c

Sipoon Bastukärrin logistiikkakeskukselle menestystä Tekla BIM Awards -kisassa

Lehdistötiedotteet 9.10.2015 13.40 CET

S-ryhmän Sipooseen rakennettava logistiikkakeskus on valittu infra- ja teollisuusrakentamisen sarjan parhaaksi hankkeeksi vuoden 2015 Suomen ja Baltian alueen Tekla BIM Awards -kilpailussa. Voittajat julkistettiin ja palkinnot ojennettiin 8.10. Tekla BIM Forum -tapahtumassa Tampereella.

Kuva Sipoon logistiikkakeskuksen pakastinosan talotekniikkasuunnitelman mallinnuksesta

Ohjelmistotalo Teklan järjestämässä kilpailussa arvioidaan rakennushankkeita, joissa hyödynnetään tietomallintamista. Tällä kertaa raadille ei riittänyt, että rakennuksen suunnittelijat tekevät suunnitelmansa mallintamalla, vaan erityistä huomiota kiinnitettiin projektiryhmän keskinäiseen yhteistyöhön ja tiedolla johtamiseen.

Infra- ja teollisuusrakentamisen sarjan voittanut Sipoon Bastukärrissä sijaitsevaa logistiikkakeskusta toteuttaa Työyhteenliittymä Freeway, SOK Kiinteistötoiminnot ja Sweco Rakennetekniikka Oy. Työyhteenliittymän muodostavat Skanska ja Lemminkäinen.

Raadin mukaan tässä valtavassa, 28 jalkapallokentän kokoisessa hankkeessa hyödynnettiin mallinnettuja tietoja määrätietoisesti ja hyvässä yhteistyössä hankeosapuolten välillä. Lisäksi mallia hyödynnettiin elementtituotannon suunnittelussa ja seurannassa, logistiikassa ja työmaanohjauksessa.

Logistiikkakeskukseen kuuluu Suomen suurin lämpövoimala

SOK:n tilaama hanke sijaitsee Sipoon Bastukärrissä, muutama kilometri Keravan itäpuolella. Kohteen käyttäjäksi tulee INEX-partners. Rakennuksesta tulee SOK:n päivittäistavaraliiketoimintaa tukeva logistiikkakeskus, joka täydentää INEXin vuonna 2012 valmistunutta käyttötavaran logistiikkakeskusta. Tulevaisuudessa sen kautta kulkee iso osa kaikista S-ryhmän ruokakauppojen tuotteista.

Logistiikkakeskuksen erityisominaisuuksiin kuuluu oma lämmöntuotantojärjestelmä: Rakennuksesta tulee paitsi Suomen suurin logistiikkakeskus, myös maan suurin maalämpövoimala. Sen alle on porattu yhteensä noin 200 km viereiseen omaan hybridilämpövoimalaan johtavaa maalämpöputkistoa. Toisena erikoisuutena on huomattavan suuri pakastin, joka liittyy muihin tiloihin erillisellä sisävaipalla. Kaikki talotekniikka ja huoltotilat sijaitsevat tämän sisävaipan ja ulkokuoren välissä. Pakastehallin koko on 330 000 kuutiometriä.

Kohde on kokonaan mallinnettu mukaan lukien koko talotekninen suunnittelu (sähkön pintavetoja lukuun ottamatta), rakenne- ja elementtisuunnittelu sekä logistiikka-automaatiojärjestelmä.

Tietomallintamisen hyödyntämisessä edelleen paljon tehostamisen varaa

”Tietomalleja ei vielä hyödynnetä siinä mittakaavassa kuin voitaisiin hyödyntää”, sanoo Teklan Suomen ja Baltian aluejohtaja Jarmo Manninen. ”Hyväksi havaittu toimintatapa on vielä liian harvojen käytössä. Rakentamisessa tehostaminen, Lean-ajattelu, ympäristösertifikaatit ja laatu ovat koko ajan esillä alan keskustelussa, ja BIM eli rakentamisen tietomallintaminen on yksi keino tehokkuus- ja turvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Tekla BIM Awards -kilpailu on keinomme nostaa esiin laadukkaasti toteutettuja rakennushankkeita ja siten edistää alan parhaiden käytäntöjen mahdollisimman nopeaa ja laajaa käyttöönottoa.”

Tekla BIM Awards -kilpailu järjestettiin tässä muodossa nyt 7. kerran. Palkintoraadissa istuivat Auri Häkkinen Rakennuslehdestä, Tero Järvinen Granlund Oy:stä, Olli Seppänen Aalto-yliopistosta, Janne Tähtikunnas Teräsrakenneyhdistyksestä ja Päivi Puntila Tekla Oy:stä. Lisäksi toimitsijoina mukana olivat Jarmo Manninen ja Kirsti Porko Tekla Oy:stä.

Kilpailun arvosteluperusteina ovat rakennemallin mallinnustarkkuus ja tietosisältö (yleisten standardien mukainen mallintamiskäytäntö, esim. BEC, YTV2012, Infra FINBIM), eri rakennusmateriaalien yhdistäminen tietomallissa, tietomalliperusteinen suunnittelunohjaus, tietomallipohjainen yhteistyö projektiosapuolien välillä, valmistusautomaatio, tuotantomallinnus ja innovatiiviset ratkaisut mallintamisessa sekä mallin hyödyntämisessä.

Yleisö valitsi myös oman suosikkinsa nettiäänestyksellä. Suurimmaan äänisaaliin annetuista yli 1 500 äänestä keräsi Sipoon logistiikkakeskus. Suomen ja Baltian alueen parhaat hankkeet osallistuvat vielä kansainväliseen Tekla Global BIM Awards -kilpailuun, jonka tulokset julkistetaan vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Jussi Sainomaa, puh. 040 356 0956, jussi.sainomaa[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.