c

Härmälänrannan asemakaava vahvistui

Lehdistötiedotteet 8.4.2015 8.30 CET

Tampereen Härmälänrannan asemakaava on vahvistunut. Uuden alueen ensimmäisen korttelin rakentaminen alkaa kesällä 2015. Kyseessä on Valmetinkadun ja Nuolialantien risteyksessä olevan alueen sisääntulokortteli.

Ilmakuva Härmälänrannan alueesta

Kortteliin rakennetaan neljän seuraavan vuoden aikana kerros- ja rivitaloihin noin 330 omistus- ja vuokra-asuntoa. Pysäköinti hoidetaan keskitetysti: korttelin keskelle tulee maanalainen Tuiskun pysäköintihalli.

”Asemakaavan vahvistuminen tarkoittaa käytännössä myös sitä, että alueen muu kehittäminen pääsee jatkumaan. Lentokonetehtaaseen suunnitellun uima- ja liikuntahallin sekä tapahtuma-areenan yhdistävän kokonaisuuden rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2016 alussa”, kertoo yksikönjohtaja Toni Tuomola Härmälänrannan aluetta kehittävästä Skanskasta.

Alueella ovat parhaillaan menossa vanhojen tehdashallien purkutyöt, jotka jatkuvat loppusyksyyn 2015. 1930-luvulla valmistuneita Pääkonttoria ja Lentokonetehdasta ei pureta, vaan ne muutetaan tulevaisuuden työpaikka- ja palvelukäyttöön.

Koko Härmälänrannan alue on kooltaan 21 hehtaaria, josta nyt kaavoitettu tehdasalueen ydinosa on 14 hehtaaria. Tähän 14 hehtaarin alueelle rakennetaan kodit kaiken kaikkiaan noin 3 000 asukkaalle. Asuntorakentamista koko alueelle tulee kaikkiaan 200 000 kerrosneliömetriä ja toimitiloja 18 000 kerrosneliömetriä.

Kaavan vahvistuminen mahdollistaa myös Pyhäjärven rantareitin avaamisen Härmälänrannan kohdalla. Tärkeä virkistysreitti kulkee Pirkkalan puolelta Pereentieltä Tampereen puolelle Härmälänrannan Viimankadulle, ja se pyritään saamaan käyttöön vuoden 2015 aikana. Puuttuva osuus on noin 500 metriä pitkä rannan tuntumassa kulkeva ulkoilureitti.

”Asemakaava on laadittu uudenlaisena periaatekaavana. Sen toteutumista ohjataan Tampereen kaupungin ja Skanskan yhteisessä työryhmässä, joka käsittelee kaikki korttelisuunnitelmat ennen varsinaista rakennuslupaprosessia”, Tuomola sanoo.

Härmälänrannan asemakaavassa on varauduttu myös nykyaikaisten energiajärjestelmien rakentamiseen. Alueella on mahdollista hyödyntää aurinkoa, maaperää ja järveä lämmön ja viilennyksen energialähteinä. Tuomolan mukaan se, missä määrin nämä suunnitelmat ovat kustannuksiltaan toteuttamiskelpoisia, täsmentyy myöhemmin.

Härmälänranta sijaitsee Pyhäjärven etelärannalla noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Alueen suunnittelu alkoi vuonna 2006, ja tähän mennessä on valmistunut jo noin 500 uutta kotia. Härmälänranta kehittyy vähitellen kaupunginosaksi, jossa on useita lähipalveluita sekä tamperelaisille että pirkkalalaisille. Alueen valmistuttua siellä on yhteensä noin 4 500 asukasta.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, yksikönjohtaja Toni Tuomola, puh. 040 754 3045, toni.tuomola[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.