c

LähiTapiola pilotoi elinkaariasumiskonseptiaan Vantaan Kivistössä

Lehdistötiedotteet 12.6.2017 10.23 CET

Skanska rakentaa LähiTapiolalle Vantaan Kivistöön 66 asunnon nelikerroksisen kerrostalon, jossa LähiTapiola pilotoi uutta ikäkausiasumisen konseptiaan.

Havainnekuva Vantaan Teresan sisäpihalta

Konseptissa on ajatuksena, että As. Oy Vantaan Teresan asunnot sopivat monenikäisille asukkaille. Niiden varustelussa on kuitenkin otettu huomioon seniorien tarpeet.

”Seniorien asumista voidaan helpottaa monilla yksinkertaisilla keinoilla, kuten tässä asuntokohteessa on tehty. Kaikkien asuntojen liedet on varusteltu sammuttavalla liesivahdilla. Liesivahti katkaisee sähköt päälle unohtuneesta liedestä. Lisäksi liesikuvussa on sammutin, joka sammuttaa liedellä syttyneen tulipalon. Kylpyhuoneet on suunniteltu siten, että niihin voidaan tarvittaessa helposti lisätä turvavälineitä, kuten tukikahvoja ja suihkuistuimia. Keittiöaskareista suoriutumista on helpotettu sijoittamalla mikroaaltouuni korkeudelle, jolla sen käyttö on helpompaa liikuntarajoitteisille, vanhuksille ja lapsille”, kertoo projektipäällikkö Merja Hurmerinta-Kemppainen Skanskasta.

”Konseptissamme on ajatuksena, että ne ominaisuudet, jotka helpottavat seniorien asumista, sopivat myös muille. Ei tarvitse suunnitella erikseen asuntoja, joihin seniorit muuttavat liikuntarajoitteidensa vuoksi, vaan mietimme ratkaisut toisesta näkökulmasta: asukkaan ei tarvitse muuttaa asunnostaan pois liikkumisen tilapäisesti tai pysyvästi heikentyessäkään”, sanoo kiinteistörahastojohtaja Kim Särs LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta. ”Haimme konseptillemme pilottikohdetta, ja koska tämä tontti oli varattu erityisasumiseen, se soveltui meille erittäin hyvin”, Särs jatkaa.

Yhteisöllisyys ja ympäristötehokkuus myös mukana

Vantaan Teresan suunnitteluratkaisuissa on edistetty myös asukkaiden yhteisöllisyyttä siten, että asumista palvelevat aputilat kuten saunaosasto ja talopesula on sijoitettu asuinkerroksiin. Tiloissa on lasiseinät, joten niistä on näköyhteys porraskäytäviin. Myös asukkaiden kerhotilasta avautuu lasiseinän kautta näkymä asuntojen porraskäytävään. Liikkuessaan tiloissa asukkaat voivat siis helposti nähdä, onko lähistöllä muita.

As. Oy Vantaan Teresan rakentaminen käynnistyy kesäkuun alussa 2017, ja se valmistuu joulukuussa 2018. Rakennuksen alakertaan tulee päiväkoti Kivistön lapsille.

Myös ympäristötehokkuuteen on Vantaan Teresassa panostettu. Skanska pyrkii pienentämään hankkeidensa ympäristökuormitusta oman Väripaletti-mittarinsa avulla. Teresassa suositaan ympäristötehokkaita ja vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja. Kun näiden lisäksi tarkastellaan energiatehokkuutta, hiilidioksidipäästöjä ja veden käyttöä, Teresa on kaikilta osa-alueilta Suomen rakennusmääräysten edellyttämää tasoa parempi. Rakennuksen katto on suunniteltu siten, että sinne voidaan haluttaessa myöhemmin lisätä aurinkosähköpaneelit, ja tontilla sijaitsevista seitsemästä autopaikasta viiteen tulee sähköautonlatausvaraus. Korttelin yhteisessä pysäköintilaitoksessa on lisäksi 16 autopaikkaa talon asukkaille.

Lasitaideteos tuo elävyyttä julkisivuun

Vantaan Teresa sijoittuu Kivistössä Ruusukvartsinkadun ja Safiirikujan kulmaan ja noudattelee muiden jo kortteliin rakennettujen asuinrakennusten julkisivumateriaaleja: pääkaduille päin näkyvät julkisivut on tiiliverhoiltu, ja sisäpihan puolelta rakennus on ohutrapattu. Teresaan tulee myös taiteilija Maija Luutosen lasitaideteos, joka sijoitetaan Ruusukvartsikadun ja Safiirikujan kulmaukseen.

"Printtilasitekniikalla toteutettujen lasipintojen kuvamateriaali on rakennettu käyttämällä käsin maalattuja kalvoja ja muokkaamalla niitä sitten kuvankäsittelyohjelmassa. Tavoitteena lasitaideteoksessa on taiteen alueelle tuomisen lisäksi muunneltavuus, käyttäjän huomioon ottaminen ja

leikkisyys. Rakennuksen elinkaaren aikana alimmassa kerroksessa sijaitsevien tilojen käyttäjän vaihtuessa lasien sijoittelua voidaan muuttaa tai ne voidaan poistaa", kuvailee Luutonen.

Skanska on toteuttanut viime vuosina useita rakennushankkeita LähiTapiolalle pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Tuoreimmat näistä ovat asuntohankkeet Vantaan Kivistössä ja Leinelässä sekä Espoon Matinkylässä: Kivistön Safiirikujalle valmistui Vantaan Karoliina loppusyksystä 2016, ja Leinelässä Kehäradan kupeessa sijaitseva Vantaan Mielikki on puolestaan valmistunut syksyllä 2016. Matinkylässä on rakenteilla Espoon Perho, joka valmistuu helmikuussa 2019. Toteutusvaiheessa on myös syksyllä 2017 avattava kauppakeskus Seppä Jyväskylässä.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, projektipäällikkö Merja Hurmerinta-Kemppainen, puh. 040 541 0368, merja.hurmerinta[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy, kiinteistörahastojohtaja Kim Särs, puh. 040 501 9981, kim.sars[at]lahitapiola.fi

LähiTapiola-ryhmä, viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila, puh. 050 5999 720, kyosti.knuuttila[at]lahitapiola.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.