c

Kaupunkiympäristötalolle Tekla BIM Awards 2020 -kilpailun voitto

Lehdistötiedotteet 11.6.2020 9.00 CET

Skanskan Helsingin kaupungille rakentama Kaupunkiympäristötalo on valittu Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Awards 2020 -kilpailun voittajaksi. Tuomariston mukaan voittajaprojektissa tietomalleja käytettiin monipuolisesti ja innovatiivisesti läpi hankkeen eri osapuolten kesken ja rakentamisen eri vaiheissa. Kaupunkiympäristötalo oli myös kilpailun yleisöäänestyksen voittaja.

Kaupunkiympäristötalon hankkeessa on hyödynnetty tietomallintamista monipuolisesti

Valintaperusteluissa kerrotaan, että kaupunkiympäristötalolla tietomallia hyödynnettiin muun muassa sidosryhmäyhteistyössä, loppukäyttäjien tarpeiden selvittämisessä, projektin aikataulutuksessa, energiatehokkuuden ja päästöjen hallinnassa sekä työturvallisuuden varmistamisessa. Myös mallipohjaisia visualisointeja käytettiin erinomaisesti muun muassa työmaan kosteuden-, puhtauden- ja pölynhallinnassa, mikä on edistänyt rakennusterveyttä. Erityisen ansiokasta Kaupunkiympäristötalo-projektissa oli laaja mallipohjainen yhteistyö, innovatiiviset ratkaisut sekä työturvallisuuden parantaminen ja ympäristönäkökulmien huomioiminen.

Tuomariston mukaan hankkeessa on viety tietomallipohjainen suunnittelu ja digitalisaatio aivan uudelle tasolle.

Tekla BIM Awards -kilpailu järjestettiin tänä vuonna kahdennentoista kerran. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Johanna Aatsalo Rakennuslehdestä, Kalle Vaismaa Tampereen yliopistosta, Rita Lavikka VTT:sta, Kari Immonen Geotrimista ja Saku Järvinen Trimblestä.

Kilpailussa palkitut osallistuvat kansainväliseen Tekla Global BIM Awards -kilpailuun syksyllä 2020.

Laajan hankkeen takana toimiva yhteistyö osapuolten kanssa

”Tietomallien käyttö hankkeessa on ollut jokapäiväistä ja tärkeä osa kokonaisuutta projektin alusta alkaen. Mallien avulla voidaan helpommin havainnollistaa suunnitteluratkaisuja esimerkiksi taloteknisissä asennuksissa. Hankkeen kaikki osapuolet ovat suhtautuneet positiivisesti uusiin digitaalisiin ratkaisuihin, jolloin niiden kokeileminen ja käyttö on ollut helppoa”, kertoo työpäällikkö Mikko Stenius Skanskasta.

Tietomalli on auttanut hankkeen korkeiden elinkaaritavoitteiden saavuttamisessa, esimerkiksi rakennukselle tavoitellaan BREEAM-ympäristöluokitusta. Suunnitteluratkaisuja on arvioitu kokonaisvaltaisesti päästöjen, energiatehokkuuden ja sisäilmaston laadun kannalta hyödyntäen elinkaaren mallinnusta ja monitavoiteoptimointia. Elinkaarisuunnittelussa on huomioitu 1500 simulaatiota toteutusvaihtoehdoista. Myös dynaaminen energiamallinnus toteutettiin tietomallipohjaisesti.

Kaupunkiympäristötalon rakentaminen käynnistyi helmikuussa 2018. Valmistuttuaan kesällä 2020 valtaisa Helsingin kaupungin virastotalo tarjoaa muun muassa rakennusvalvontaan, kaavoitukseen, ympäristöön ja asumiseen liittyviä palveluita sekä myös erilaisia tiloja kaupungin toimialojen ja kaupunkilaisten käyttöön.

Yli 40 000 neliömetrin laajuinen Kaupunkiympäristötalo koostuu seitsemästä maanpäällisestä kerroksesta ja yhdestä maanalaisesta kerroksesta. Valmistuttuaan rakennuksessa on tilat 1500 työntekijälle. Näyttävin muuratuin holvikaarin varustettu Kaupunkiympäristötalo noudattelee julkisivultaan Kalasataman teollisten tiilirakennusten ilmettä.

Projektia ovat toteuttamassa Skanskan lisäksi Indepro Oy, Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, Ramboll Finland Oy, Rejlers Finland Oy, Tietoa Finland Oy, Ämmän Betoni Oy, Nordec Oy, Parma Oy ja Rakennusliike Sierak Oy.

Myös seuraavat Skanskan hankkeet on aikaisemmin palkittu kilpailussa: Luminary (2018), Kainuun uusi sairaala (2018), Sipoon Bastukärrin logistiikkakeskus (2015), Kauppakeskus Puuvilla (2014) ja Manskun Rasti (2011).

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Mikko Stenius, puh. 040 840 9058, mikko.stenius[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestinnän asiantuntija Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2019 lopussa 2 179 henkilöä Suomessa.