c

Skanska rakentaa Posivalle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen Olkiluotoon

Lehdistötiedotteet 28.6.2019 11.02 CET

Skanska ja Posiva ovat allekirjoittaneet käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen rakentamishankkeen toteutusvaiheen sopimuksen. Eurajoelle Olkiluotoon sijoittuvan laitoksen rakennushankkeen on suunniteltu valmistuvan kesällä 2022. Sopimuksen arvo Skanskalle on noin 45 miljoonaa euroa.

Ilmakuva kapselointilaitoksesta. Kuva: Posiva

”Kapselointilaitos rakennetaan osana Posivan ainutkertaista projektia, jossa toteutetaan myös kapselointilaitoksen prosessijärjestelmät, loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät jo louhittuihin tiloihin, käyttölupaprosessi sekä valmistellaan tuotantotoiminnassa tarvittavat toimitusketjut”, Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka kertoo.

”Etenemme Skanskan kanssa tyytyväisinä valmisteluvaiheen jälkeen varsinaiseen rakentamisvaiheeseen, jonka aikana odotamme hyvän yhteistyön edelleen jatkuvan”, Mokka jatkaa.  

Skanska ja Posiva allekirjoittivat hankkeen valmisteluvaihetta koskevan sopimuksen marraskuussa 2018. ”Hankkeen urakkamuoto on sovellettu projektinjohtourakka”, kertoo Skanskan Satakunnan tulosyksikön johtaja Kari Sundelin. Kapselointilaitos on kooltaan noin 11 500 kerrosneliömetriä, ja siihen tulee betonirakenteita noin 16 000 kuutiota. ”Rakennus on kokonaistilavuudeltaan suunnilleen samankokoinen kuin esimerkiksi Turun linna”, Sundelin vertaa.

Kapselointilaitoksessa käytetty ydinpolttoaine pakataan kupari-valurautakapseleihin. Tarkastuksen jälkeen kapselit loppusijoitetaan syvälle maan alle louhittuun ONKALOon®.

Skanskalla on pitkäaikainen kokemus ydinlaitosprojekteista ja yhtiö on aikaisemmin toteuttanut Olkiluodon alueella lukuisia projekteja.

Posiva Oy aloittaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituksen syvälle peruskallioon louhittuun ONKALOon® 2020-luvulla. Posivalla on loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa. Ennen varsinaisen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen aloitusta toteutetaan vielä käyttölupaprosessi.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, yksikönjohtaja Kari Sundelin, puh. 040 776 3230, kari.sundelin[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Posiva Oy, rakennuspäällikkö Juha Riihimäki, puh. 02 8381 5300, juha.riihimaki[at]posiva.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.

Posiva Oy on maailman johtava loppusijoittaja, joka toteuttaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan voimalaitoksilla syntyvän käytetyn polttoaineen loppusijoituksen vastuullisesti. Tytäryhtiö Posiva Solutions Oy keskittyy Posivalle käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyvässä suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystoiminnassa syntyneen tietotaidon myyntiin sekä konsultointiin.