c

Olympiastadionin katosta kannattelee Vuoden Teräsrakenne

Lehdistötiedotteet 19.11.2019 10.00 CET

Vuonna 2019 Vuoden Teräsrakenne -palkinnon sai uudistunut Olympiastadion etenkin sen uusien katosten arkkitehtonisesti ja rakenneteknisesti erinomaisesta toteutuksesta. Katosrakenteen muodon ja sirouden ovat mahdollistaneet vaativat hienot teräsrakenteet. 

Palkinto myönnettiin Arkkitehtitoimisto K2S Oy:lle, Sweco Rakennetekniikalle, Stadion-säätiölle, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimialalle, Skanskalle ja JPV-Engineering Oy:lle.

Vuoden Teräsrakenne kuuluu merkittäviin suomalaisiin arkkitehtuuripalkintoihin. Palkinnon saa viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistunut arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.

Palkinto myönnettiin suunnittelusta katosrakenteen arkkitehtisuunnittelun tehneelle Arkkitoimisto K2S Oy:lle ja vaativat rakenteet oivaltavasti suunnitelleelle Sweco Rakennetekniikalle. Lisäksi palkinnon saivat hankkeen tilaaja Stadion-säätiö, rakennuttajatehtävistä vastannut Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimiala, projektinjohtourakoitsija Skanska sekä katoksen ja julkisivun korotuksen teräsrakenteet asentanut ja osin valmistanut auralainen JPV-Engineering Oy.

Yleisölle jäävät näkyviin Vuoden Teräsrakenteesta vain harvassa olevat katosta kannattavat teräspilarit. Kaupunkikuvassa katos piiloutuu stadionin julkisivurimoituksen taakse, kun rimoitusta nostettiin hieman aiempaa korkeammalle uuden teräksisen tukirakenteen avulla. Stadionin sisällä katsoja taas näkee katoksesta sen alapuoliset kivipuurimarakenteet ja niiden välissä kulkevat valonauhat. Kivipuurimoja käytetään tässä elinkaaren aikaisen ylläpidon työn ja kulujen minimoimiseksi sekä paloturvallisuuden takia.  

Harva stadionilla kävijä huomannee, että katsomokatoksen sisälle jää parhaimmillaan neljä metriä korkea tekninen tila ristikoiden ylä- ja alapaarteiden väliin. Uusi katos alkaa pääsuoran molemmissa reunoissa samalta korkeustasolta kuin pääkatsomon katos noustakseen sitten kaarteissa hiljalleen ylöspäin kohti itäkatsomoa, jonka kohdalla katos on korkeimmillaan. Teräsrakenteiden hyötyjä niin rakentamiselle kuin rakentamisen hiilijalanjäljen ja muun ympäristökuorman vähentämiselle kuvaa, että aiemman itäkatsomon katoksen teräksiset tukirakenteet voitiin hyödyntää osana uuden itäkatsomon katoksen tukirakenteita.

Kaarrekatosten kattaminen muuttaa stadionin tuulioloja. Tätä varten katsomon rakenteita on testattu ja tutkittu muun muassa tuulitunnelikokeissa. Ajoittain hyvinkin voimakkaiksi arvioituja tuulia vastaan on varauduttu muun muassa lentokoneen siipeä muistuttavalla katoksen muodolla sekä katoksen ruuviliitosten detaljeilla ja ankkuroimalla myös katosta kannattavat pääpilarit nostavia voimia vastaan.

"Katsomokatosten asennukseen valmistauduttiin työmaalla huolella. Puolisen vuotta ennen ensimmäistä teräsristikkotoimitusta aloitettiin säännölliset katosten työnsuunnittelukokoukset. Positiivinen yllätys on ollut se, miten vaativan rakenteen riskit pystyttiin yhteistyössä eri osapuolten kanssa ennakoimaan ja torjumaan niin, että koko ketju aina suunnittelusta asennukseen onnistui tapaturmattomasti ja lähes virheettömästi", kertoo projektijohtaja Jukka Ala-Outinen Skanskalta.

Laadukkaassa korjaus- ja uudisrakentamista sisältävässä projektissa on herätetty uudelleen henkiin niin teknisesti kuin toiminnallisestikin elinkaarensa päähän ehtinyt stadion. Vuonna 2020 kokonaan valmistuvan rakennushankkeen jälkeen stadionin asema muun muassa nykyaikaisena jalkapallon ja yleisurheilun kansallisena urheilupyhättönä sekä erilaisten konserttien tai muiden tilaisuuksien ainutlaatuisena pitopaikkana on turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Stadion säilyy rakennustöiden valmistuttua myös Urheilumuseon ja erilaisten urheiluun ja liikuntaan liittyvien organisaatioiden kotina sekä tarjoaa hyvät tilat muun muassa urheilun harjoittelemiseen ympäri vuoden.

Valinnan Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voittajasta tekee vuosittain riippumaton palkintolautakunta. Tänä vuonna palkintolautakunnan puheenjohtajana on toiminut Vuoden Teräsrakenne -palkinnon vuonna 2018 voittaneen Keskustakirjasto Oodin suunnitteluryhmästä arkkitehti SAFA Antti Nousjoki Arkkitehtitoimisto ALA Oy:stä.

Lisätietoja:

Skanska Oy, projektijohtaja Jukka Ala-Outinen, puh. 040 581 8754, jukka.ala-outinen[at]skanska.fi

Teräsrakenneyhdistys ry, palkintolautakunnan sihteeri toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas, puh. 0400 893 583, janne.tahtikunnas[at]tryry.fi

Arkkitehtitoimisto ALA Oy, palkintolautakunnan puheenjohtaja arkkitehti SAFA Antti Nousjoki, puh. 09 4259 7330, antti.nousjoki[at]ala.fi

Arkkitehtitoimisto K2S Oy, arkkitehti Kimmo Lintula, puh. 09 6831 3961, kimmo.lintula[at]k2s.fi

Sweco Rakennetekniikka Oy, osastopäällikkö Juha Kukkonen, puh. 0207 393 000, juha.kukkonen[at]sweco.fi