c

Pian avattavan kauppakeskus Sepän katolle Keski-Suomen suurin aurinkovoimala

Lehdistötiedotteet 23.10.2017 8.00 CET

Pian avattavassa kauppakeskus Sepässä Jyväskylässä on ympäristö- ja energiatehokkuus huomioitu monella eri tavalla. Kauppakeskuksen katolle on tulossa Keski-Suomen suurin aurinkovoimala.

Kauppakeskus Sepälle haetaan platinatason LEED-ympäristösertifikaattia.

Sepän tavoitteena on kansainvälinen platinatason LEED®-ympäristösertifikaatti (Leadership in Energy and Enviromental Design), jossa arvioidaan rakennushankkeen sekä tilojen ympäristökuormitusta kauppakeskuksen aloittaessa toimintansa.

Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalan asentaminen kauppakeskuksen katolle on pian loppusuoralla. Aurinkovoimalan asentaminen kestää kokonaisuudessaan kuusi viikkoa ja paneeleita asennetaan yhteensä noin 1 600 kappaletta. Aurinkovoimala peittää Sepän katolla noin 6 000 neliön alan, mikä tekee siitä Keski-Suomen suurimman, mutta myös valtakunnallisella tasolla suuren aurinkovoimalan.

Paneeleiden kuljettamiseen tarvitaan seitsemän rekka-autoa. Toimituksen ja asentamisen hoitaa Jyväskylän Energian Hohka.

Aurinkosähkö on yksi ympäristölle vähiten kuormitusta aiheuttavista energiantuottomuodoista. LEED-sertifikaatin kriteereissä huomioidaan Paitsi uusiutuvan energian käyttö, myös muun muassa energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ylipäätään, vedenkulutus, sisäilman laatu sekä kohteen sijainti. Kauppakeskus Sepän suunnittelussa rakennukseen on valittu vettä säästäviä vesikalusteita sekä ihmismäärän ja lämpötilan mukaan säätyvä ilmanvaihto.

Kiinteistön jäähdytykseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen käytettävä sähkö saadaan osittain aurinkovoimalasta. Näiden lisäksi paneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään jopa 18 sähköauton latauspaikkaan. Auringonvaloa käytetään kauppakeskuksessa myös toisella tavalla: Sepässä hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnonvaloa, mikä vähentää sähköisen valaistuksen tarvetta.

Kauppakeskus Seppä avataan yleisölle 26.10.2017 klo 8:00.

Lisätietoja:

Kauppakeskus Seppä, Kauppakeskusjohtaja, Mikko Seppälä, +358 44 723 8832 mikko.seppala[at]realprojekti.fi

Skanska Oy, projektijohtaja Kalle Jokela, puh. 050 571 8688, kalle.jokela[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Jyväskylän Energia Hohka: asiakkuus- ja tuotehallintapäällikkö Ahti Weijo, puh. 040 735 6956, ahti.weijo[at]jenergia.fi

Solartukku, Jouni Järvinen, 044 266 2337, jouni.jarvinen[at]solartukku.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.