. Sille haetaan RTS-ympäristöluokitusta. RTS-luokituksen avulla kohteen elinkaarinäkökulmia on tarkasteltu monipuolisesti mahdollisimman pitkäikäisen ja kestävän rakennuksen luomiseksi.

”Tavoitetaso on neljä tähteä eli korkea, ja tähän päästään muun muassa A-luokan energiatehokkuudella, pätevöityneen kosteudenhallintakoordinaattorin valvomalla jo suunnittelusta alkavalla Kuivaketju10-järjestelmän mukaisella kosteudenhallinnalla ja vähäpäästöisillä sisämateriaaleilla. Energiatehokkuuden korkea taso saavutetaan esimerkiksi paikallisella aurinkosähkön tuotannolla ja jäteveden lämmöntalteenotolla. Kohteen vähähiilisyys on varmennettu hiilijalanjälkilaskelmalla ja tulevan energiankulutuksen seurantaa varten on panostettu mittarointiin sekä asetettu mittarikohtaiset tavoitekulutukset”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kenny Fahlström Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta.

Rakentamisen aikaisista toimenpiteistä RTS-luokitukseen vaikuttaa se, että rakentaminen toteutetaan energiatehokkaasti. ”Esimerkiksi aluevalaistus varustetaan ajastuksella, jotta valojen käyttö voidaan optimoida, ja rakennuksen oma lämmitysjärjestelmä otetaan käyttöön rakentamisen aikana. Rakennusjätteet lajitellaan vähintään seitsemään eri jakeeseen. Kosteudenhallinta toteutetaan Kuivaketju10-järjestelmän mukaisesti, ja työmaa raportoi kuukausittain energiankulutuksen eli lämmön, sähkön ja lämmityksen polttoaineet sekä vedenkulutuksen ja jätemäärät jakeittain”, luettelee hankkeen työpäällikkö Taneli Kiljunen Skanskalta.

Rakennuksen paikalla muurattuja julkisivuja elävöittävät muurauksen syvennyksin, laminaattiverhoiluin ja alumiinipeltiverhoiluin toteutettavat tehosteet. Asukkaiden pysäköintipaikat ovat erikseen toteutettavassa pysäköintilaitoksessa.

Pohjois-Pasilasta syntyy merkittävä alue 2030-luvulla

2030-luvulla Pohjois-Pasilan asukasluku nousee yli 12 000 asukkaaseen. Postipuiston alueen rakentamisen ollessa meneillään aletaan rakentaa myös Eteläisen Postipuiston aluetta Ilmalan aseman läheisyydestä. Postin lajittelukeskuksen toimintojen siirryttyä 2030-luvulla muualle päästään rakentamaan uutta lajittelukeskuksen paikalle.

Koko Pohjois-Pasilan läpi Ilmalan asemalta Käpylän asemalle kulkee tulevaisuudessa kaksi kilometriä pitkä kävelykatu Kustinpolku.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Taneli Kiljunen, puh. 050 400 3296, taneli.kiljunen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, projektipäällikkö Kenny Fahlström, kenny.fahlstrom[at]hel.fi, puh. 09 310 32264

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2019 lopussa 2 179 henkilöä Suomessa.