c

Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus voitti tontinluovutuskilpailun Helsingin Sörnäisissä

Lehdistötiedotteet 27.9.2019 10.00 CET

Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus valittiin parhaaksi suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailussa, jonka Senaatti-kiinteistöt järjesti Helsingin Sörnäisissä Vilhonvuoren alueella keskeisellä paikalla sijaitsevasta tontista. Skanska ja Senaatti ovat eilen allekirjoittaneet esisopimuksen noin 21 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeuden kaupasta.

Haapaniemenkadun puolelle sijoittuvaa, iltapäivä- ja ilta-auringosta nauttivaa rakennuksen sisäänkäyntiaukiota palkintoraati kiittelee hienoksi katetuksi kaupunkitilaksi. Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Tontti sijaitsee Helsingin Sörnäisissä Hämeentien, Haapaniemenkadun ja Sörnäisten rantatien rajaamassa korttelissa Väinö Tannerin kentän laidalla. Tontilta on vastikään purettu 1970-luvun toimistorakennus. Voittaneen suunnitelman pohjalta valmistellaan tontin asemakaavan muutos.

Yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton ja Helsingin kaupungin kanssa järjestetyn kilpailun arviointi- ja neuvotteluvaiheen tulosten julkistamistilaisuus järjestettiin Senaatti-kiinteistöjen auditoriossa tänään perjantaina 27.9. Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton edustajista koostunut raati perusteli voittajaehdotuksen valintaa muun muassa sillä, että siinä ympäristön arkkitehtuuria on tulkittu tuoreella tavalla.

Samassa kokonaisuudessa liiketilaa, toimistoa, hotelli ja asuntoja

Kilpailutehtävänä oli suunnitella tontille toimitiloista sekä muista käyttötarkoituksista koostuva toiminnallinen kokonaisuus. Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnitelmassa tontille on sijoitettu liike- ja toimistotilaa, hotelli ja asuntoja.

”Konseptimme lähtökohtana on luoda keskeinen osa sosiaalisesti, kulttuurisesti ja toiminnallisesti tiivistä urbaania aluetta, joka elää vuorokauden ympäri. Korttelin ensimmäiset kerrokset ovat avoimia, ja niihin tulee monipuolisia palveluja. Korttelipiha tarjoaa luontokeitaan ja kohtaamispaikan. Suunnitelma yhdistää sekä vaihtoehtoisia asumisratkaisuja että joustavia tulevaisuuden työskentelytiloja”, luonnehtii arkkitehti, SAFA Vesa Oiva Anttinen Oiva Arkkitehdeistä.

Yhtenäisessä rakennuskokonaisuudessa on punatiilinen toimisto-, liiketila- ja hotellirakennus, jonka päälle nousee asuntoja. Tuleva asuntotarjonta on siinä mielessä merkittävä asia, että alueelle ei ole rakennettu uusia asuntoja yli kymmeneen vuoteen. ”Odotamme, että tähän tiiviiseen ympäristöön nousevan omintakeisen kokonaisuuden upeat asunnot herättävät paljon kiinnostusta”, sanoo aluejohtaja Juhani Aspara Skanska Kodeista.

Haapaniemenkadun puolelle sijoittuvaa, iltapäivä- ja ilta-auringosta nauttivaa rakennuksen sisäänkäyntiaukiota palkintoraati kiittelee hienoksi katetuksi kaupunkitilaksi. Sisäänkäyntiaukio sekä sisäpihan monikäyttöiset tilat puolestaan kytkevät rakennuksen luontevaksi osaksi korttelin muita uudisrakennushankkeita ja alueen liikennesuunnitelmia.

Tulevan rakennuksen piha-alueen toisella puolella sijaitsevat Taideyliopiston Kuvataideakatemian tulevat tilat. Kuvataideakatemian uudishanke valmistuu vuonna 2021. Lisäksi Hämeentien liikennesuunnitelma vaikuttaa alueen luonteeseen: joukkoliikennekaduksi muuntautuvan Hämeentien uudistus käynnistyi tänä vuonna.

Rakentaminen voisi alkaa vuoden 2021 lopussa

”Käytimme kilpailuedotuksemme kokonaisuuden suunnittelussa apunamme palvelumuotoiluyritys Hellonia. Hellonin toteuttamien haastattelujen avulla muodostettiin näkemyksiä siitä, mitä alueella asuvat ja siellä toimivat ja liikkuvat toivovat korttelilta ja sen palveluilta. Nämä näkemykset toimivat suunnittelun lähtökohtina”, kertoo johtaja Antti Nousiainen Skanska CDF:stä.

”Tavoitteenamme on käynnistää arviolta puolitoista–kaksi vuotta kestävä kaavaprosessi mahdollisimman pian. Hankkeen rakentaminen voisi käynnistyä vuoden 2021 lopussa, jos pääsemme tavoitteeseemme”, Nousiainen jatkaa.

Kilpailuehdotukset ovat esillä Helsingin keskustassa osoitteessa Kansakoulukatu 3 Areena-kerroksessa maanantaista 30.9. perjantaihin 18.10.2019.

Lisätietoja:

Skanska CDF Oy, johtaja Antti Nousiainen, puh. 040 746 7584, antti.nousiainen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Senaatti-kiinteistöt, kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio, puh. 050 439 1337, elias.rainio[at]senaatti.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.