c

Skanska ja Caverion kehittämään OYS:n Tulevaisuuden sairaalan B-rakennusta

Lehdistötiedotteet 13.3.2019 7.00 CET

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on valinnut Skanskan ja Caverionin allianssikumppaneiksi Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 -hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen.

Haivannekuva OYS Tulevaisuuden sairaalasta. B-rakennus on se, jonka katolle on kuvassa piirretty helikopterin laskeutumispakka. Kuva: Tulevaisuuden sairaala 2030.

Valinta koskee niin kutsutun B-rakennuksen kehittämistä. Varsinainen kehitysvaiheen sopimus allekirjoitetaan arviolta maaliskuun lopulla. Allianssimallissa toteutusta edeltää kehitysvaihe, jonka aikana rakennuksen suunnitelmia kehitetään yhteistyössä allianssikumppaneiden, sairaanhoitopiirin linjajohdon sekä henkilökunnan kanssa. Kehitysvaiheen jälkeen sairaanhoitopiiri tekee erillisen päätöksen toteutusvaiheen käynnistämisestä.

Toteutusvaiheeseen kuuluu noin 56 400 bruttoneliömetriä uusien sairaalatilojen ja maanalaisten paikoitustilojen rakentamista Oulun Kontinkankaalle. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan yhtä aikaa kaksi kymmenkerroksista rakennusta eli rakennukset A ja B siten, että ne muodostavan yhden kokonaisuuden. Tavoitteena on, että B-rakennus valmistuu vuonna 2023.

A-rakennuksen toteuttaa NCC Suomi Oy allianssissa talotekniikkaurakoitsija Aro-Systemsin ja automaatiourakoitsija Siemensin sekä muiden toimijoiden kanssa. A-rakennuksen toteutus on alkanut helmikuussa tulevan rakennuksen paikalla nykyään sijaitsevan pysäköintirakennuksen purkamisella, ja paikalla niinikään sijaitsevaa vanhaa hallintorakennusta aletaan purkaa maaliskuun puolivälissä. A-rakennuksen perustustyöt pyritään aloittamaan huhti–toukokuussa 2019.

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 -hankkeen ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampion mukaan hankkeen ensimmäisen vaiheen uudet kiinteistöt valmistuvat vuosien 2022 ja 2023 aikana. ”Uusi sairaala on meille välttämätön, tarpeellinen ja kiireellinen. Kesällä 2018 päivitettiin suunnitelma, jossa rakentamista kiirehdittiin entisestään – nyt saamme yhteispäivystykselle uudet tilat neljä vuotta nopeammin. Kaiken lisäksi säästämme uuden suunnitelman mukaisella rakentamisjärjestyksellä noin 300 miljoonaa euroa, kun voimme nopeuttaa uuden sairaalan rakentumista jopa kuudella vuodella. Nyt kun meillä on ensimmäisen vaiheen rakentajat valittu, se varmistaa, että pääsemme uuden sairaalan rakentamisessa eteenpäin.”

”A- ja B-rakennuksia rakennetaan osittain yhtäaikaisesti, mikä edellyttää hankekokonaisuuden huolellista koordinaatiota”, toteaa Skanskan Pohjois-Suomen aluejohtaja Sakari Jämsä.

”Hyvän etukäteissuunnittelun merkitys korostuu, kun hankkeen toteutus tapahtuu rinnakkain sairaalatoiminnan kanssa. Erityisesti teknisten järjestelmien toteutus edellyttää tarkkaa suunnittelua, jotta sairaalan normaali ja keskeytyksetön toiminta voidaan rakentamisvaiheessa turvata”, sanoo Caverionin Suomi -divisioonan johtaja Ville Tamminen.

Elinkaarikustannuslaskelmilla lisää energia- ja materiaalitehokkuutta

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 -ohjelman tavoitteena on uudistaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sairaaloiden toimintaa ja prosesseja. Osana tätä uudistusta toteutetaan yliopistolliselle sairaalalle nykyaikaiseen erikoissairaanhoitoon soveltuvat tilat potilaiden parhaaksi. Tilat suunnitellaan monikäyttöisiksi, toimiviksi ja viihtyisiksi ja niissä hyödynnetään uusinta teknologiaa ja tietojärjestelmiä.

Rakennushankkeessa on tavoitteena ympäristöystävällisten ja innovatiivisten ratkaisujen löytäminen ja koko elinkaaren aikaisten vaikutusten ja kustannusten huomioiminen. ”Hankkeessa hyödynnetään elinkaarikustannuslaskentaa sekä mittareita, joiden avulla vähennetään kustannuksia ja parannetaan energia- ja materiaalitehokkuutta”, kertoo hankekehityspäällikkö Markus Pöllä Skanskalta.

 Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi marraskuussa 2018 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille poikkeusluvan uuden yliopistollisen sairaalan ensimmäisen vaiheen rakentamiseen. Kaiken kaikkiaan uuden sairaalan rakennushanke kestää kymmenisen vuotta, ja uudisrakentamisen investointikustannus on kokonaisuudessaan noin miljardi euroa. Kyseessä on yksi Oulun seudun suurimmista rakentamishankkeista.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä aloitettiin uuden yliopistollisen sairaalan suunnittelu Ouluun vuonna 2012. Nykyinen sairaala on rakennettu 60-70 luvun taitteessa, ja se on niin huonokuntoinen, että sen peruskorjaus olisi tullut kokonaan uuden sairaalan rakentamista kalliimmaksi.

Lisätietoja:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio, puh. 040 151 4005, kari-pekka.tampio[at]ppshp.fi

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Markus Pöllä, puh. 040 543 5699, markus.polla[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Veikko Laitila, projektijohtaja, Caverion Suomi Oy, puh. 040 066 0938, veikko.laitila[at]caverion.com

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.