c

Olympiastadionin peruskivi muurattiin

Lehdistötiedotteet 13.6.2017 13.00 CET

Uudistuvan Olympiastadionin peruskivi muurattiin tiistaina 13. kesäkuuta 2017 stadiontyömaalla.

Uudistuvan Olympiastadionin peruskivi muurattiin tiistaina 13. kesäkuuta.

Peruskiven päämuurareina toimivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto. Peruskivi asetettiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna Olympiastadionin tornin läheisyyteen.

Olympiastadionilla vietettiin historiallista ja ainutlaatuista hetkeä, kun uudistuvan stadionin peruskivi muurattiin stadionin alkuperäisen, kesäkuussa 1936 muuratun, peruskiven viereen. Nyt Suomeen ja Helsinkiin on rakentumassa kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena. Peruskirjan luki ja Helsingin kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi pormestari Jan Vapaavuori.

”Kesäkuussa 1936 Helsingin kaupunginjohtaja Erik von Frenckell toivoi juhlapuheessaan, että peruskirja, joka peruskiven alle kätkettiin, saisi olla vuosikymmeniä ja vuosisatoja kansamme urheilumielen ja suurten saavutusten todistajana. Toive on toteutunut. Vuonna 1938 avattu Olympiastadion tunnetaan niin tornistaan kuin moniin mieliin painuneista urheilu- ja kulttuurihetkistä. Suomalaiset ovat kokeneet stadionilla ja Helsingissä moninaisia hurmoshetkiä, oli kyse sitten vuoden 1952 olympialaisista, konserteista tai urheilijoiden otteista täyden stadionin edessä. Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeella on tärkeä merkitys Helsingin kaupungin ja koko Suomen tapahtumatoiminnan mahdollistajana ja stadionin toiminnalla on myös mittavat tuotantotaloudelliset vaikutukset”, sanoi pormestari Vapaavuori. 

Rakentumassa on suomalaisten stadion tuleville yhteisille elämyksille

”Olympiastadion on yksi Suomen itsenäisyyden symboli; monumentti sekä henkisesti että rakennuksena. Jo stadionin rakennusvaiheessa puhuttiin koko kansan stadionista. Määritelmä ei ole haalistunut, vaan pikemminkin vahvistunut yhteisten kokemusten kautta. Käynnissä oleva Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen muuntaa historiallisen urheilu- ja tapahtuma-areenan paikaksi, joka täyttää tulevaisuuden suurtapahtumien vaatimukset ja on myös päivittäin suomalaisten ja vierailijoiden käytössä”, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto valtiovallan tervehdyksessä.

Lieriö saapui stadionille Lasse Virénin käsissä

Peruskiveen muurattava lieriö saapui Olympiastadionille Lasse Virénin tuomana. Lieriö täytettiin perinteiden mukaisesti tilaisuuden aikana ja sinne asetettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden raha, peruskirja, ote hankesuunnitelmasta, tilaisuuden kutsuvierasluettelo, päivän sanomalehti ja käytössä olevat kolikkorahat.

”On suuri kunnia ja etuoikeus olla uudistamassa kaikkien suomalaisten tuntemaa ja rakastamaa Olympiastadionia. Tämä on suurin Skanskan Suomessa koskaan toteuttama talonrakennusurakka, jossa Skanska on yksin päätoteuttajana. Olympiastadionilla tehtävät työt, kuten vanhojen rakenteiden vahvistaminen, ovat korjausrakentamista vaativimmillaan. Meille skanskalaisille on erityisen tärkeää, että työmaam­me on turvallinen työpaikka sekä hyvä naapuri työmaan ympäristössä asuville ja liikkuville”, toteaa Skanskan toimialajohtaja Jarkko Muurimäki.

Tervetuloa uusi aika

Uudistettu Olympiastadion on toimiva, turvallinen ja tunnistettava. Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille rakentuu 19 290 bruttoneliötä uusia tiloja. Lisäksi kaikki entiset stadionin tilat (noin 20 000 bruttoneliömetriä), katsomot, kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan. Hankkeen kokonaislaajuus on kenttäalue ja katsomot mukaan lukien 90 000 neliötä. Tulevaisuudessa Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan vuosittain noin miljoona kävijää.

Lisätietoja:

Skanska Oy, toimialajohtaja Jarkko Muurimäki, puh. 040 576 8950, jarkko.muurimaki[at]skanska.fi

Skanska Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja Cristina Rinnetie-Uski, puh. 040 501 9816, cristina.rinnetie-uski[at]skanska.fi

Stadion-säätiö, toimitusjohtaja Maija Innanen, puh. 040 530 5522, maija.innanen[at]stadion.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.