c

Skanskan Luminary-tornitalo palkittiin Global BIM Awards -kilpailussa parhaana kaupallisena projektina

Lehdistötiedotteet 20.9.2018 6.00 CET

Skanskan Tampereella rakenteilla oleva Luminary-tornitalo on valittu maailman parhaaksi kaupalliseksi tietomalliprojektiksi ohjelmistotalo Teklan Global BIM Awards -kilpailussa.

Luminary-rakennuskokonaisuus koostuu matalammasta osasta ja 21-kerroksisesta torniosasta. Luminaryyn tulee viihtyisä sisäpiha.

Luminary-tornitalo oli yksi kaiken kaikkiaan yli 140 rakennusprojektista, jotka olivat mukana maailmanlaajuisessa kilpailussa. Tekla Global BIM Awards -kilpailuun pääsevät kunkin alueellisen tason kilpailun parhaat hankkeet.

Luminary on arkkitehtuuriltaan ja laatutasoltaan ainutlaatuinen kokonaisuus. Skanskan kehittämä ja rakentama Tampereen keskustassa sijaitseva asuinrakennus koostuu torniosasta ja matalammasta osasta, joissa on yhteensä 188 asuntoa yksiöistä suuriin kattohuoneistoihin. Liiketiloihin tulee muun muassa ravintola ja kahvila terasseineen.

Kilpailun tuomariston mukaan 21-kerroksinen Luminary on haastava ja monimutkainen rakenne, joka edellyttää erittäin sujuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden, rakentajien ja valmistajien välillä. Tontti rakennetaan rajojaan myöten täyteen, minkä seurauksena rakennuksen tuennat ja perustukset ovat olleet haastavia. Suunnittelussa on pitänyt huomioida niin naapurirakennukset kuin katujen korot ja kaupungin yhdyskuntatekniikka.

Perustuksia on monessa eri tasossa, ja paikalla valetuissa kellarikerroksissa on paljon raudoitusta, varusteluja, läpivientejä ja liittymiä. Paikallavalu-urakoitsija mallinsi betonivalut rakennemallin perusteella niin tarkasti, että raudoitteet voitiin tilata ja työ toteuttaa työmaalla tietomallin perusteella. Malleja ja piirustuksia käytetään työmaalla mobiililaitteiden avulla.

Betonielementeissä on huomioitu työturvallisuus jo suunnitteluvaiheessa esimerkiksi siten, että Skanska on mallintanut työmaan putoamissuojaukset. Nämä ovat mukana myös talon samanlaisina toistuvista kerroksista tehdyissä tarkoissa aikataulusimulaatioissa. Suomen ja Baltian maiden kilpailussa tuomaristo totesi Luminaryn elementtien mallinnustarkkuudesta, että se on viety poikkeuksellisen pitkälle ja työmaan tarpeet otettu erinomaisesti huomioon.

Luminarya toteuttamassa ovat Skanskan lisäksi muun muassa seuraavat yritykset:

 

  • A-Insinöörit Suunnittelu Oy
  • BST-Arkkitehdit Oy
  • Betonirakenne Oinas Oy
  • Parma Oy
  • Optiplan Oy
  • Caverion Suomi Oy.

Tänä vuonna Tekla BIM Awards Suomi ja Baltia -kisassa oli mukana peräti kolme projektia, joissa Skanska on päätoteuttajana, projektikehittäjänä tai molemmissa rooleissa. Luminaryn lisäksi mukaan osallistuivat Helsingin Olympiastadionin uudistushanke sekä Kainuun uusi sairaala, joka voitti Suomen ja Baltian alueen kilpailun. Kainuun uusi sairaala sai maailmanlaajuisessa kilpailussa kunniamaininnan.

Skanskan hankkeista maailmanlaajuisen Tekla Global BIM Awards -kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet esimerkiksi S-ryhmän logistiikkakeskus Sipoossa vuonna 2015 ja Manskun rasti -toimistohanke vuonna 2011.

 

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, yksikönjohtaja Toni Tuomola, puh. 040 754 3045, toni.tuomola[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Luminaryn esittely Tekla Global BIM Awards -kilpailussa (englanniksi)

Luminaryn asuntomarkkinointisivusto: www.skanska.fi/luminary

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2017 lopussa 2 086 henkilöä Suomessa.