c

Jyväskylän Kankaalle tulossa uusia koteja – kaupunginosan identiteetti ja palvelut muotoutuvat kovaa vauhtia

Lehdistötiedotteet 24.1.2020 7.00 CET

Jyväskylän Kankaalle tulee jälleen tarjolle uusia koteja, kun Skanska käynnistää 35 uuden kodin ennakkomarkkinoinnin. Kankaan identiteetti ja palvelut vain vahvistuvat, kun asukasmäärä alueella kasvaa.

Jyväskylän Sylinterin rakentamisen arvioidaan alkavan kesällä 2020, ja uudet kodit valmistuvat vuonna 2021.

Arvioiden mukaan asukasmäärä lähentelee jo tuhatta ihmistä vuoden 2020 loppuun mennessä. Myös työpaikkojen määrä kasvaa, ja loppuvuoteen mennessä Kankaalla on niitäkin noin tuhat. Samaa tahtia asukasmäärän ja työpaikkojen kanssa paranevat alueen palvelut: alueen oma K-Kauppa aukeaa Optimes Business Garden -business parkiin kevään 2020 aikana ja kauppiasta valitaan parhaillaan. Alueelle kaavaillaan myös yhteiskäyttösaunaa, jonka viimeistelevät suunnittelutyöt ja lupakäsittely ovat meneillään. Tavoitteena on avata sauna vuoden 2020 aikana.

Koiranomistajillekin on hyvät olot Kankaalla, sillä alueelta löytyy kaksi eri koirapuistoa eri kokoisille koirille. Facebookissa on myös Kankaan karvakorvat -ryhmä, jossa alueen koiranomistajat pitävät yhteyttä ja sopivat hoitovuoroista sekä ulkoiluhetkistä.

”Kankaasta on kasvamassa virkeä ja viehättävä sekä samalla urbaani, uudenaikainen kaupunkiympäristö, jota vastaavaa aluetta Jyväskylässä ei aikaisemmin ole ollut. Tämä näkyy jo siinä, että täällä autot ja autopaikat häviävät pois maisemasta – julkiset tilat ovat ihmisiä eivätkä autoja varten. Asukaspysäköinti sijaitsee yhteisessä pysäköintilaitoksessa, jossa on tietysti sähköautojen latausmahdollisuus”, kertoo Skanskan uuden asuntokohteen, Jyväskylän Sylinterin, pääsuunnittelija Jaska Lauttala Arkkitehtipalvelu Oy:stä.

Jyväskylän Sylinteri on keskeisellä paikalla heti alueelle tultaessa

Jyväskylän Sylinteri on viisikerroksinen ja näppärä kokonaisuus, johon tulee uusia koteja noin 29,5-neliöisistä yksiöistä 73,5 neliön kolmioihin.

A-energialuokan Sylinteri sijaitsee keskeisellä paikalla Kankaan sisääntulon yhteydessä paikassa, josta käännytään alueen keskeisimmälle väylälle eli Paperitehtaankadulle. ”Sylinteristä tulee ikään kuin portti alueelle. Suunnittelussa meitä innostikin juuri talon sijainti. Talossa on pieniä elementtejä, jotka kertovat, että tästä alkaa uusi kaupunginosa. Ne näkyvät esimerkiksi talon tummassa tiilijulkisivussa ja talon kokonaismuodossa. Sylinterin harjakaton harjan suunta on sijoitettu poikittain rakennuksen massaan nähden”, Lauttala jatkaa.

”Arkkitehtuurilla halusimme kunnioittaa Kankaan henkeä, joka liittyy vahvasti historialliseen tehdasmiljööseen. Sylinterin isompien asuntojen näkymät avautuvat puistoon ja korttelipihalle päin, pienempien tuleville aukioille uuteen rakentuvaan kaupunkiympäristöön”, luonnehtii Lauttala.

”Arvioimme Sylinterin rakentamisen alkavan kesällä 2020, ja uudet kodit valmistuvat vuonna 2021”, sanoo projektipäällikkö Seppo Koponen Skanskalta.

Kangas on tiiviisti rakennettu – ja silti luontokeidas

Alueen halki virtaavan Tourujoen kunnostusta suunnitellaan, ja siitä on tarkoitus tehdä vapaasti virtaava jokiuoma. Tourujoki, jonka toisella rannalla on luonnonsuojelualue, rajaa Kankaan aluetta lännen puolelta. Tourujoen ranta on hyvin rehevää, monin tavoin luonnonoloiltaan arvokasta ja osin rauhoitettua, mikä tarkoittaa, että luonto ei ole Kankaalla koskaan kaukana alueen tiiviisti rakennetusta luonteesta huolimatta.

Luonnonläheisyyttä lisää kaupunkiviljely: Kankaalla sijaitsee yhteisöllinen laari- ja säkkiviljelytarha Kankaan puutarha. Puutarhan takaa löytyy Sahinahon hunajan vuonna 2012 perustettu mehiläistarha. Sen tuottamassa hunajassa maistuvat lähialueen puistojen kasvit kuten lehmus, valkoapila ja puutarhamarjat.

Kangas on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen vanha tehdasalue, jossa yhdistyvät urbaani muotokieli ja taiteen eri muodot. Taideteokset ja tapahtumat ovat alusta asti olleet olennainen osa Kankaan uudistumisen tarinaa. Kangas sijaitsee Jyväskylän keskustan koillispuolella Tourulan ja Taulumäen välissä, josta kilometrin matka keskustaan sujuu nopeasti pyörällä tai kävellen. Historiallisen alueen keskellä on vanha paperitehdasrakennus kanavarakenteineen. Sen suojeltu ja entisöity piippu on alueen maamerkki. Asukkaita Kankaalla on vuonna 2030 noin 5 000.

Lisätietoja:

Skanska Kodit, projektipäällikkö Seppo Koponen, puh. 040 835 2858, seppo.koponen[at]skanska.fi

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Miika Tanskanen, puh. 040 867 9378, miika.tanskanen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

www.skanska.fi/sylinteri

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.