c

Keravan Ahjoon valmistunut yhteisötaideteos vahvistaa uudelleensyntyvän alueen identiteettiä

Lehdistötiedotteet 3.11.2017 7.10 CET

Keravan Ahjoon, Cityvaraston seinään, on valmistunut näyttävä muraaliteos elävöittämään lähiympäristöä ja vahvistamaan kasvavan alueen uutta identiteettiä. Luontoaiheisen teoksen ideointiin ja toteutukseen osallistettiin myös alueen asukkaita.

Keravan muraalissa seikkailevat eläinhahmot.

Osoitteeseen Ketjutie 3 valmistunut muraali sai alkunsa Skanskan BoKlok-yksikön aloitteesta. ”Rakennamme Cityvaraston naapuritontille parhaillaan uusia BoKlok-koteja. Asuntorakentamisen lisäksi haluamme olla vahvasti mukana kehittämässä myös asuinalueiden viihtyisyyttä omien projektiemme ulkopuolella. Ahjossa tämä konkretisoitui Cityvaraston seinässä, jonka elävöitimme yhteisölliseksi taidehankkeeksi yhdessä Keravan kaupungin vapaa-ajan palvelujen yksikön, Cityvaraston, Tikkurilan ja alueen asukkaiden kanssa. Uusi muraali luo Ahjoon uudenlaista identiteettiä ja tuo vielä pitkään iloa alueen asukkaille”, kertoo BoKlokin Suomen maajohtaja Susanna Sucksdorff.

”Pyrimme lisäämään taidetta kaupunkiympäristöön hallitulla ja suunnitelmallisella otteella. Seinämaalausten toteutus ja muu kaupunkitaide ovat osa laajempaa asuinympäristön viihtyisyyden lisäämiseen tähtäävää toimintaa. Ahjon muraali on toinen vuonna 2017 Keravalla toteutetuista suuren kokoluokan seinämaalauksista ja nämä maalaukset yhdessä toimivat nyt esimerkkeinä uusia vastaavia toteutuksia suunniteltaessa. Muraalin toteutus Cityvaraston seinään olikin juuri tästä syystä erinomainen idea: lähtökohtaisesti seinä ei varsinaisesti ollut kovin suuri ilo silmälle ja saadun palautteen mukaan maalauksen myötä sekä seinän ulkoasu että lähiympäristön kokonaisvaikutelma saatiin muutettua merkittävästi parempaan suuntaan”, kertoo Keravan kaupunkitaiteesta vastaava projektipäällikkö Jouni Väänänen.

Muraali suunniteltiin yhteistyössä Ahjon asukkaiden kanssa, joiden ideoita kerättiin niin sosiaalisessa mediassa kuin elokuussa 2017 järjestetyssä yleisötilaisuudessakin. Ideoiden pohjalta lopullisen teoksen suunnitteli ja toteutti Jouni Väänänen. Lisäksi ahjolaisille tarjottiin mahdollisuus osallistua muraalin alaosan maalaustalkoisiin, joten teoksessa on näkyvissä usean alueen asukkaan oma käsiala.

Näyttävä muraali on noin 320 neliömetrin kokoinen ja esittelee Ahjon historiaa ja nykypäivää aina sitä muinoin asuttaneista eläimistä tämän päivän kaupunkisilhuettia halkoviin taloihin ja metsiin saakka. Keskellä teosta vedestä nousee aurinko uuteen päivään.

Skanska on tehnyt yhteistyötä vuosien varrella useiden eri taiteilijoiden kanssa rakennusprojekteissaan ja kehittämillään alueilla, kuten Tampereen Härmälänrannassa ja Jyväskylän Kankaan alueella. 

Lisätietoja:

BoKlok, Suomen maajohtaja Susanna Sucksdorff, puh. 050 576 7700, susanna.sucksdorff[at]boklok.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Keravan kaupungin vapaa-ajan palvelut, projektipäällikkö Jouni Väänänen, puh. 040 318 2880, jouni.vaananen[at]kerava.fi

BoKlok on Skanskan ja IKEA:n yhdessä kehittämä konsepti, jossa yhdistyvät kohtuulliset asumiskustannukset, hyvin mietityt tilaratkaisut ja viihtyisä puutaloasuminen. BoKlok-kohteissa on yhteinen pihasauna ja kasvimaa. Ensimmäiset BoKlok-kodit rakennettiin Etelä-Ruotsiin vuonna 1997, ja tähän mennessä Pohjoismaissa on rakennettu jo yli 8 000 BoKlok-kotia.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.