c

Skanskan asuntokohteet Espoon Calibri ja Franklin saivat HURRAA-kunniamaininnan

Lehdistötiedotteet 14.12.2018 12.00 CET

Skanskan Espoon Tapiolaan rakentamat tähdenmuotoiset asuintalot Espoon Calibri ja Franklin ovat saaneet Espoon kaupungin HURRAA-palkinnon kunniamaininnan.

Skanskan Espoon Tapiolaan rakentamat tähdenmuotoiset asuintalot Espoon Calibri ja Franklin sijaitsevat näyttelykeskus WeeGeen naapurissa.

HURRAA-tunnustuspalkinnot jaettiin Epoon Rakennusvalvontakeskuksessa perjantaina 14.12.2018. Tunnustus on jaettu vuodesta 2014 yhdelle tai useammalle rakennuskohteelle, jotka toteuttavat tai edistävät Espoon rakennusvalvonnan tavoitteita esimerkillisesti.

Espoon Calibri ja Franklin sijaitsevat Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman entisen Weilin & Göösin painotalon eli nykyisen WeeGee-näyttelykeskuksen naapurissa. Calibrin ja Franklinin nimet juontavat juurensa kirjasintyypeistä painotalon ja alueen lähihistorian innoittamana. Tapiolan puutarhakaupunki on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja se on myös nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Calibrin ja Franklinin kokonaisuuteen kuuluu kolme valkoista taloa Pohjantien ja Ahertajantien kulmassa. Rakennukset ovat 4–5-kerroksisia ja kolmisakaraisia. Calibrin asunnot valmistuivat alkuvuodesta, Franklinin asukkaat puolestaan muuttivat asuntoihinsa syksyllä 2018.

Korttelin suunnitelma pohjautuu Skanskan ja WeeGee Oy:n vuonna 2013 järjestämään suunnittelukilpailuun, jonka voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ”Puutarhassa”. ”Arkkitehtonisesti mielenkiintoiset, puistomaiselle tontille vapaasti sijoitetut talot tuovat alueelle uutta ilmettä, mutta kunnioittavat samalla kulttuurihistoriallista ympäristöään ja Tapiolan alkuperäistä henkeä”, kertoo Skanska Kotien kaavakehitysjohtaja, arkkitehti Hille Kaukonen, joka toimi myös kilpailun tuomaristossa.

Espoon rakennusvalvonnan arviointiryhmä kommentoi voittanutta ehdotusta muun muassa seuraavasti: ”Pohjaratkaisultaan tähden muotoiset rakennukset ovat omiaan luomaan mielenkiintoisia ja laadukkaita ulko- ja sisätiloja. Julkisivujen selkeät materiaalivalinnat eli lasipinnat ja rapatut päädyt tukevat tilasommitelmaa. Pitkät parvekkeet tarjoavat asukkaille monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Ne ovat osittain kapeat, eivätkä näin pimennä asuntoja turhaan.” Kaikkia Calibrin ja Franklinin koteja reunustaa pitkänomainen parveke. Suurimmissa huoneistoissa on kaksi parveketta eri ilmansuuntiin.

”Tähtitalojen sakarat tarjosivat joustavuutta ja ilmeikkyyttä asuntopohjien suunnitteluun. Pystyimme toteuttamaan sekä pieniä mutta silti toimivia asuntoja, että isompia läpi rungon ulottuvia asuntoja, joista aukeaa erilaisia näkymiä", toteavat arkkitehdit SAFA Vesa Oiva ja Kaisa Lintula Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä.

”Rakennusten kolmisakaraisen muodon ansiosta asunnoissa ei ole hukkaneliöitä eikä pimeitä kulmia. Asuntojen suunnittelun lähtökohta on keittiön ja olohuoneen yhdistävä oleskelutila, jonne tulee runsaasti luonnonvaloa suurista ikkunoista”, kuvailee Skanska Kotien Olli Metsäranta, joka toimi projektipäällikkönä Calibrin ja Franklinin hankkeissa.

Arjen rakennetulla, fyysisellä ympäristöllä on kiistaton merkitys ihmisen hyvinvoinnille. HURRAA-tunnustuspalkinto on espoolainen hatunnosto ajankohtaiselle, erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutuneelle, rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Palkinnon jakavat Espoon rakennuslautakunta ja rakennusvalvontakeskus.

Lisätietoja:

Espoon kaupunki, vs. lupapäällikkö Christel Schalin, puh. 043 827 0874, christel.schalin[at]espoo.fi

Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, arkkitehti SAFA Vesa Oiva, puh. 050 360 2465, vesa.oiva[at]aoa.fi

Skanska Kodit, projektipäällikkö Olli Metsäranta, puh. 040 512 9626, olli.metsaranta[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2017 lopussa 2 086 henkilöä Suomessa.