c

Euroopan kemikaalivirasto ja Skanska sopimukseen toimistotilojen vuokraamisesta Helsingin Telakkarannasta

Lehdistötiedotteet 4.12.2017 14.30 CET

Euroopan kemikaalivirasto ECHA muuttaa Skanskan kehittämiin uusiin toimistotiloihin Helsingin Telakkarantaan vuoden 2020 alussa. ECHA ja Skanska allekirjoittivat tilojen vuokraamista koskevan sopimuksen tänään maanantaina 4.12.

ECHAn toimitalo kuvattuna Telakkakadun suunnasta

ECHAn 8-kerroksinen toimitalo tulee osoitteeseen Telakkakatu 6, aivan Telakkarannan alueen sydämeen. Uudisrakennuksen osaksi ja sen sisälle jää vanha punatiilinen puutyöpajarakennus, jonka ulkovaippa on suojeltu. Lisäksi vieressä sijaitseva suojeltu vanha konepajarakennus uudistetaan täysin, ja siihen toteutetaan kokous- ja tapahtumakeskus. Kahden rakennuksen välille tulee kulkuyhteys. Kaiken kaikkiaan rakennuskokonaisuuteen tulee noin 17 500 neliötä vuokrattavaa tilaa.

Uusiin tiloihin siirtyvät kaikki ECHAn noin 650 työntekijää ECHAn nykyisistä tiloista Annankadulta. Uudet tilat on suunniteltu joustaviksi, avoimiksi ja valoisiksi. Taloon tulee muun muassa tiloja vierailijoille sekä henkilöstöravintola. Julkisivu noudattelee Telakkarannan alueen vanhojen teollisuusrakennusten punatiilistä ilmettä. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa L-Arkkitehdit Oy.

Skanska on käynnistänyt vanhojen rakennusten ja rakenteiden purkutyöt Telakkarannassa marraskuussa 2017. Purkutyöt alueella toteutetaan vaiheittain. ECHAn käyttöön tulevan uudisrakennuksen rakentaminen käynnistyy välittömästi. Skanska toimii itse hankkeessa sijoittajana.

"Olen iloinen voidessani allekirjoittaa vuokrasopimuksen uusista ja inspiroivista tiloista ECHAn käyttöön. On hienoa, että EU-virastona voimme osallistua Helsingin keskustan historiallisen teollisuusalueen kehittämiseen. Tämä on aidosti eurooppalainen hanke, jonka suunnittelussa, johtamisessa ja rakentamisessa on mukana asiantuntijoita useista Euroopan maista", sanoo Geert Dancet, ECHAn pääjohtaja.

”Olen erittäin tyytyväinen siihen, että ECHA valitsi monista vaihtoehdoista juuri meidät uusien toimitilojensa toteuttajaksi. Hanke osoittaa, että meille on kiistatonta kilpailuetua siitä, että voimme itse toimia tämän kokoluokan hankkeissa sekä sijoittajana että toteuttajana”, sanoo Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti.

Skanska on kehittänyt Telakkarannan aluetta hyvässä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuodesta 2006 lähtien. ECHAn toimitilahanke käynnistää koko Telakkarannan alueen uudistushankkeen rakentamisvaiheen. Sen kautta viimeinen Helsingin kantakaupungissa sijaitseva vanha teollisuusalue kokee muodonmuutoksen asumisen, liiketoiminnan ja kaupunkikulttuurin käyttöön.

Telakkarannan historiallisen alueen tulevaisuutta visioitiin vuonna 2010 ratkenneessa kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa. Kilpailun voitti tanskalaisen Lundgaard & Trandberg Arkitekter -toimiston työ Living Harbour, jonka pohjalta alueen kokonaissuunnitelma on laadittu.

Telakkarannan kokonaisuuteen liittyvät myös Telakkakadun uudistustyöt, jotka käynnistyvät keväällä 2018. Katuhankkeessa muutetaan raitiovaunun 6 reitti kulkemaan Telakkakadun kautta. Raitiovaunun on tarkoitus alkaa liikennöidä uudella reitillään lokakuussa 2020.

Laivatelakka, satama ja kaksi nosturia antavat Telakkarannalle omanlaisensa luonteen. Alueella yhdistyvät Suomessa poikkeuksellisella tavalla telakkamiljöö, meri ja kantakaupungin palvelut. Alueelle tuo houkuttelevuutta rantapromenadi, jonka varrelle suunnitellaan ravintola- ja kahvilatiloja. Kokonaisuudessaan alueen arvioidaan valmistuvan 2020-luvun puolivälissä.

Lisätietoja:

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA), lehdistöpäällikkö Mikko Väänänen, puh. 040 520 3513, press[at]echa.europa.eu

Skanska Oy, asiakkuusjohtaja Jari Kuronen, puh. 040 505 8844, jari.kuronen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on Euroopan Unionin virasto, joka vastaa EU:n uraauurtavan kemikaalilainsäädännön täytäntöönpanosta. ECHAn työ auttaa varmistamaan, että kemikaaleja käytetään turvallisesti ja että ihmisten terveyttä ja ympäristöä suojellaan samalla kun Euroopan teollisuuden kilpailukykyä vahvistetaan. ECHA on yksi suurimmista Euroopan Unionin virastoista, ja sen henkilöstö edustaa 26 EU-kansallisuutta. ECHAlla on merkittävä vaikutus koko pääkaupunkiseudun alueeseen: viraston henkilöstö ja heidän perheensä asuvat alueella, ja viraston järjestämissä tapahtumissa vierailee vuosittain yli 12 000 kävijää.

http://echa.europa.eu/

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.