c

Skanskan Helsingin Telakkarantaan toteuttamille toimitiloille kulta- ja platinatason LEED-ympäristöluokitukset

Lehdistötiedotteet 28.5.2020 12.00 CET

Historialliseen Helsingin Telakkarantaan Skanskan kehittämille ja rakentamille toimitiloille on myönnetty LEED®-ympäristöluokitukset. Vuoden 2019 lopulla valmistuneet toimitilat koostuvat kahdesta rakennuksesta, jotka ovat Euroopan kemikaaliviraston käytössä.

Telakkarannan rakentamisessa huomioidaan vahvasti alueen historiallinen arvo, mikä näkyy muun muassa suojeltujen rakennusten ottamisessa käyttöön uudelleen.

Hankkeessa on huomioitu vahvasti alueen kulttuurihistoriallinen merkitys, ja kaksi suojeltua kohdetta on saatu käyttöön uudelleen uudisrakennuksen lisäksi. L Arkkitehtien suunnitteleman uudisrakennuksen arkkitehtuurissa on pyritty huomioimaan alueelle tyypillinen teollinen tunnelma. Julkisivuun asennettujen ruosteenpunaisten corten-teräslevyjen myötä rakennus sulautuu ympäristöönsä hyvin.

Toimistokäytössä olevalle uudisrakennukselle myönnettiin LEEDv3 platinatason luokitus. Erityistä kohteessa on, että 8-kerroksinen rakennus on rakennettu osittain telakan käytössä olleen puutyöpajan päälle. Suojeltu puutyöpaja on rakennettu 1898, ja se on yksi alueen vanhimmista rakennuksista.

Konferenssikäytössä oleva, LEEDv4 kultatason luokituksen saanut, vuonna 1916 rakennettu entinen konepajahalli on restauroitu täysin. Julkisivu on säilyttänyt vanhan ilmeensä samalla kun sisätilat uudistettiin nykyaikaisiksi. Konferenssikeskukseen on jätetty paikalleen muun muassa konepajahallin käytössä ollut nosturi muistuttamaan teollisesta menneisyydestä.

Luokitukset myönnettiin erityisesti korkean energiatehokkuuden ansiosta, mikä näkyy muun muassa ilmanvaihtoon ja talotekniikkaan liittyvissä ratkaisuissa. Kiinteistöillä on korkeat sisäilmakriteerit, ja ilmanlaatua tarkkaillaan jatkuvasti. Lisäksi on huomioitu toimitilojen hyvä saavutettavuus ja lähistön palvelut. Rakennukset sijaitsevat Telakkakadulla, jonne on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä tai pyörällä. Liikenneyhteydet paranevat entisestään, sillä Helsingin kaupunki uudistaa parhaillaan Telakkakatua, johon avautuu vuonna 2021 raitiovaunureitti Eiranrantaan saakka.

”LEED-luokitus auttaa Euroopan kemikaalivirastoa, EU-instituutiona, pienentämään ympäristövaikutustamme. Samalla se edistää tavoitettamme olla ilmastoneutraali vuoteen 2030 mennessä", sanoo Euroopan kemikaaliviraston Corporate Services -yksikön johtaja John Wickham.

”Ympäristönäkökulmat ovat olleet huomattavassa osassa jo heti hankkeen suunnittelun alusta lähtien. Erityisen hankkeesta on tehnyt historiallisesti merkittävien rakennusten uudistaminen vastaamaan nykyajan standardeja. Olen iloinen, että tavoitteet saavutettiin asiakkaan, suunnittelijoiden ja rakentajien saumattomalla yhteistyöllä”, kertoo asiakkuusjohtaja Jari Kuronen Skanskasta. 

Yli 100 vuotta suljettuna ollut alue avautuu hiljalleen kaupunkilaisille. Alueen ilme muodostui alun perin vuonna 2010 järjestetyn arkkitehtikilpailun voittajatyön perusteella. Alue jatkaa kehittymistään edelleen, ja parhaillaan Skanska rakentaa alueelle uusia koteja. Alueen arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuonna 2026.

LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) on kansainvälisesti tunnettu ja laajasti käytössä oleva rakennusten ympäristöluokitus. LEEDin uusin versio on järjestyksessään neljäs. Sertifioinnissa rakennusprojektia arvioidaan kahdeksalla eri perusteella. Arvioinnin tekee puolueeton kolmas osapuoli, Green Building Certification Institute, joka toimii Yhdysvaltain Green Building Councilin alaisuudessa.

Lisätietoja:

Skanska Oy, asiakkuusjohtaja Jari Kuronen, puh. 040 505 8844 jari.kuronen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestinnän asiantuntija Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2019 lopussa 2 179 henkilöä Suomessa.