c

Skanska pärjäsi hyvin Rakennusteollisuuden Uudenmaan alueen työturvallisuuskilpailussa

Lehdistötiedotteet 1.3.2017 14.30 CET

Uudenmaan Turvallisesti 2000-luvulla -työturvallisuuskilpailussa palkittiin 1.3.2017 Helsingissä vuonna 2016 parhaiten menestyneet yritykset ja työmaat. Skanska Talonrakennus Oy tuli toiseksi isojen talonrakennusyritysten sarjassa ja Skanska Infra Oy toiseksi infra-alan yritysten sarjassa. Infra-alan työmaista parhaaksi valittiin Skanska Infra Oy:n Peltolantien kunnostustyömaa Vantaan Tikkurilassa.

Skanskassa edistetään työturvallisuutta muun muassa Työturvallisuuspakka-mobiilisovelluksen avulla.

Kilpailuun osallistui 24 päätoteuttajana toimivaa talonrakennusyritystä ja kymmenen infra-alan yritystä. Uudenmaan työturvallisuuskilpailu täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Vuoden 2017 alussa Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtajana aloittanut Lauri Kivekäs totesi, että yritysten joukosta erottuvat nyt selvästi ne, jotka panostavat aktiivisesti työturvallisuuteen. Silti hänen mielestään tapaturmien määrät ovat pudonneet rakennusalalla kaiken kaikkiaan turhan hitaasti.

”Skanska on ollut mukana Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa koko sen olemassaolon ajan. Kilpailun myötä TR- ja MVR-mittaukset ovat vakiintuneet tärkeäksi osaksi työmaiden jatkuvaa turvallisuustyötä. Haluamme edelleen parantaa tuloksiamme”, kertoo Skanska Oy:n turvallisuuspäällikkö Antti Leino.

”Skanskan tapaturmataajuus on tällä hetkellä 6,4. Tilanne on siis jonkin verran huonontunut edellisvuodesta, jolloin taajuus oli 3,0. Jotta saisimme otettua työturvallisuudessa selvän loikan eteenpäin, käynnistämme Skanskalla vuonna 2017 monivuotisen LIFE – Minä välitän -työturvallisuusohjelman”, Leino toteaa.

Työmaita arvioitiin kilpailussa turvallisuushavaintojen avulla

Työmaiden turvallisuutta arvioitiin kilpailussa tekemällä turvallisuushavaintoja TR- ja MVR-mittauksella. Mittauksella saatu tulos voi olla enintään 100. Panostus työturvallisuuteen näkyy hyvin siinä, että kymmenen parasta talonrakennus- ja infratyömaata ylittivät lukeman 93, osa jopa reippaasti.

Työmaatarkastuksia ja -mittauksia tekivät Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueen tarkastajat. Rakennustyömaan työturvallisuuden tason mittaus TR- ja MVR-mittarilla tapahtuu kiertämällä työmaalla ja merkitsemällä ja laskemalla havainnot. Havaintokohteita voi olla yli 100 yhdellä työmaakierroksella. TR- ja MVR-taso on suhteellinen luku, jossa oikein-havaintoja verrataan kaikkiin havaintoihin (oikein + väärin -havainnot). Indeksin maksimiarvo voi olla enintään 100.

”Tänä vuonna olemme asettaneet tavoitteen, että Skanskan työmaiden järjestyksen ja siisteyden TR/MVR-osaindeksin on oltava vähintään 95 prosentin tasolla. Kilpailumittausten vertailu useamman vuoden ajalta parhaimpiin yrityksiin osoittaa, että olemme jääneet tässä osa-alueessa takamatkalle. Seurantaa meillä helpottaa TR- ja MVR-mittausten tekeminen InstaAudit- mobiilisovelluksella”, sanoo Leino.

Työturvallisuuskilpailun järjestivät Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri, Infra ry, Rakennusliitto, Ammattiliitto PRO, Etelä-Suomen aluehallintovirasto/työsuojelun vastuualue, Työturvallisuuskeskus ja RAKLI ry. Samat toimijat järjestävät työturvallisuuskilpailun myös vuonna 2017.

Lisätietoja:

Skanska Oy, turvallisuuspäällikkö Antti Leino, puh. 040 866 8551, antti.leino[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Talonrakennusteollisuus ry:n Helsingin toimisto, aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen, puh. 0500 602 415, hannu.makinen[at]rakennusteollisuus.fi ja asiamies Ahti Niskanen, puh. 050 548 1694, ahti.niskanen[at]rakennusteollisuus.fi

Etelä Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, ylitarkastaja Jari Nykänen, puh. 040 4880 414, jari.nykanen[at]avi.fi

INFRA ry, asiantuntija Ari Kähkönen, 050 511 6770, ari.kahkonen[at]infra.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.