c

Kainuun uuden sairaalan ensimmäisen vaiheen rakentaminen on valmis

Lehdistötiedotteet 31.10.2019 13.00 CET

Kainuun keskussairaalan uudistamisen ensimmäinen vaihe on valmistunut aikataulun mukaisesti lokakuun loppuun mennessä. Suunnittelusta ja rakentamisesta vastaava Kainua-allianssi luovutti tilat tilaajalle tänään uudessa sairaalassa pidetyssä tilaisuudessa.

Heräämön keittiötila kuvattuna lähes valmiina. Kuva: Kainua-allianssi

”Saimme tehtäväksi toteuttaa tehokkuutta tukevan, turvallisen ja älykkään sairaalan tilaajan tarpeisiin. Ja kun vielä lisätään puurakentamisen merkittävä toteutus, niin olemme kaikin puolin yhdessä onnistuneet. Tästä on hyvä jatkaa hankkeen loppuosaan”, kertoo Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen.

”Rakennusvalvonta on antanut käyttöönottoluvan sairaalalle ja olemme nyt vastaanottaneet yli kaksi kolmasosaa uudesta sairaalasta. Potilastyö voi alkaa tammikuun lopulla, kun ensimmäisten yksiköiden muutto on suoritettu”, iloitsee kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto

Nyt valmistuneet tilat sisältävät ns. kuuman sairaalan eli päivystyksen, kuvantamisen ja laboratorion näytteenoton sekä synnytys-, leikkaus- ja teho-osastot. Myös pääosa vuodeosastoista sekä päiväsairaala, toimenpideyksikkö ja välinehuolto siirtyvät uusiin tiloihin. Yhteensä uuden sairaalan hankelaajuus on 46 000 bruttoneliömetriä, josta ensimmäisessä vaiheessa valmistuu noin 30 000 bruttoneliömetriä.

Marras- ja joulukuun aikana tehdään edelleen pieniä viimeistelytöitä sekä kalustetaan ja varustellaan tilat toimintaa varten. Hoitotoiminnoista ensimmäisenä käynnistyvät magneettikuvaukset uuden sairaalan puolella jo marraskuun lopulla. Muut yksiköt muuttavat vaiheittain tammikuun kahden viimeisen viikon aikana. Tiedotusvälineiden ja asiakkaiden on mahdollista tutustua uuden sairaalan tiloihin avajaisten yhteydessä tammikuussa.

Toinen vaihe alkaa 2020

Toisen vaiheen työt käynnistyvät välittömästi yksiköiden muuton jälkeen, jolloin ensimmäinen vanhan sairaalan siipi puretaan uuden rakennusosan kohdalta. Rakennustyöt jatkuvat vuoden 2021 kesään saakka, jonka jälkeen alue viimeistellään purku- ja pihatöiden osalta.

Toinen vaihe jakautuu eri osiin, joista ensimmäisessä lasten ja nuorten poliklinikka sekä Kajaanin terveyskeskuksen vastaanotot ja kuntoutusosasto siirtyvät syksyllä 2020 uuden sairaalan tiloihin. Keväällä 2021 aukeavat kehitysvammaosasto, lasten ja nuorten psykiatrian yksiköt ja ensihoidon tilat. Viimeiseksi muuttavat loput poliklinikat ja osastot alkusyksystä 2021.

Allianssi onnistunut tehtävässään

Uuden sairaalan tilat on suunniteltu hoitoprosessien mukaan. Kaikessa toiminnassa tuetaan kuntoutusta ja potilaiden sujuvaa hoitoa. Rakennuksessa käytetään uutta teknologiaa mm. logistiikassa, turvallisuudessa ja viestinnässä. Potilastiloissa on korostettu selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä sekä viihtyisyyttä. Luonnonvalo, sisustusvärit sekä taide kuuluvat olennaisena osana hoitoympäristöön. Sairaalarakennus on suunniteltu muuntojoustavaksi siten, että tilamuutokset ovat mahdollisia esimerkiksi palvelutarpeen muutoksissa.

Kainuun uuden sairaalan kokonaisbudjetti on 159 miljoonaa euroa. Hanke toteutetaan ns. allianssimallilla, jossa tilaaja, urakoitsijat ja suunnittelijat vastaavat yhteisesti onnistumisesta. Tavoitekustannuksen ylityksestä vastaavat allianssiyritykset ja tilaaja 50 %:n osuuksilla. 

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, projektijohtaja Kimmo Ahonen, puh. 0400 179 022, kimmo.ahonen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Kainuun sote, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, puh. 044 777 3033, maire.ahopelto[at]kainuu.fi

Kuva-aineistot medialle: www.kainua-allianssi.fi/media

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.