c

Jyväskylän Kankaan taiteidenvälisessä työpajassa luodaan yhteisöllisesti nimeä taideteokselle

Lehdistötiedotteet 7.6.2016 11.35 CET

Sunnuntaina 12.6.2016 järjestetään Kangastuksia-tapahtuman yhteydessä ainutkertainen taiteidenvälinen työpaja, jonne kutsutaan kaupunkilaisia luomaan nimi Anna Ruthin taideteokselle.

Kanadalainen Jyväskylässä asuva taiteilija Anna Ruth toteuttaa taideteoksen Skanskan kahdeksankerroksisen Jyväskylän Rainan porraskäytävän lasipintaan koko talon korkuisena.

”Taideteoksella ei ole vielä nimeä. Yleensä taiteilija itse nimeää teoksensa. Koska yhteisöllisyys ja vuorovaikutus ovat keskeisiä teemoja Kankaan suunnittelussa, meille syntyi idea taiteidenvälisestä ja kaupunkilaisia osallistavasta yhteistyöstä Rainaan tulevan teoksen nimeämiseksi. Vastaavaa ei ole tietääksemme tehty muualla”, kertoo läänintaiteilija ja Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkänen.

”Pallottelimme ajatusta Anna Ruthin sekä Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkäsen ja kulttuurituottaja Vilja Ruokolaisen kanssa ja ideoimme tämän työpajakonseptin, jossa kuvataiteilijan kumppaniksi tulee runoilija Olli-Pekka Tennilä”, kertoo Noora Sokero.

Anna Ruth ja Olli-Pekka Tennilä kutsuvat kaupunkilaiset mukaan projektin työpajoihin, joiden avulla on tarkoitus yhdessä synnyttää Anna Ruthin taideteokselle nimi.

Työpajat järjestetään Kankaan Porttirakennuksessa (Kympinkatu 3) sunnuntaina 12.6. seuraavasti:

klo 13.00

klo 13.30

klo 14.00

klo 14.30

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, kaikki ovat tervetulleita!

As. Oy Jyväskylän Raina valmistuu alkuvuodesta 2017 Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja paperitehtaan läheisyyteen. Anna Ruthin ajatuksena on tuoda asuintaloon toteutettavassa teoksessaan esiin alueen luonto, laaksossa virtaava joki ja sitä ympäröivän kasvillisuus. ”Villi luonto keskellä kaupunkia, siinä on jotain hyvin koskettavaa”, sanoo Anna Ruth.

Vahvana inspiraation lähteenä on toiminut myös alue itsessään. ”Kankaan teollisuushistoria taivaaseen kurottuvine piippuineen inspiroi minua”, Anna Ruth kuvailee.

”Taideteoksen nimeämiseen liittyvät työpajat ovat yksi tapa tehdä kaupunkilaisten kanssa yhteistä Kangasta ja rakentaa elävää kaupunkia”, sanoo Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin.

Anna Ruth on kanadalainen taiteilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Ranskassa. Vuodesta 2005 lähtien Anna Ruth on asunut ja työskennellyt Suomessa. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Anna Ruth on Jyväskylän taiteilijaseuran jäsen.

Jyväskylän Kangas on hyvä esimerkki siitä miten kaupunkiympäristö uusiutuu ja kehittyy. Entinen paperitehtaan alue muuttuu vähitellen eläväksi kaupunginosaksi. Tärkeä elementti uuden identiteetin rakentumisessa on taide ja kulttuuri.

Kankaalle on luotu taiteen yleissuunnitelma. Taideteosten valintaa ovat ohjanneet Kankaan kärkiteemat, vihreä, jalka, sydän ja kestävä kehitys sekä eri osapuolten toiveet ja tarpeet. Myös teoksen sisällöllä on julkisessa taiteessa suuri merkitys.

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 100 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki, Kankaan alueen kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, p. 050 311 8564, vilja.ruokolainen[at]jkl.fi

Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkänen, puh. 050 374 7715, kirsi.pitkanen[at]minedu.fi

Jyväskylän kaupunki, hankejohtaja Anne Sandelin, p. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Noora Sokero, puh. 0400 976 904, noora.sokero[at]skanska.fi

Skanska Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja Cristina Rinnetie-Uski, puh. 040 5019816, cristina.rinnetie-uski[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2015 oli noin 821 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 095.