c

Skanskan ja VAAOn 2+1-oppisopimusmalli palkittiin Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailussa

Lehdistötiedotteet 21.10.2016 14.00 CET

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto VAAOn ja Skanskan 2+1-oppisopimusmalli on palkittu Opetushallituksen Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailussa.

2 + 1 -oppisopimuskoulutuksensa päättäneiden valmistumista juhlistettiin toukokuussa 2016 Tampereella.

Opetushallituksen Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 151 ehdotusta, joista palkintosijoille nousi viisi. Palkituille malleille yhteistä on työelämää vastaavien tilojen ja käytäntöjen tuominen osaksi oppilaitosten oppimisympäristöjä.

Opetushallitus näkee, että 2+1-mallin tuloksellisuudelle ja vaikuttavuudelle on paljon potentiaalia ja että se on sovellettavissa muillekin aloille. Mallissa rakennusalaa opiskellaan ensin kaksi vuotta ammattiopistossa. Opiskelun ohessa nuori työskentelee rakennustyömaalla harjoittelussa ja kesätöissä. Viimeinen vuosi työskennellään rakennustyömaalla palkallisella oppisopimusjaksolla, jolloin opiskelija saa käytännön työkokemusta ja ammattiin ohjausta.

Malli tarjoaa rakennusalan opiskelijoille erinomaisen väylän opintojen suorittamiseen sekä edistää osaamisen työelämävastaavuutta ja nuorten työllistymistä. Työnantajalle se tarjoaa koulutettavakseen tulevaisuuden työvoimaa sekä mahdollisuuden kasvattaa nuoria talon tapoihin. Oppilaitokselle se puolestaan antaa mahdollisuuden laajentaa yksilöllisten opintopolkujen tarjontaa sekä syvenevän yritysyhteistyön.

”Yritysten ja oppilaitosten välinen tiivis yhteistyö ja yhdessä kehittäminen on avainasemassa jos nuorille halutaan luoda uudenlaisia vaihtoehtoja polulla kohti työelämää ja ammattia. Koulutukseen tarvitaan vaihtoehtoja ja enemmän yksilöllisesti suunniteltua opintopolkuja, joissa oman alan työelämään pääsee kiinni jo opintojen varhaisessa vaiheessa”, sanoo Skanska Oy:n henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä.

”Kokemuksemme 2+1-mallin kolmivuotisesta pilotista ovat erittäin hyvät ja uskon, että tämä kannustaa myös muita yrityksiä samalle tielle. Onnistumisen taustalla tärkeä tekijä on myös rakennusalan vaikuttajajärjestöjen Rakennusliiton ja Rakennusteollisuus RT:n aktiivisuus ja tuki. Ratkaisevaa oli Skanskan Pirkanmaan työmaaorganisaation sekä luottamusmies Heikki Qvickin innostus ja sitoutuminen”, kertoo Kirsi Mettälä.

Toukokuussa 2016 valmistui 5 talonrakentajaa, jotka ovat ensimmäiset 2+1-mallilla opintonsa suorittaneet opiskelijat Skanskan, Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto VAAOn ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun pilottihankkeessa.

Kilpailuun osallistuneet käytännöt on julkaistu Opetushallituksen Hyvät käytännöt -verkkopalvelussa alkuperäisessä muodossa.

Lisätietoja:

Skanska Oy, henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä, puh. 040 504 4855, kirsi.mettala[at]skanska.fi

Skanska Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja Cristina Rinnetie-Uski, puh.040 501 9816, cristina.rinnetie-uski[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2015 oli noin 821 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 095.