c

Oulun Puistovahdille kunniamaininta Pohjois-Suomen rakennusteko -kilpailussa

Lehdistötiedotteet 3.12.2019 11.30 CET

Skanskan kehittämälle ja toteuttamalle As. Oy Oulun Puistovahdille on myönnetty kunniamaininta Pohjois-Suomen rakennusteko -kilpailussa. Pääpalkinto meni Linnanmaan pyöräbaanalle eli pyöräilyväylälle välillä Oulun keskusta-Linnanmaa.

Oulun Puistovahti on alueensa maamerkki. Vain muutamia asuntoja on enää vapaana kohteessa. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio

Oulun Heinäpäässä sijaitseva Puistovahti on alueensa maamerkki. 16-kerroksinen tornitalo valmistui ydinkeskustan palveluiden äärelle Kyösti Kallion puistoalueen lähelle vuoden 2019 alkupuolella. Rakennuksen pyöreän tornin pilarimainen muoto on toteutettu parvekerakenteilla, kaiteilla ja lasituksilla. Sisältä kodit ovat suorakulmaisia. Talon erottuvuutta lisäävät parvekekaiteiden värikkäät yksityiskohdat, joka luovat auringonvalossa välkkyvän tekstuurin.

”Rakennuksena Puistovahti on korkea katseenvangitsija ja sillä on poikkeuksellinen ulkonäkö. Rakennuksen ulkoasu muuttuu vuorokauden eri aikoina, ja sille on luotu ilmettä yksinkertaisella tavalla”, perusteli rakennusteko-kilpailun raati kunniamainintaa.

Puistovahdin pääsuunnittelija on oululaisen Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:n arkkitehti, SAFA Jukka Laaksonen. ”Toimistomme oli hankkeessa mukana jo asemakaavavaiheesta lähtien. Alussa paikalle suunniteltiin matalampaa rakennusta, mutta pian tultiin siihen tulokseen, että tässä on kunnon ’maalintekopaikka’, johon pitää saada jotakin näyttävämpää”, Laaksonen toteaa.

Puistovahdin kortteli on toteutettu vanhan kaupunkimaisen umpikorttelirakenteen mukaisesti: rakennukset sijaitsevat kadun reunassa ja keskelle jää tilava piha oleskelu- ja leikkipaikkoineen. Autopaikat on sijoitettu pihan alle kellarikerroksiin, josta pääsee kulkemaan suoraan hissillä asuinkerroksiin.

”Puistovahdin asunnot herättivät alusta lähtien paljon kiinnostusta, ja tällä hetkellä Puistovahdissa on vain muutamia myymättömiä koteja jäljellä. Olemme toteuttaneet tornitaloja useisiin kaupunkeihin Suomessa, ja ne ovat olleet erittäin suosittuja avarien näkymiensä vuoksi. Puistovahdistakin näkee ylimmistä kerroksista aina merelle asti”, kertoo hankekehityspäällikkö Jukka Harjunpää Skanskasta. ”Uskomme tornitaloasumisen suosioon Oulussa myös jatkossa, ja toteutamme mielellämme tornitaloja lisääkin, jos vain sopivia sijainteja järjestyy”, Harjunpää jatkaa.

Pohjois-Suomen paras rakennusteko -palkinto on vuosittain jaettava tunnustus vuoden parhaalle rakennusteolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2002. Palkintoa jakavaan yhteistoimintaryhmään (YTR) kuuluvat Oulun Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n Pohjois-Suomen osasto, Oulun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL, Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA, Oulun Insinöörit ry, Oulun Seudun LVI-tekninen yhdistys OuLVI ja Oulun kauppakamari. 

Tornitalorakentamisen edelläkävijänä Skanska on rakentanut useita asuintornitaloja eri puolille Suomea aina 1990-luvulta lähtien. Oulun Puistovahdin lisäksi Skanskan ajankohtaisia tornitalohankkeita ovat vuonna 2019 Tampereelle valmistunut kaupungin korkein asuintornitalo, 21-kerroksinen Luminary, sekä Espooseen vuosi sitten valmistunut 18-kerroksinen Koho.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehitysjohtaja Jukka Harjunpää, puh. 040 5859232, jukka.harjunpaa[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.