c

Skanska rakentaa Helsingin kaupungille Atrain-asuntokorttelin Kalasatamaan

Lehdistötiedotteet 9.4.2019 13.40 CET

Skanskan ja Helsingin kaupungin yhteistyö jatkuu Kalasataman Verkkosaaren alueella, kun Skanska toteuttaa Capellan puistotien varrelle viiden kerrostalon Atrain-korttelin. Urakkasopimuksen arvo on noin 44,8 miljoonaa euroa.

Havainnekuva Atrain-korttelista kadun puolelta. Kuva: Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy

Talojen korkeudet vaihtelevat kuuden ja kahdeksan välillä, ja niihin tulee yhteensä 193 asuntoa. Asuntojen joukossa on niin omistus-, asumisoikeus- kuin vuokra-asuntoja. Korttelin yhteispihan alle sijoittuu yhtiöiden yhteinen autohalli. Rakennusten ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan asuntoja palvelevia yhteistiloja sekä muutamia liiketiloja.

Rakennettavien yhtiöiden nimet ovat HEKA Kalasatama Capellan puistotie 24, As. Oy Helsingin Capellan kanava sekä Helsingin Asumisoikeus Oy Atrain. Atrain-kortteliksi nimetyn kokonaisuuden ulkonäkö noudattelee Kalasataman vallitsevaa ilmettä, jossa rakennusten julkisivut ovat tiilimuurattuja. Kokonaisuuden suunnittelee Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy.

Skanska on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä Kalasataman Verkkosaaren ja Sompasaaren alueen asuntokehittäjistä ja rakentajista. Alueella on Skanskan omia asuntoprojektikehityshankkeita rakenteilla ja suunnittelussa, minkä lisäksi Skanskalla on työn alla myös lähes 200 asunnon Gustaf Wilhelm -kortteli Helsingin kaupungille, SATOlle rakennettavat 96 ja 63 asunnon hankkeet, TA-Kotien 47 asunnon hitas-yhtiö, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tuleva suuri toimitilakokonaisuus sekä Lindström Investin toimistotalo.

Fiksussa Kalasatamassa älykkäät energiajärjestelmät

Kalasataman alueella ympäristötehokkuus on huomioitu esimerkiksi siten, että koko alueen jätehuolto toteutetaan imuputkijärjestelmällä. Tämä vähentää jäteautojen liikkumista alueella. Näin siellä syntyy tavallista vähemmän liikenteen hiilidioksidipäästöjä ja ilmanlaatu pysyy parempana.

Fiksu Kalasatama -kokonaisuuteen kytkeytyvän Älykkäät Energiajärjestelmät -hankkeen tontinluovutusehdot edellyttävät ekotehokkuutta muillakin tavoin. Rakennettaviin asuntoihin tulee automaatio- ja energiainformaatiojärjestelmä, joka tekee mahdolliseksi huoneistokohtaisen veden- ja energiankulutuksen seurannan ja sähkölaitteiden etähallinnan verkossa. Huoneiston asukas voi näin esimerkiksi seurata sitä, miten paljon huoneistossa kuluu sähköä ja vettä keskimäärin ja milloin on kulutuspiikkejä.

Kalasataman asukkaille keskeisen virkistysmahdollisuuden tarjoaa alueen rantoja ja kanavia kiertävä rantapromenadi. Kalasataman entinen satama- ja teollisuusalue on muuttamassa radikaalisti muotoaan, ja vuoteen 2040 mennessä asukkaita on siellä noin 25 000 ja työpaikkoja noin 10 000.

Lisätietoja:

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, projektipäällikkö Kalevi Väänänen, puh. 040 3345244, kalevi.vaananen[at]hel.fi

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Risto Mäkinen, puh. 040 551 7251, risto.makinen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.